Σάββατο 13/07/2024

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Η ομιλία του στο Συνέδριο για την Ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας και των Βαλκανίων

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μίλησε στο στο Συνέδριο για την Ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας και των Βαλκανίων (Black Sea and Balkans Security Forum).

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη Ρουμανία, παραβρέθηκε ως ομιλητής στο Συνέδριο για την Ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας και των Βαλκανίων (Black Sea and Balkans Security Forum) που διεξήχθη στο Βουκουρέστι.

Ο Στρατηγός Δημήτριος Χούπης μίλησε την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024, στο Panel XVII. “Αν θέλετε ειρήνη, προετοιμαστείτε για πόλεμο! Η αμυντική πολιτική του ΝΑΤΟ στην ανατολική πλευρά.” (Si Vis Pacem, Para Bellum! NATO’s Defence Policy on the Eastern Flank.)

Στο υπόψη Συνέδριο αναπτύχθηκαν μεταξύ άλλων θέματα που αφορούν στη διαμορφωθείσα γεωστρατηγική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και του Εύξεινου Πόντου, στον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και στις αναδυόμενες προκλήσεις ασφαλείας που καλούνται να αντιμετωπίσουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Αναλυτικά η ομιλία του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημητρίου Χούπη:

“Κυρίες και κύριοι, αξιότιμοι συνάδελφοι, είναι τιμή μου να σας μιλήσω στην τελευταία συνεδρίαση σήμερα στο Φόρουμ για την Ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας και των Βαλκανίων, μια κομβική εκδήλωση για τη συζήτηση των πολύπλευρων προκλήσεων ασφαλείας που πλήττουν την Ανατολική Πτέρυγα και όχι μόνο. Καταρχάς, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω το New Strategy Center, το αξιότιμο ρουμανικό think tank, που διοργάνωσε σχολαστικά αυτό το φόρουμ, διασφαλίζοντας έναν διάλογο που προκαλεί σκέψη. Οι διαφορετικές οπτικές γωνίες είναι ανεκτίμητες για την κατανόηση αυτών των πιεστικών θεμάτων, και ανυπομονώ να τις ακούσω.

Αρχικά, η Ανατολική Πτέρυγα είναι στρατηγικής σημασίας για το ΝΑΤΟ, χρησιμεύοντας ως κρίσιμη ζώνη ασφαλείας μεταξύ της Συμμαχίας και της Ρωσίας. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αύξησε σημαντικά τις ανησυχίες μας για την ασφάλεια, ωθώντας το ΝΑΤΟ και τα κράτη μέλη του να επανεκτιμήσουν και να ενισχύσουν τις αμυντικές στάσεις και τις δυνατότητές τους. Η νέα αμυντική στάση που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης και ενισχύθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους πέρυσι αποτελεί απόδειξη της συλλογικής μας δέσμευσης και ενότητας για την ενίσχυση της ασφάλειάς μας.

Η εισβολή στην Ουκρανία όχι μόνο έχει γίνει καταλύτης για την αμυντική πολιτική του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Πτέρυγα, αλλά έχει φωτίσει επίσης ευκαιρίες για ενίσχυση της Συμμαχίας μας. Επιτρέψτε μου να επισημάνω μερικές σημαντικές προοπτικές που προέκυψαν στον απόηχο της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Πρώτον, η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ σηματοδοτεί μια μνημειώδη αλλαγή. Πριν από το 2022, και τα δύο έθνη διατηρούσαν μια προσεκτική προσέγγιση ως προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ευνοώντας την ισχυρή συνεργασία έναντι μιας επίσημης συμμαχίας. Η ταχεία ένταξή τους, ενίσχυσε το ΝΑΤΟ με τις ισχυρές στρατιωτικές του ικανότητες, ειδικά στα βορειοανατολικά, ενισχύοντας τη συλλογική μας αμυντική στάση έναντι της ρωσικής μόχλευσης στην περιοχή.

Δεύτερον, η ρωσική εισβολή επιτάχυνε την εφαρμογή της νέας αντίληψης αποτροπής και άμυνας του ΝΑΤΟ, που είχε αρχικά συμφωνηθεί το 2020. Αυτή η στρατηγική αλλαγή αντιμετωπίζει εντοπισμένα κατά το παρελθόν κενά στις δυνάμεις, τα σχέδια και τις δομές διοίκησής μας. Αναγνωρίζοντας την επείγουσα ανάγκη, η Ελλάδα και φυσικά όλα τα Συμμαχικά έθνη έχουν συμβάλει ενεργά σε αυτές τις προσπάθειες, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εθνικής δέσμευσης και της κατανομής των πόρων. Επιπλέον, οι Σύμμαχοι έλαβαν θαρραλέες αποφάσεις και αύξησαν τις αμυντικές δαπάνες. Αυτή η συλλογική αποφασιστικότητα εγκαινίασε μια νέα εποχή για τη στρατιωτική αναδιοργάνωση του ΝΑΤΟ, διασφαλίζοντας την ετοιμότητα και την ανταπόκρισή μας, την ανθεκτικότητα και τη διαλειτουργικότητά μας.

Καθώς χειριζόμαστε αυτές τις αλλαγές, είναι προφανές ότι η Ρωσία θα αναδυθεί και θα λειτουργήσει ως πιο τρομερή απειλή μετά τον Φεβρουάριο του 2022. Ωστόσο, είμαι σίγουρος για τον μετασχηματισμό πολλαπλών τομέων και ολόπλευρα (360 μοιρών) του ΝΑΤΟ σε μια πιο ενεργή και παγκόσμια προσανατολισμένη Συμμαχία, ενισχύοντας την ιστορική φήμη και στρατιωτική παρουσία μας.

Ο Στρατηγός Bradley, ο πρώτος πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών, είπε κάποτε: «Οι ερασιτέχνες μιλούν για τη στρατηγική, ενώ οι επαγγελματίες μιλούν για την επιμελητεία». Αυτή η επίγνωση υπογραμμίζει την κρίσιμη σημασία του εφοδιασμού και των ενισχύσεων, ιδιαίτερα στην περιοχή ευθύνης του SACEUR και πιο συγκεκριμένα στην Ανατολική Πτέρυγα. Η εξασφάλιση αποτελεσματικής στρατιωτικής κινητικότητας και ασφαλών διαδρομών μετακίνησης δυνάμεων, όπως μέσω του χερσαίου διαδρόμου της Αλεξανδρούπολης, είναι πρωταρχικής σημασίας. Ως εκ τούτου, η συνεργασία μεταξύ των Συμμαχικών εθνών όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα με την κρίσιμη υποστήριξη άλλων εθνών για την ενίσχυση αυτών των δικτύων υλικοτεχνικής υποστήριξης και την υποστήριξη της επέκτασης της συμμαχικής αλυσίδας εφοδιασμού καυσίμων μέσω της Αλεξανδρούπολης, αποτελεί παράδειγμα της συλλογικής μας ανθεκτικότητας και επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Πέρα από την Ανατολική Πτέρυγα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε επίσης την επιρροή της Ρωσίας στη Συρία, τη Λιβύη, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρειo Αφρική και την περιοχή του Σαχέλ. Η παρακολούθηση και η κατανόηση των ρωσικών τακτικών σε αυτούς τους τομείς είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τη δημιουργία στρατηγικών συνεργασιών όσο και για την πρόληψη κρίσεων. Η Ελλάδα έχει ιστορικά διατηρήσει ισχυρές σχέσεις με τα έθνη σε αυτές τις περιοχές, συμβάλλοντας στη συνολική μας προσέγγιση για την ασφάλεια.

Οι προκλήσεις της διάχυτης αστάθειας, της τρομοκρατίας και των ρεβιζιονιστικών φιλοδοξιών, ιδιαίτερα από κρατικούς και μη φορείς, απαιτούν την προσοχή μας. Ενώ το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει την Ανατολική Πτέρυγά του, η αντιμετώπιση των απειλών εκ του νότου παραμένει μια κρίσιμη και συνεχής προσπάθεια. Είναι απαραίτητη μια συνεκτική απόκριση 360 μοιρών. Αυτή η προσέγγιση αναγνωρίζει τη διασυνδεδεμένη φύση των απειλών σε διάφορες περιοχές και περιλαμβάνει μια συνολική αξιολόγηση του τοπίου ασφαλείας, την ανάπτυξη προσαρμοσμένων στρατηγικών για κάθε περιοχή και τον συντονισμό των προσπαθειών μας για να διασφαλίσουμε μια ενιαία απάντηση.

Στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, οι επίμονες αναταραχές, οι υπάρχουσες συγκρούσεις και οι εμφύλιοι πόλεμοι στη Συρία, τη Λιβύη και την Υεμένη, υπογραμμίζουν την ανάγκη για μια ισορροπημένη και διορατική προσέγγιση του ΝΑΤΟ. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την εξάπλωση της τρομοκρατίας, τη διακίνηση όπλων και τον αντίκτυπο αυτών των συγκρούσεων στην περιφερειακή σταθερότητα. Η έγκαιρη αντιμετώπιση αυτών των κρίσεων μπορεί να μετριάσει τις επιπτώσεις τους στην παράτυπη μετανάστευση, την τρομοκρατία και την περιφερειακή σταθερότητα.

Μια ολιστική απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις ασφαλείας απαιτεί την προώθηση της συνοχής, της αλληλεγγύης και του σεβασμού εντός της Συμμαχίας. Η δύναμή μας έγκειται στην ενότητά μας, τον κοινό μας σκοπό και τη δίκαιη κατανομή των βαρών. Η τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και των θεμελιωδών αρχών και αξιών του ΝΑΤΟ, που επιβεβαιώνονται εκ νέου στη Στρατηγική Αντίληψη του 2022, είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητάς μας.

Για να ενισχύσει το στρατηγικό μας μήνυμα και το δημόσιο κάλεσμα, το ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίσει νέους τομείς ανησυχίας, όπως η παράτυπη μετανάστευση και η εμπορία ανθρώπων, επιδεικνύοντας τις αξίες μας στα κράτη μέλη και στους πολίτες τους. Επιπλέον, η αυξημένη συνεργασία με την ΕΕ μπορεί να μεγιστοποιήσει την αποδοτικότητα των πόρων και να αποφύγει την περιττή επανάληψη των προσπαθειών, βασιζόμενη στα διαφορετικά δυνατά σημεία και των δύο οργανισμών.

Συμπερασματικά, λαμβάνοντας υπόψη ολόκληρο τον χώρο ασφαλείας της Συμμαχίας, το ΝΑΤΟ πρέπει να διατηρήσει μια ισορροπημένη πολιτική για τις απειλές της Ανατολής και του Νότου. Δίχως αμφιβολία, αντιμετωπίζοντας όλες τις προκλήσεις με ενιαίο μέτωπο, διασφαλίζουμε τη συνεχή σταθερότητα και ασφάλεια των κρατών μελών μας. Το ΝΑΤΟ έχει ήδη αποφασίσει να είναι προσανατολισμένο στην χάραξη στρατηγικών και όχι στην αντιμετώπιση κρίσεων.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας. Ανυπομονώ για τις συζητήσεις μας και τις πολύτιμες γνώσεις που θα προκύψουν.”

Τελευταία Νέα

Λιτόχωρο: Σύζυγος ΕΠΟΠ η Καρδιτσιώτισσα που σκοτώθηκε από κλαδί πλατάνου

Από την Καρδίτσα και σύζυγος Στρατιωτικού η 44χρονη Γεωργία Θώδου - Ντάφου που έχασε τη ζωή της στο Λιτόχωρο Πιερείας.

Λάρισα: Δρόμος “πήρε” το όνομα της Σπουδάστριας της ΣΣΑΣ Αλεξάνδρας Λάτα

Η Λάρισα έδωσε το όνομα της Σπουδάστριας της ΣΣΑΣ Κλαούντια-Αλεξάνδρας Λάττα σε οδό της πόλης

Ζουράφα: Η βραχονησίδα που μυρίζει πετρέλαιο κινδυνεύει να εξαφανισθεί

Γιατί η βραχονησίδα Ζουράφα δεν κινδυνεύει μόνο από την...

Ορκωμοσία ΣΜΥ 2024: Ορκίστηκαν 192 Μόνιμοι Λοχίες από την Ελλάδα και 36 από την Κύπρο

Ορκίστηκαν 228 Μόνιμοι Λοχίες της Τάξης 2024 "Σχης (ΠΖ)...

Στρατιωτικός Διάδρομος Ελλάδα-Ρουμανία για τη μετακίνηση στρατευμάτων του ΝΑΤΟ

Δημιουργείται Στρατιωτικός Διάδρομος Κινητικότητας από την Ελλάδα στη Ρουμανία μέσω Βουλγαρίας.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Τελευταία Νέα

Λιτόχωρο: Σύζυγος ΕΠΟΠ η Καρδιτσιώτισσα που σκοτώθηκε από κλαδί πλατάνου

Από την Καρδίτσα και σύζυγος Στρατιωτικού η 44χρονη Γεωργία Θώδου - Ντάφου που έχασε τη ζωή της στο Λιτόχωρο Πιερείας.

Λάρισα: Δρόμος “πήρε” το όνομα της Σπουδάστριας της ΣΣΑΣ Αλεξάνδρας Λάτα

Η Λάρισα έδωσε το όνομα της Σπουδάστριας της ΣΣΑΣ Κλαούντια-Αλεξάνδρας Λάττα σε οδό της πόλης

Ζουράφα: Η βραχονησίδα που μυρίζει πετρέλαιο κινδυνεύει να εξαφανισθεί

Γιατί η βραχονησίδα Ζουράφα δεν κινδυνεύει μόνο από την...

Ορκωμοσία ΣΜΥ 2024: Ορκίστηκαν 192 Μόνιμοι Λοχίες από την Ελλάδα και 36 από την Κύπρο

Ορκίστηκαν 228 Μόνιμοι Λοχίες της Τάξης 2024 "Σχης (ΠΖ)...

Στρατιωτικός Διάδρομος Ελλάδα-Ρουμανία για τη μετακίνηση στρατευμάτων του ΝΑΤΟ

Δημιουργείται Στρατιωτικός Διάδρομος Κινητικότητας από την Ελλάδα στη Ρουμανία μέσω Βουλγαρίας.