16.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Στρατός Ξηράς: 42 παραιτήσεις ΕΠΟΠ και 6 απολύσεις (ΕΔΥΕΘΑ 13/2025)

42 ΕΠΟΠ παραιτήθηκαν από τον Στρατό Ξηράς. Οι...

Σαν Σήμερα 22 Ιανουαρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Ιανουαρίου....

Σύνορα Πολωνίας: Επιχειρήσεις Παραπληροφόρησης και Συναισθηματικός Εκβιασμός από την Λευκορωσία

ΔιεθνήΣύνορα Πολωνίας: Επιχειρήσεις Παραπληροφόρησης και Συναισθηματικός Εκβιασμός από την Λευκορωσία

Η τρέχουσα κατάσταση στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας είναι αποτέλεσμα της σκόπιμης κλιμάκωσης της έντασης από τη λευκορωσική πλευρά.

Μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας

Υπάρχουν μεγάλες ομάδες μεταναστών στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας, οι οποίες ελέγχονται πλήρως από τις υπηρεσίες ασφαλείας και τον στρατό της Λευκορωσίας.

Η συντονισμένη προσπάθεια μαζικής εισόδου στο έδαφος της Πολωνίας από μετανάστες που χρησιμοποιούνται από τη Λευκορωσία για τις υβριδικές επιθέσεις κατά της Πολωνίας ξεκίνησε εδώ και αρκετό καιρό και κορυφώνεται την περίοδο που διανύουμε (Νοέμβριος 2021).

Η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών ενδιαφέρεται να περάσει από την Πολωνία πιο δυτικά.

Η κρίση στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας είναι πολιτικής φύσης και δημιουργήθηκε από τις κρατικές δομές της Λευκορωσίας εναντίον της Πολωνίας. Παρόμοιες εχθρικές ενέργειες γίνονται κατά της Λιθουανίας και της Λετονίας.

Δημιουργώντας μια τεχνητή οδό μετανάστευσης και εκμεταλλευόμενη κυνικά τους μετανάστες, ο Λουκασένκο προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία και να αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να άρει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο καθεστώς του Μινσκ. Ο Λουκασένκο θέλει επίσης να αναγκάσει την ΕΕ να εγκαταλείψει την υποστήριξή της στη δημοκρατική αντιπολίτευση στη Λευκορωσία.

Οι ενέργειες του Λουκασένκο με στόχο την αποσταθεροποίηση των πολωνικών συνόρων συμπληρώνονται επίσης από μεθόδους πληροφοριακού πολέμου.

Δραστηριότητες παραπληροφόρησης – Συναισθηματικός εκβιασμός

Οι Λευκορώσοι διεξάγουν δραστηριότητες παραπληροφόρησης, χρησιμοποιούν συναισθηματικό εκβιασμό, εκθέτοντας τη συμμετοχή παιδιών και γυναικών σε ομάδες μεταναστών, αν και αποτελούν μειοψηφία μεταξύ των μεταναστών.

Παιδιά και γυναίκες χρησιμοποιούνται κυρίως σε αυτές τις ψυχολογικές δραστηριότητες κατά των Πολωνών. Οι μετανάστες λαμβάνουν οδηγίες για το πώς να χρησιμοποιούν τα παιδιά για να προσπαθήσουν να περάσουν τα σύνορα. «Πάρτε τα παιδιά, αγκαλιάστε τα, δείχνετε βρώμικα και κουρασμένα».

Άλλες καταχωρήσεις αφορούν τη χρήση παιδιών για την παραγωγή προπαγανδιστικού υλικού. «Οι φίλοι στο δάσος χρειάζονται ένα παιδί που μπορεί να σχολιάσει ένα βίντεο που θα σταλεί σε οργανισμούς».

“Οι μετανάστες λαμβάνουν περαιτέρω οδηγίες σχετικά με την προετοιμασία της κάλυψης των μέσων ενημέρωσης για επιθέσεις στα πολωνικά σύνορα. «Ετοιμάστε πανό, δώστε τα στα παιδιά».

Η Λευκορωσία ελπίζει ότι η κοινή γνώμη στην Πολωνία και στη Δύση θα ασκήσει πρόσθετη πίεση στην πολωνική κυβέρνηση να υποκύψει στις πιέσεις και να αποδεχθεί τη δημιουργία μιας μόνιμης μεταναστευτικής οδού μέσω του εδάφους της Δημοκρατίας της Πολωνίας.

Όπως σημειώνει το Υπουργείο Ειδικών Υπηρεσιών, η Πολωνία λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για να υπερασπιστεί τα σύνορά της, τα οποία είναι και τα εξωτερικά σύνορα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ενέργειες υποστηρίζονται από τους Πολωνούς, οι οποίοι αναμένουν από τις πολωνικές αρχές να προστατεύσουν τα σύνορα της Πολωνίας κατά πρώτο λόγο.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η επικοινωνία και τα συναισθήματα είναι σήμερα εργαλεία επιρροής και αγώνα. Οι σύγχρονοι πόλεμοι γίνονται με αυτά τα εργαλεία για το μυαλό και την καρδιά μας.

Για όλα τα παραπάνω χρησιμοποιήθηκαν αναρτήσεις των πολωνικών Υπηρεσιών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για να φανεί πώς χρησιμοποιούνται τα social media στην σημερινή εποχή. Ένα μάθημα για τις ελληνικές Υπηρεσίες που περιέχει συλλογή πληροφοριών από social media (SOCMINT) και διαφώτιση στην εχθρική προπαγάνδα.

Επιπλέον, η τόνωση του ηθικού του πληθυσμού είναι επιβεβλημένη για το δίκαιο του αγώνα.

“Φέτος, ας κρεμάσουμε τις σημαίες πολύ νωρίτερα. Ας είναι αυτό μια έκφραση υποστήριξης για τις ενέργειες που αναλαμβάνονται από στρατιώτες και αξιωματικούς για την υπεράσπιση των πολωνικών συνόρων.”

(Tweet στον επίσημο λογαριασμό του Επικεφαλής του Τμήματος Στρατηγικών Επικοινωνιών στη Διοίκηση των Δυνάμεων Εδαφικής Άμυνας)

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα