Τουρκική αεροπορική βάση δημιουργείται στην Κύπρο
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε εκδήλωση στην Άγκυρα επ’ ευκαιρία της 19ης Μαΐου, ημέρα στην οποία, κατά ειρωνικό τρόπο, στην γείτονα χώρα εορτάζεται η Νεολαία και ο Αθλητισμός, δήλωσε ότι στα Κατεχόμενα στην Κύπρο:
“Υπάρχουν δύο αεροδρόμια, το ένα είναι το Ερτζάν το οποίο είναι γνωστό σε όλους τους πολίτες στην Τουρκία, και ένα που βρισκόταν εκεί από πριν αλλά που τώρα με ένα νέο όνομα μεταφέρουμε εκεί περισσότερο τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας (drones)“.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) η λειτουργία του αεροδρομίου της Τύμπου στα κατεχόμενα είναι παράνομη και τα αεροδρόμια που ελέγχονται από το μοναδικό FIR της Κύπρου, αυτό της Λευκωσίας δηλαδή, είναι αυτά της Λάρνακας και της Πάφου.
Που είναι το αεροδρόμιο – βάση των τουρκικών UAVs στην Κύπρο
Αν και δεν κατονόμασε ο Ερντογάν το αεροδρόμιο των τουρκικών drones στην Κύπρο, εδώ και αρκετό καιρό αναγνωρίστηκε από ανοικτές πηγές, ότι Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (ΜΕΑ) επιχειρούν από το αεροδρόμιο Λευκονοίκου.
Τον Δεκέμβριο 2019 άλλωστε, ο “πρόεδρος” του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ (Ersin Tatar), είχε δηλώσει:
‘”Επιλύσαμε ένα αίτημα των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων. Η αεροπορική βάση Gecitkale (Λευκονοίκου) έχει ανοίξει για τις τουρκικές δυνάμεις. Τα UAV και τα οπλισμένα UAV που συνοδεύουν τα πλωτά γεωτρύπανά μας, από το αεροδρόμιο Νταλαμάν, τώρα θα σταθμεύουν στο αεροδρόμιο Λευκονοίκου.”
Επιπλέον, τουρκικά ΜΕΑ έχουν αναγνωριστεί να εκτελούν την διαδρομή αεροδρόμιο Νταλαμάν (Dalaman) – αεροδρόμιο Λευκονοίκου (Gecitkale).
Ο Ερσίν Τατάρ επίσης, στις 4 Μαΐου 2021, δήλωσε ότι το νέο αεροδρόμιο που κτίζεται στην ίδια τοποθεσία με το αεροδρόμιο που λειτουργεί παράνομα στην Τύμπου (Ερτζάν) στα Κατεχόμενα, θα έχει το όνομα του Φαζίλ Κουτσιούκ και πρόσθεσε πως το όνομα του Ερτζιάν, υπάρχουν σκέψεις να δοθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Λευκόνοικο.
Από τα ανωτέρω εκτιμάται ότι στο Α/Δ Λευκονοίκου στα Κατεχόμενα δημιουργείται τουρκική στρατιωτική αεροπορική βάση για οπλισμένα και μη ΜΕΑ και ενδεχομένως και για άλλα στρατιωτικά πτητικά μέσα.