Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠΕΘΟΟ) απάντησε σε Ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) η οποία αφορούσε το επίδομα Απομακρυσμένων – Παραμεθορίων περιοχών.
Αναλυτικά η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών:
“Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του Κεφαλαίου Β΄ του v.4354/2015 (Α΄ 176), το επίδομα των Απομακρυσμένων – Παραμεθορίων περιοχών της παρ. 2 του άρθρου 15 του ν.4024/2011 (Α΄ 226) εξακολουθεί να καταβάλλεται στους δικαιούχους που προέβλεπε η διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 30 του ιδίου νόμου, στο ίδιο ύψος [εκατό (100) ευρώ μηνιαίως] και με τις ίδιες προϋποθέσεις.
Με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 30 του Δεύτερου Κεφαλαίου του ν.4024/2011, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 17 του άρθρου ένατου του ν 4057/2012 (Α΄ 54), ορίζεται ότι «μέχρι την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης που προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 15 του ιδίου νόμου, το επίδομα Απομακρυσμένων – Παραμεθορίων περιοχών χορηγείται στους υπαλλήλους που υπηρετούν στις απομακρυσμένες – παραμεθόριες περιοχές, στους Νομούς Κιλκίς και Δράμας, καθώς και στις προβληματικές περιοχές κατηγορίας Α΄, όπως αυτές έχουν καθοριστεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις κατά την έναρξη ισχύος του εν λόγω Κεφαλαίου».
Επιπλέον, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 7 του Κεφαλαίου Β΄ του v.4354/2015, οι κατηγορίες υπαλλήλων ή λειτουργών που ορίζονται στις διατάξεις του Μέρους Β΄ του ν.3205/2003 (Α΄ 297), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, καθώς και οι εν γένει αμειβόμενοι με ειδικά μισθολόγια, εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του Κεφαλαίου Β΄ του v.4354/2015, με την επιφύλαξη των διατάξεων των άρθρων 15 και 28.
Κατόπιν των ανωτέρω, δεδομένου ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αμείβονται με ειδικό μισθολόγιο, όπως αυτό ρυθμιζόταν από τις διατάξεις του Μέρους Β΄ του ν.3205/2003 και από 01.10.2025 από τις όμοιες των άρθρων 72 έως και 91 του Μέρους ΣΤ΄ του ν.5265/2026 (Α΄ 3), δεν είναι δυνατή η χορήγηση του ως άνω επιδόματος Απομακρυσμένων – Παραμεθορίων περιοχών και, συνεπώς, αυτό δεν καταβάλλεται στην εν λόγω κατηγορία προσωπικού, όπως, άλλωστε, προβλεπόταν και από το προϊσχύον του ν 4024/2011 σχετικό νομοθετικό πλαίσιο (Μέρος Α΄ του ν.3205/2003).
Περαιτέρω, σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην υπ’ αρ. 2169/2015 σχετική απόφαση του Τμήματος ΣΤ΄ του Σ.τ.Ε. (σκ. 7), «η μη χορήγηση του επιδόματος παραμεθορίων και προβληματικών ή μόνο προβληματικών περιοχών στους στρατιωτικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και στο αντίστοιχο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος δεν συνιστά δυσμενή διάκριση σε βάρος των τελευταίων και ως εκ τούτου δεν αντίκειται στην αρχή της ισότητας που κατοχυρώνεται στο άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος».
Επικουρικώς, διευκρινίζεται ότι, σύμφωνα με τις μισθολογικές ρυθμίσεις της παρ. 1, περ. στ΄, του άρθρου 79 του ν.5265/2026, στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν εντός των γεωγραφικών ορίων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, του νομού Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στις Μονάδες Προκαλύψεως της ηπειρωτικής μεθορίου (Ηπείρου, Μακεδονίας και Θράκης), στη νήσο Γαύδο, στη νήσο Σκύρο και στις τοπικές κοινότητες Ζίρου και Παλαιοκάστρου του Δήμου Σητείας και Βοθιανών του Δήμου Καντάνου – Σελίνου, χορηγείται μηνιαίο επίδομα ύψους εκατόν τριάντα (130) ευρώ.
Τέλος, επισημαίνεται ότι τα αιτήματα μισθολογικού περιεχομένου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και των λοιπών κατηγοριών προσωπικού των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, εξετάζονται κάθε φορά με βάση την Κυβερνητική πολιτική για τους μισθούς και τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ετήσιου Προϋπολογισμού και τα εκάστοτε υφιστάμενα δημοσιονομικά περιθώρια του Πολυετούς Δημοσιονομικού Προγραμματισμού, εντός των στόχων που τίθενται στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό – Διαρθρωτικό Σχέδιο.”