Κυριακή 14/07/2024

Φωτιές: “Ξεβράκωτοι” και μόνοι οι Στρατιωτικοί στα περίπολα πυρασφάλειας

Στρατιωτικοί στην αποτροπή και αντιμετώπιση πυρκαγιών με απαξιωτικούς όρους.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – ΠΟΜΕΝΣ με έγγραφό της σήμερα 21 Ιουνίου 2024, επαναφέρει εκ νέου το θέμα της εμπλοκής Στρατιωτικών στην αποτροπή και αντιμετώπιση πυρκαγιών.

Η ΠΟΜΕΝΣ τονίζει ότι υπάρχει κλίμα έντονης δυσαρέσκειας και πικρίας στους Στρατιωτικούς οι οποίοι επιβαρύνονται για πολλοστή φορά με υπηρεσίες και έργα πλέον των προβλεπόμενων, ξένα ως προς το αντικείμενο και την αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να καλύψουν για άλλη μια φορά, τις ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού.

Και συνεχίζει η ΠΟΜΕΝΣ:

“Με  σχετική Διαταγή συνεχίζεται και φέτος  η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση πυρκαγιών κατά το θέρος του 2024, με την εκπομπή περιπόλων πυρασφάλειας (σε 24ώρη βάση), σε συγκεκριμένους βαθμούς της κλίμακας του Δείκτη Επικινδυνότητας  (ΔΕ). Οι  περιπολίες  αυτές πραγματοποιούνται  χωρίς την συμμετοχή του προσωπικού της Πυροσβεστικής  Υπηρεσίας  (ΠΥ) ή της  Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ), όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή ανατίθεται αποκλειστικά στους  Στρατιωτικούς, η  αστυνόμευση  και  η πυρασφάλεια  των «ευαίσθητων» δασικών περιοχών. Επιπροσθέτως, τα περίπολα πυρασφάλειας φέτος θα εκπέμπονται και με χαμηλότερο ΔΕ, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα τα εν λόγω περίπολα να αποτελούν την καθημερινότητα των Στελεχών, απουσιάζοντας  από  τα  καθήκοντα  (ειδικότητας – εκπαίδευσης – ασκήσεων –συντήρησης)  που τους έχουν ανατεθεί στις διάφορες Υπηρεσίες τους.

Από τα παραπάνω προκύπτουν αβίαστα εύλογα ερωτήματα:

α.  Η αποζημίωση των συναδέλφων μας για την εκτέλεση των περιπόλων πυρασφάλειας θα είναι στο ποσό των σαράντα (40) ευρώ ή θα συνεχιστεί η κατάφωρη αδικία που υφίστανται οι Έλληνες στρατιωτικοί εφαρμόζοντας αναχρονιστικές διαταγές που εκδόθηκαν πριν από 30 χρόνια, βάζοντας  χρήματα από την τσέπη τους;;; Υπενθυμίζεται ότι η ημερήσια αποζημίωση και τα έξοδα μεταθέσεως των στρατιωτικών εξακολουθούν να καθορίζονται στο ΠΔ 200/1993, στο οποίο αναγράφεται ρητά ότι η ημερήσια αποζημίωση ανέρχεται στο ποσό των 10.000 δραχμών(!!!)  ή 29,90 ευρώ και έκτοτε δεν έχει αναπροσαρμοστεί, μόνο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

β. Η Πολιτεία, ενδιαφέρεται για την υγιεινή-ασφάλεια και την ομαλή οικογενειακή ζωή των Ελλήνων Στρατιωτικών, ή τους θεωρεί ως το βολικό προσωπικό δια πάσαν ‘’νόσον’’ και πάσαν αδυναμία των κρατικών φορέων;

γ. Τα οχήματα που χρησιμοποιούνται για την πυρασφάλεια, καλύπτουν τις ελάχιστες ανάγκες άνεσης (κλιματισμό, κατάλληλα καθίσματα κλπ) και  παρέχουν  την  οφειλόμενη  οδική ασφάλεια (λάστιχα, φρένα, φώτα  κλπ) καθόσον  τα περισσότερα  οχήματα  είναι τουλάχιστον τριανταπέντε και πλέον χρόνων με εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα; Η ερώτηση έχει περισσότερο ρητορικό χαρακτήρα καθόσον η απάντηση είναι προφανής.

Τα οχήματα με τα οποία περιπολούν, δεν διαθέτουν κλιματισμό, με την σκόνη να «μπαίνει» όλη μέσα στην καμπίνα, ενώ οι συνάδελφοι μας υποχρεώνονται να παραμένουν σε αυτά για την εκτέλεση 12ώρων περιπολιών σε συνθήκες «Σαχάρας» με εσωτερική θερμοκρασία μέσα στο όχημα άνω των 45οC!!! Αλήθεια είναι ασφαλής και νόμιμη η συνεχόμενη οδήγηση για 12 ώρες με τέτοιες συνθήκες;;;

Αναρωτιόμαστε πόσοι εξ αυτών που υπογράφουν την εκτέλεση αυτών των περιπολιών υπό αυτές τις συνθήκες είναι διατεθειμένοι, δίνοντας προφανώς το καλό παράδειγμα να συμμετέχουν έστω σε μία (1) ή δύο (2) περιπολίες.

δ. Οι συνάδελφοι μας που συμμετέχουν σε αυτές τις περιπολίες θα συνεχίσουν να επιβιβάζονται στα πίσω μέρη οχημάτων και φορτηγών αυτοκινήτων, κυρίως τα Mercedes GD 240 και GDT 290, οχήματα που δεν διαθέτουν ασφαλή καμπίνα επιβατών πίσω θέσεων αλλά διαμορφωμένη καρότσα με καθίσματα όπου το προσωπικό δεν έχει μέτωπο προς την κίνηση του οχήματος, έλλειψη ζωνών ασφαλείας και αερόσακων, συνθήκες που επιβάλλονται στους συναδέλφους μας καθ’ όλη την διάρκεια των περιπόλων, διάρκειας δώδεκα  ωρών;

Σήμερα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, εκτελούν ήδη πολλές υπηρεσίες και  εργάζονται  πέραν  του  προγράμματος  ωρών  υπηρεσίας  και  εκπαίδευσης, χωρίς η Κυβέρνηση να τους έχει ανταμείψει για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στην πατρίδα. Παρατηρούμε λοιπόν μια συνεχή αύξηση των υποχρεώσεων των στελεχών, σε  όλα  τα  επίπεδα  με  ταυτόχρονη  εμπλοκή  σε ενέργειες  και  υποχρεώσεις άλλων εργαζομένων και υπουργείων (ΕΚΑΒ – συνοδοί/οδηγοί λεωφορείων σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής κλπ), καθόσον καλούνται να συνδράμουν στην προστασία των εθνικών δρυμών από την απειλή εκδήλωσης πυρκαγιάς, με σκοπό την προστασία κατοικημένων περιοχών με την σύσταση αμιγώς περιπόλων των  Ενόπλων Δυνάμεων, οι  οποίοι  καλούνται  να  εκτελέσουν  περιπολίες  επί 24ώρου σε δασικές περιοχές χωρίς οπλισμό και φυσικά χωρίς κανόνες εμπλοκής.

Δηλαδή οι στρατιωτικοί θα περιπολούν στα δάση μόνοι τους, χωρίς την παρουσία πυροσβεστών και αστυνομικών. Ουαί  και  αλίμονο κύριοι  Κυβερνώντες του τι  μέλλει  γενέσθαι  σε  μια  ενδεχόμενη  αντιπαράθεση  των  Στρατιωτικών  με πολίτες  κατά  την  διάρκεια  αυτών  των  περιπολιών,  πολύ  περισσότερο  δε  με πιθανούς  επίδοξους  εμπρηστές.  Πως  θα  αντιδράσουν  οι  άοπλοι  στρατιωτικοί χωρίς να τους δίνεται από   τον νόμο η όποια δικαιοδοσία ελέγχου και αποτροπής!!!

Απόρροια της ανωτέρω προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζονται θεσμικά θέματα αρχής, είναι και τα φαινόμενα που αρχίζουν να εμφανίζονται με στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα οποία σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και χωρίς να έχουν εκ του νόμου καμία δικαιοδοσία επί του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, ζητούν από συναδέλφους μας να μην επιτρέπουν την είσοδο πολιτών σε περιοχές που έχουν κριθεί ως ύποπτες για πιθανή εκδήλωση πυρκαγιών!!!

Τα  ανωτέρω  αποτελούν  απαξίωση  και  υποβάθμιση  για  τα  στελέχη  των Ενόπλων Δυνάμεων, διότι η εμπλοκή τους αυτή:
α. Εκφεύγει  της  αποστολής  τους,  καθιστώντας  τους  για  άλλη  μια  φορά, βοηθητικό προσωπικό έτερων Υπουργείων και Υπηρεσιών.
β. Εμπλέκει τους συναδέλφους μας, χωρίς καμία οικονομική ενίσχυση όταν σε  παρόμοιες  εμπλοκές  τα  αντίστοιχα  στελέχη  άλλων Υπουργείων,  απολαμβάνουν πρόσθετες αμοιβές.
γ. Επιβαρύνει υπέρμετρα και συνεχόμενα το στρατιωτικό προσωπικό, με ότι αυτό συνεπάγεται, σε αντικείμενα ξένα με την αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ικανότητα των ΕΔ να ανταποκρίνονται σε κάθε δύσκολη αποστολή που τους ανατίθεται, δεν αποτελεί άλλοθι στην χρησιμοποίησή τους σε ανάγκες που αδυνατεί να υλοποιήσει ο κρατικός  μηχανισμός. Κάθε τέτοια εμπλοκή στερεί πολύτιμους πόρους από την πολεμική μηχανή της χώρας μας και εμποδίζει την ομαλή της λειτουργία, ιδιαίτερα με το υπάρχον γεωπολιτικό  περιβάλλον που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.”

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών καταλήγει αναφέροντας ότι, “οι  Στρατιωτικοί  δεν  ζητούν  ελεημοσύνη  αλλά  απαιτούν  τον  σεβασμό και   την   εφαρμογή των   νόμων   για   την   αποκατάσταση   του   αισθήματος δικαιοσύνης και ισονομίας μεταξύ των Ελλήνων πολιτών. Άλλο το καθήκον και άλλο η  απλήρωτη  εργασία  που  επιφέρει  ως  αποτέλεσμα  τη  μη  τήρηση  της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί την εργασία από τα αρμόδια υπουργεία. Ήρθε η  ώρα  να  επιβραβεύσετε  ως  Κράτος,  ηθικά  και  οικονομικά,  την συνεχή προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων προς την πατρίδα αντιμετωπίζοντας τους ισότιμα με τους άλλους εργαζομένους.”

Τελευταία Νέα

Ντόναλντ Τραμπ: Η Secret Service σκότωσε τον δράστη που τον πυροβόλησε στην Πενσυλβάνια

Ο Ντόναλντ Τραμπ τραυματίστηκε στο αυτί μετά από πυροβολισμούς...

Ορκωμοσία ΣΜΥ 2024: Ορκίστηκαν 192 Μόνιμοι Λοχίες από την Ελλάδα και 36 από την Κύπρο

Ορκίστηκαν 228 Μόνιμοι Λοχίες της Τάξης 2024 "Σχης (ΠΖ)...

Λάρισα: Δρόμος “πήρε” το όνομα της Σπουδάστριας της ΣΣΑΣ Αλεξάνδρας Λάτα

Η Λάρισα έδωσε το όνομα της Σπουδάστριας της ΣΣΑΣ Κλαούντια-Αλεξάνδρας Λάττα σε οδό της πόλης

Λιτόχωρο: Σύζυγος ΕΠΟΠ η Καρδιτσιώτισσα που σκοτώθηκε από κλαδί πλατάνου

Από την Καρδίτσα και σύζυγος Στρατιωτικού η 44χρονη Γεωργία Θώδου - Ντάφου που έχασε τη ζωή της στο Λιτόχωρο Πιερείας.

Ζουράφα: Η βραχονησίδα που μυρίζει πετρέλαιο κινδυνεύει να εξαφανισθεί

Γιατί η βραχονησίδα Ζουράφα δεν κινδυνεύει μόνο από την...
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Τελευταία Νέα

Ντόναλντ Τραμπ: Η Secret Service σκότωσε τον δράστη που τον πυροβόλησε στην Πενσυλβάνια

Ο Ντόναλντ Τραμπ τραυματίστηκε στο αυτί μετά από πυροβολισμούς...

Ορκωμοσία ΣΜΥ 2024: Ορκίστηκαν 192 Μόνιμοι Λοχίες από την Ελλάδα και 36 από την Κύπρο

Ορκίστηκαν 228 Μόνιμοι Λοχίες της Τάξης 2024 "Σχης (ΠΖ)...

Λάρισα: Δρόμος “πήρε” το όνομα της Σπουδάστριας της ΣΣΑΣ Αλεξάνδρας Λάτα

Η Λάρισα έδωσε το όνομα της Σπουδάστριας της ΣΣΑΣ Κλαούντια-Αλεξάνδρας Λάττα σε οδό της πόλης

Λιτόχωρο: Σύζυγος ΕΠΟΠ η Καρδιτσιώτισσα που σκοτώθηκε από κλαδί πλατάνου

Από την Καρδίτσα και σύζυγος Στρατιωτικού η 44χρονη Γεωργία Θώδου - Ντάφου που έχασε τη ζωή της στο Λιτόχωρο Πιερείας.

Ζουράφα: Η βραχονησίδα που μυρίζει πετρέλαιο κινδυνεύει να εξαφανισθεί

Γιατί η βραχονησίδα Ζουράφα δεν κινδυνεύει μόνο από την...