11.7 C
Athens
Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024

Στο στόχαστρο των Αρχών οι δύο Αστυνομικοί και τα οικονομικά τους

Εξελίξεις αναμένονται τις επόμενες ώρες στην υπόθεση...

Ποια είναι η αίρεση “Τα παιδιά του θεού”;

Το The Family International (TFI), αρχικά γνωστό...

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Παρακολουθούμε τα social media για fake news, δήλωσε στο 4o Forum του ΟΤ

ΑρχικήΕλλάδαΑρχηγός ΓΕΕΘΑ: Παρακολουθούμε τα social media για fake news, δήλωσε στο 4o Forum του ΟΤ

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης συμμετείχε στο 4o Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στις δημοσιογράφους Αλεξάνδρα Φωτάκη και Ελένη Στεργίου αναφέρθηκε πέρα των άλλων στις υβριδικές απειλές, τη στοχευμένη παραπληροφόρηση και τις ψευδείς ειδήσεις (fake news) στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ, social media) που παρακολουθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα:

Δημοσιογράφος: Τώρα που σας ακούω, μου ήρθε μια ερώτηση και έχει να κάνει με τα fake news. Πάρα πολλές φορές γίνεται ένα περιστατικό και μετά ξαφνικά στα social media μπορεί να βγαίνει μια είδηση ότι έγινε εκεί μια κατάληψη ή ότι στέλνονται χαρτιά για να πάνε φαντάροι οι πολίτες. Αυτά τα παρακολουθείτε;

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Ναι, αυτά τα παρακολουθούμε συνεχώς και νομίζω ένα μεγάλο κεφάλαιο το οποίο πρέπει να διαχειριστούμε όλοι μας είναι η ταχύτητα της διακίνησης πληροφορίας. Πάρα πολλές φορές η ταχύτητα με την οποία διακινείται η πληροφορία δημιουργεί υπερπληροφόρηση και σε πάρα πολλές περιπτώσεις παραπληροφόρηση.

Οπότε καταλαβαίνετε ότι χρειάζεται πολύ μεγάλη διήθηση για να ξέρετε ότι η πληροφορία η συγκεκριμένη είναι σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό σωστή. Και το λέω, γιατί ξέρετε ότι στο καινούριο σκέλος και των απειλών είναι και οι υβριδικές απειλές. Στις οποίες υβριδικές απειλές είναι και η χειραγώγηση των μέσων μαζικής(σσ εκτιμούμε θα έλεγε: ενημέρωσης, εάν δεν τον διέκοπτε η δημοσιογράφος. Χειραγώγηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.)

Δημοσιογράφος: Τα παρακολουθείτε και έχετε κάποιο κέντρο ελέγχου.
Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Βεβαίως.

Δημοσιογράφος: Και βλέπετε με το που γίνεται δηλαδή μια έκρηξη ας πούμε…
Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Βεβαίως.

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Βεβαίως. Εντάξει, είναι μια στρατηγική η οποία ουσιαστικά είναι και αυτό στο πλαίσιο του μετασχηματισμού τον οποίο προτείνουμε, ούτως ώστε ο βαθμός ο οποίος ανταποκρινόμαστε να μπορεί να έχει ένα πολύ μεγαλύτερο και γρήγορο ρυθμό ανταπόκρισης στη διακίνηση της ψευδούς πληροφορίας ή της, θα έλεγα, της στοχευμένης παραπληροφόρησης, η οποία εξυπηρετεί πολλές φορές υβριδική απειλή κάτω από το κατώφλι του πολέμου και πολλές φορές δεν το αντιλαμβανόμαστε (σσ εννοεί φυσικά απλούς πολίτες).

Δημοσιογράφος: Αυτή η στοχευμένη παραπληροφόρηση πόσο πιο επικίνδυνη είναι όταν μιλάμε για Ένοπλες Δυνάμεις και άμυνα.

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Νομίζω, κοιτάξτε, διαμόρφωση της κοινής γνώμης ή για να νομίζει ή να πιστεύει ο Έλληνας ότι ουσιαστικά…

Δημοσιογράφος: Αν πιστεύει ότι είναι, ας πούμε, υπο διαρκή απειλή.

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Ναι. Είναι πολλές φορές, νομίζω, ότι ο βαθμός εγρήγορσης και οτιδήποτε έχει να κάνει με την καθημερινότητα 24 ώρες, 24 ώρες, είναι κάτι που για μας, όσοι έχουμε ταχθεί στο συγκεκριμένο σκέλος, είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ίδια μας τη ζωή. Η φιλοπατρία για μας δεν είναι κάτι απροσδιόριστο. Άρα, λοιπόν, όλοι από τον πρώτο μέχρι τελευταίο που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, αυτούς που υπηρέτησαν και αυτού που θα υπηρετήσουν, είναι ενταγμένοι σε αυτό. Άρα, λοιπόν, ο βαθμός ανησυχίας και η εγρήγορση που σας είπα είναι συνεχώς.

Όλος ο μηχανισμός από τα αεροσκάφη, από τα πλοία μας και από τους τελευταίους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι σε κάθε μικρό νησάκι ή στον Έβρο ή οπουδήποτε ανά την Ελλάδα, ξέρετε το πεντάλεπτο και η ετοιμότητα έχουν μια διαφορετική χροιά ο χρόνος. Άρα λοιπόν, χωρίς να δημιουργώ ένα πνεύμα, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο αίσθημα και πρέπει ο Έλληνας να αισθάνεται ασφαλής, διότι οι Ένοπλες Δυνάμεις σε αυτό το ρόλο τους, νομίζω, καθημερινά είναι ταγμένες για το καλύτερο.

Διαβάστε σχετικά άρθρα για την παραπληροφόρηση:
To gaslighting στην πολιτική, εντοπισμός των τακτικών χειραγώγησης
Η προπαγάνδα, η παραπληροφόρηση και οι ψευδείς ειδήσεις (misinformation, disinformation)
Πώς βοηθά ο Κύκλος Πληροφορίας για να προσδιοριστεί η εγκυρότητα μιας είδησης

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα