Κυριακή 14/07/2024

Μητσοτάκης-Ερντογάν: Οι δηλώσεις μετά τη συνάντηση στην Άγκυρα

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη και Ερντογάν μετά τη συνάντηση στην Άγκυρα.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στην Τουρκία σήμερα 13 Μαΐου 2024 και συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ως ανταπόδοση της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα και τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Μέγαρο Μαξίμου στις αρχές του Δεκεμβρίου 2023.

Στο τέλος των δηλώσεων υπήρξε σύγκρουση για την Χαμάς και τον χαρακτηρισμό της ως τρομοκρατικής οργάνωσης… Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τη Χαμάς ως “αντιστασιακή οργάνωση” ενώ ο Μητσοτάκης “τρομοκρατική”.

Οι δηλώσεις Ερντογάν

Τα κυριότερα σημεία των δηλώσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι τα εξής:

Για άλλη μια φορά τον καλωσορίζω στην Άγκυρα παρουσία σας. Επισκέφτηκα την Αθήνα τον Δεκέμβριο. Επιβεβαιώσαμε την αμοιβαία συμφωνία μας να διατηρήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους διαλόγου και να αναπτύξουμε τη δυναμική στις σχέσεις μας.

Το καταγράψαμε με τη Διακήρυξη των Αθηνών περί φιλικών σχέσεων και καλής γειτονίας. Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για την ειλικρίνειά του στην προώθηση των διμερών μας σχέσεων. Πιστεύουμε ότι η ενίσχυση του πνεύματος συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα είναι επωφελής και για τις δύο χώρες και για την περιοχή.

Είχαμε μια εξαιρετικά παραγωγική, ειλικρινή και εποικοδομητική συνάντηση. Εξετάσαμε διεξοδικά τα θέματα της διμερούς ατζέντας μας. Εργαζόμαστε με στόχο να αυξήσουμε το διμερές μας εμπόριο, το οποίο ήταν 6 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η συμφωνία για τη σύσταση ενός Κοινού Επιχειρηματικού Συμβουλίου θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στις προσπάθειές μας. Οι χώρες μας, που βρίσκονται στη ζώνη του σεισμού, τηρούσαν πάντα το δίκαιο της γειτονιάς απέναντι σε φυσικές καταστροφές και ήταν από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να βοηθήσουν η μία την άλλη. Το μνημόνιο κατανόησης στον τομέα της Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης ενίσχυσε τη συμβατική μας βάση για αυτά τα θέματα.

Έχουμε ενισχύσει τη συνεργασία μας με τη συμφωνία στον τομέα της υγείας και των ιατρικών επιστημών. Συζητήσαμε επίσης τα αλληλένδετα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δεσμευόμαστε στη βούληση του ειλικρινούς διαλόγου και της καλής γειτονίας για την επίλυση των προβλημάτων μας, όπως περιγράφεται στη Διακήρυξη της Αθήνας. Τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η FETO, το PKK, το DHKP-C ήταν στην ατζέντα μας. Η κατανόησή μας για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων με την Ελλάδα δυναμώνει.

Σήμερα, μοιράστηκα τις προσδοκίες μας από τη γείτονά μας και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα, για άλλη μια φορά με τον Πρωθυπουργό. Αναμένουμε ότι η θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας θα συμβάλει στα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας και των συμπατριωτών μας στην Ελλάδα. Είναι σημαντικό να βρεθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό.

Κατά τις συναντήσεις μας, ανταλλάξαμε ιδέες για τις περιφερειακές εξελίξεις, ιδιαίτερα τη γενοκτονία στη Γάζα. Η ισραηλινή κυβέρνηση όχι μόνο κωφεύει στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, αλλά δεν διστάζει να αμφισβητήσει ακόμη και τους υποστηρικτές της. Συνεχίζει να στοχεύει βάναυσα τη Ράφα, το τελευταίο καταφύγιο αθώων πολιτών.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει τώρα να υψώσει τη φωνή της πιο δυνατά κατά της σφαγής αθώων πολιτών. Χαιρετίζουμε για άλλη μια φορά όλο τον κόσμο από την Ανατολή έως τη Δύση που γεμίζει τις πλατείες κάθε εβδομάδα με το κάλεσμα να μην είμαστε συμβαλλόμενοι σε αυτή την καταπίεση. Η απόφαση που ελήφθη από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σχετικά με την πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης θεωρήθηκε ως η ίδρυση ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου, εδαφικής ακεραιότητας παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε τις επαφές μας με αποφασιστικότητα να αναγκάσουμε το Ισραήλ σε κατάπαυση του πυρός και να αυξήσουμε την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους. Αναμένουμε από τη γείτονά μας Ελλάδα να στηρίξει τις προσπάθειες να σταματήσει η σφαγή. Μοιράστηκα την πεποίθησή μου ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα πολύ μεγάλο για επίλυση μεταξύ μας και της Ελλάδας. Είναι μια διαδικασία. Πρέπει να προχωρήσει σχολαστικά για να αποφέρει περισσότερα αποτελέσματα.

Παρά τις διαφορές απόψεων, εστιάζουμε στη θετική ατζέντα διατηρώντας ανοιχτούς τους διαύλους διαλόγου μας. Όπως όλοι γνωρίζουν, η Τουρκία είναι μια χώρα που λαμβάνεται ως παράδειγμα όσον αφορά την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Μετά την απόφαση που πήραμε το 2020, ανοίξαμε ξανά το Τζαμί Kariye για προσκύνημα και επίσκεψη ως αποτέλεσμα της σχολαστικής αποκατάστασης. Δίνουμε σημασία στη διατήρηση κάθε έργου που αποτελεί πολιτιστικό αγαθό της UNESCO και να το διαθέτουμε προς όφελος όλης της ανθρωπότητας. Το Τζαμί Kariye είναι επίσης ανοιχτό σε όλους.

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη

“Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Τουρκικής Δημοκρατίας, αγαπητέ Ταγίπ, κυρίες και κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι, δεν μπορώ παρά να ξεκινήσω με τις ευχαριστίες μου για τη ζεστή φιλοξενία την οποία μας επιφυλάξατε σήμερα στην Άγκυρα.

Σε μία συνάντηση που -αξίζει να σημειωθεί- είναι η τέταρτη μέσα στους τελευταίους δέκα μήνες, κάτι το οποίο πιστεύω ότι αποδεικνύει πως οι δύο γείτονες μπορούμε πλέον να καθιερώσουμε αυτή την προσέγγιση της αμοιβαίας κατανόησης, όχι πλέον ως κάποια εξαίρεση, αλλά ως μία παραγωγική κανονικότητα που δεν αναιρείται από τις γνωστές διαφορές στις θέσεις μας. Κανονικότητα, η οποία θα έλεγα ότι διαμορφώνει και μία καλύτερη καθημερινή πραγματικότητα.

Κι αυτό νομίζω ότι είναι και το μήνυμα το οποίο εκπέμπουμε και σήμερα. Ένα μήνυμα, το οποίο το θεμελιώσαμε προ ολίγων μηνών στη Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που έλαβε χώρα στην Αθήνα και με την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών στη συνέχεια, οικοδομήθηκε με πολύ μεγάλη συστηματικότητα, όπως είχαμε συμφωνήσει και υπό την ευθύνη των δύο Υπουργών Εξωτερικών, σε τρία επίπεδα: στον πολιτικό διάλογο, στη θετική ατζέντα και στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Πιστεύω ότι είναι μία θετική εξέλιξη σε μία εποχή δύσκολη για τη διεθνή ειρήνη, αλλά και για την ευρύτερη σταθερότητα στην περιοχή μας. Και είναι πολύ σημαντικό ότι, όπως είχαμε δρομολογήσει, αυτή η προσέγγιση έχει ήδη οδηγήσει σε χειροπιαστά αποτελέσματα, με αμοιβαίο όφελος.

Αναφερθήκατε στην πολύ μεγάλη σημασία την οποία αποδίδουμε και οι δύο στον τομέα της οικονομίας και είχαμε πράγματι συμφωνήσει να υπάρχει μία περαιτέρω σύσφιξη στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων.

Θέλω να χαιρετίσω κι εγώ με τη σειρά μου σήμερα και την επίσημη ίδρυση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου που αποφασίστηκε στα πλαίσια της θετικής ατζέντας και να εκφράσω την ικανοποίησή μου διότι διεξήχθη ένα πολύ επιτυχημένο επιχειρηματικό φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη, με συμμετοχή πολλών επιφανών Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών.

Νομίζω ότι είναι ένα από τα πολλά βήματα που θα ακολουθήσουν, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε στον στόχο μας, που δεν είναι άλλος από το να διπλασιάσουμε τις διμερείς μας συναλλαγές σε βάθος πενταετίας, παρά τις αντιξοότητες του διεθνούς περιβάλλοντος, παρά τα εμπόδια στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες. Κινούμαστε αναμφίβολα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Και παράλληλα, οι δύο λαοί μας, όπως είχα δεσμευτεί τον Δεκέμβριο, απολαμβάνουν τους καρπούς μιας σημαντικής πρωτοβουλίας: να μπορούν Τούρκοι επισκέπτες και οι οικογένειές τους να ταξιδεύουν σε δέκα ελληνικά νησιά. Και χάρη στη συνεννόηση που πέτυχε η Ελληνική Κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η έκδοση βίζας, αυτή η διαδικασία διαρκεί πια μόνο λίγα λεπτά.

Είχα την ευκαιρία τις τελευταίες εβδομάδες να επισκεφτώ τη Λέσβο και τη Χίο. Διαπίστωσα ο ίδιος πόσο γρήγορη και πόσο απλή και σύντομη είναι αυτή η διαδικασία. Και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο στο οικονομικό επίπεδο, αλλά είναι πολύ σημαντικό οι δύο λαοί μας να επικοινωνούν με άμεσο τρόπο και με λιγότερη γραφειοκρατία.

Αλλά θα έλεγα ότι και στον κρίσιμο τομέα του μεταναστευτικού, η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας και ειδικά μεταξύ της Αστυνομίας και του Λιμενικού αποδίδει απέναντι στις παράνομες ροές και απέναντι στους άθλιους διακινητές, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τον πόνο απελπισμένων ανθρώπων. Αυτή η συνεργασία πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί. Ένας συντονισμός τον οποίο τον θέλουμε τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορά μας.

Ξέρουμε, εξάλλου, ότι και οι δύο έχουμε πιεστεί από μεταναστευτικά κύματα. Και η Τουρκία έχει πιεστεί πολύ. Γι’ αυτό και η Ελλάδα ανέκαθεν συμφώνησε και εξακολουθεί να συμφωνεί στη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως συμφωνούμε και με ευρωπαϊκό σχέδιο ώστε να ανακουφιστεί με τη σειρά της μέσω οργανωμένων μετεγκαταστάσεων.

Ταυτόχρονα, οι μειονότητες στις χώρες μας που προσδιορίζονται από τη Συνθήκη της Λωζάνης, αποτελούν -και το πιστεύω βαθιά αυτό- μια γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο λαών μας.

Από τη μια πλευρά, η ελληνική μειονότητα, έστω και δραστικά μειωμένη πληθυσμιακά, εμπλουτίζει την κοινωνική και την πολιτιστική ζωή της Τουρκίας. Χρειάζεται όμως και τη στήριξη της τουρκικής πολιτείας για να συνεχίσει να το πράττει.

Ενώ στη Θράκη, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι συμπολίτες μας διαβιούν αρμονικά με την ευρωπαϊκή αλλά και την ελληνική έννομη τάξη να τους εγγυάται ένα καθεστώς ίσων ευκαιριών. Πρέπει να σας διαβεβαιώσω ότι σε αυτόν τον στόχο είμαι προσωπικά προσηλωμένος.

Όπως έχω ήδη τονίσει, ο χαρακτηρισμός τής μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται ρητά στη Συνθήκη της Λωζάνης, ενώ το έμπρακτο ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας για την ευημερία της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη εκδηλώνεται με την αυτονόητη τήρηση των αρχών ισονομίας και ισοπολιτείας για τα μέλη της, όπως και για όλους τους Έλληνες πολίτες, αλλά -και θέλω να το τονίσω αυτό- και με τη λήψη ειδικών μέτρων που απολαμβάνουν οι μουσουλμάνοι της χώρας μας. Και θεωρούμε επιτυχία μας την ενεργό παρουσία της μειονότητας στην ελληνική πολιτική και κοινωνική ζωή και θα ήταν ευχής έργον αν την ίδια άνθιση γνώριζε και ο, δυστυχώς, διαρκώς συρρικνούμενος ελληνισμός στην Τουρκία.

Και βέβαια, στο πνεύμα της αρμονικής συνύπαρξης εντάσσεται και ο σεβασμός των διεθνών κανόνων προστασίας της θρησκευτικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς, ιδίως όταν μιλάμε για μνημεία τα οποία αποτελούν πανανθρώπινη περιουσία υπό την ομπρέλα της UNESCO. Είχαμε την ευκαιρία με ειλικρίνεια να συζητήσουμε με τον Πρόεδρο Ερντογάν τη στεναχώρια μας, τη δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι η Μονή της Χώρας άλλαξε χαρακτήρα και θα λειτουργήσει πια ως τέμενος.

Άκουσα αυτά τα οποία είπε ο κ. Πρόεδρος και πιστεύω ότι κατ’ ελάχιστον είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να διαφυλάξουμε την ξεχωριστή πολιτιστική αξία αυτού του μνημείου έτσι ώστε να μπορεί να είναι επισκέψιμο από όλους και να μπορούν όλοι να απολαμβάνουν αυτόν τον πολύ σημαντικό πολιτιστικό θησαυρό, που πιστεύω ότι αποτελεί και ένα σημείο αναφοράς στην ιστορία της ίδιας της Κωνσταντινούπολης.

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, είχαμε την ευκαιρία με τον Πρόεδρο Ερντογάν να συζητήσουμε και τις εξελίξεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή. Πρόκειται για γεγονότα τα οποία είναι εξαιρετικά ανησυχητικά, φέρνουν μόνο οδύνη και πόνο και τα οποία πρέπει να σταματήσουν με έναν τρόπο μόνο: με την καταδίκη της δεσποτικής επιθετικότητας, αλλά και της ωμής τρομοκρατίας. Με την υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου, της κυριαρχίας των κρατών, το απαραβίαστο των συνόρων, σε μία πορεία με διαρκή πυξίδα το σεβασμό της ανθρώπινης ζωής.

Με την Τουρκία δεν συμφωνούμε πάντα στα θέματα τα οποία αφορούν τη Μέση Ανατολή. Η θέση της Αθήνας είναι ότι το Ισραήλ είχε κάθε δικαίωμα να αμυνθεί σε μία αιματηρή και προκλητική εισβολή τρομοκρατών στο έδαφός του, σε μία επίθεση με θύματα αθώους, οι οποίοι δολοφονήθηκαν, απήχθησαν, βασανίστηκαν και μάλιστα από μία τρομοκρατική οργάνωση που δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό.

Μέχρι εδώ δεν συμφωνούμε, όμως συμφωνούμε σε άλλα. Συμφωνούμε στο ότι πρέπει να σταματήσει η ασύμμετρη χρήση βίας και το αιματοκύλισμα στην περιοχή και να οδηγηθούμε σε μία ανακωχή διαρκείας. Συμφωνούμε ότι πρέπει να προστατευτούν οι άμαχοι της Γάζας και να απελευθερωθούν οι όμηροι. Συμφωνούμε ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια. Ναι, συμφωνούμε ότι αυτή τη στιγμή θα ήταν κολοσσιαίο λάθος να εκδηλωθεί μία χερσαία επίθεση στη Ράφα.

Όπως επίσης συμφωνούμε και στο γεγονός ότι η μόνη βιώσιμη προοπτική είναι η επιστροφή στην πολιτική διαδικασία και η λύση των δύο κρατών, θέση την οποία υποστηρίζουμε απόλυτα και ενεργά ως μέλη της διεθνούς κοινότητας και ως χώρες της περιοχής.

Και στο ίδιο πλαίσιο συζητήσαμε, προφανώς, και το κυπριακό ζήτημα, ένα ζήτημα το οποίο παραμένει υψίστης σημασίας για εμάς. Ένα ζήτημα στο οποίο προφανώς και διαφωνούμε, όμως το αντίδοτο σε οποιοδήποτε αδιέξοδο δεν μπορεί να είναι άλλο από το διάλογο. Γι΄ αυτό και χαίρομαι για τον ορισμό της κας Holguín ως προσωπικής εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και θεωρώ ότι πρέπει να της δοθεί χρόνος για την αναζήτηση μίας λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού, ξεκινώντας με την εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των δύο μερών.

Και αναφερόμενος μάλιστα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εγώ θα επαναλάβω από το βήμα αυτό ότι η Ελλάδα υποστήριξε και υποστηρίζει, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, την ενταξιακή διαδρομή της Τουρκίας, με την προϋπόθεση, βέβαια, της ενσωμάτωσής της στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου δίνουν μια θετική προοπτική στην επανεκκίνηση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Θέλω να ελπίζω ότι αυτά θα ερμηνευτούν σωστά και ότι μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά και από την δική σας την πλευρά.

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε, αγαπητέ Ταγίπ, και σήμερα δείξαμε ότι δίπλα στις διαπιστωμένες διαφωνίες μας μπορούμε να γράφουμε μία παράλληλη σελίδα, με τις συμφωνίες μας. Απόδειξη ότι πέραν των όσων είπαμε για την οικονομία, για το μεταναστευτικό, για τις διευκολύνσεις στη χορήγηση θεωρήσεων, οι Υπουργοί μας υπέγραψαν μνημόνια συνεργασίας στους τομείς της υγείας και ειδικά στον τομέα της πολιτικής προστασίας, όπου αναγνωρίζουμε και οι δύο ότι οι χώρες μας αντιμετωπίζουν παρεμφερείς προκλήσεις από την κλιματική κρίση.

Κάνοντας δύο ακόμα βήματα που αφορούν τις καθημερινές ανάγκες των λαών μας στο παρόν, γιατί το σήμερα δεν πρέπει να μένει αιχμάλωτο του χθες και δεν πρέπει ούτε να ναρκοθετεί και το αύριο.

Και με το βλέμμα λοιπόν στα πολλά που μας ενώνουν, επιθυμούμε να πυκνώσουμε στο επόμενο διάστημα τις διμερείς μας επαφές, να συνεχίσουμε υπό τον συντονισμό των δύο Υπουργών Εξωτερικών αυτόν τον θετικό δρόμο τον οποίο έχουμε διαβεί τον τελευταίο χρόνο.

Και με αυτές τις σκέψεις θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω για την εξαιρετική φιλοξενία, προσβλέποντας να συναντηθούμε εκ νέου, πιθανόν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, σίγουρα στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη και βέβαια να ανταποδώσουμε και εγώ και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου την επίσκεψη την οποία κάνατε στην Αθήνα, με την επόμενη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, το οποίο, όπως έχουμε συμφωνήσει, θα λάβει χώρα στην Άγκυρα εντός αυτού του έτους. Σας ευχαριστώ πολύ.”

Μετά τις δηλώσεις του Μητσοτάκη, ο Ερντογάν πήρε ξανά το λόγο και είπε:

“Υπάρχει ένα σημαντικό θέμα στο οποίο διαφωνούμε. Δηλαδή, δεν βλέπω τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση. Αντίθετα, η Χαμάς είναι μια αντιστασιακή οργάνωση της οποίας τα εδάφη έχουν καταληφθεί από το 1947 και έχουν προστατεύσει τα εδάφη τους μετά την κατοχή. Και δυστυχώς, αυτή η αντιστασιακή οργάνωση είναι μια αντιστασιακή οργάνωση που αγωνίζεται να προστατεύσει το Ισραήλ από την τρέχουσα ανθρώπινη απώλεια 45 χιλιάδων. Πρέπει να το δούμε αυτό, και αν αποκαλέσουμε τη Χαμάς, η οποία έχει χάσει περισσότερους από 40 χιλιάδες ανθρώπους μέχρι τώρα, τρομοκρατική οργάνωση, θα ήταν μια σκληρή προσέγγιση. Επομένως, δεν θεωρώ τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση. Αντιθέτως, βλέπω τη Χαμάς ως ανθρώπους που αγωνίζονται να προστατεύσουν τη γη και τον λαό τους.

Στην πραγματικότητα, δεν συμμετείχατε ούτε γίνατε συμβαλλόμενο μέρος αυτής της βαρβαρότητας ψηφίζοντας θετικά στον ΟΗΕ, και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω γι’ αυτό. Αποδείξατε επίσης ότι δεν υπάρχει τρομοκρατική οργάνωση εκεί. Τώρα, αν την αποκαλείτε τρομοκρατική οργάνωση εδώ, θα στεναχωρηθούμε. Δεν βλέπω ποτέ τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση. Ακολουθώ βήμα βήμα. Στη χώρα μου, περισσότερα από 1000 μέλη της Χαμάς βρίσκονται υπό θεραπεία στα νοσοκομεία μας. Συνεχίζουμε να κάνουμε τέτοιες επιχειρήσεις. Δεν μπορώ ποτέ να συμφωνήσω με τη λάθος προσέγγισή σας, θα ήταν άδικο. Τόσα μέλη της Χαμάς σκοτώνονται, ολόκληρη η Δύση τους επιτίθεται με κάθε είδους όπλα και πυρομαχικά. Μπροστά σε όλα αυτά, θα με στεναχωρούσε αν την αποκαλούσατε τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, το οποίο είναι συνεχώς απομονωμένο και κατεχόμενο από τα εδάφη του από το 1947.”

Έπειτα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:

“Ας συμφωνήσουμε, κ. Πρόεδρε, ότι διαφωνούμε στο θέμα αυτό, αλλά ας συμφωνήσουμε ότι συμφωνούμε στην ανάγκη αυτή τη στιγμή να υπάρχει μια άμεση κατάπαυση του πυρός και πάνω απ’ όλα, πάνω απ’ όλα να προστατευθούν οι άμαχοι Παλαιστίνιοι, που είναι και τα άδικα, τα μεγάλα θύματα αυτού του πολέμου.”

Τελευταία Νέα

Ορκωμοσία ΣΜΥ 2024: Ορκίστηκαν 192 Μόνιμοι Λοχίες από την Ελλάδα και 36 από την Κύπρο

Ορκίστηκαν 228 Μόνιμοι Λοχίες της Τάξης 2024 "Σχης (ΠΖ)...

Λάρισα: Δρόμος “πήρε” το όνομα της Σπουδάστριας της ΣΣΑΣ Αλεξάνδρας Λάτα

Η Λάρισα έδωσε το όνομα της Σπουδάστριας της ΣΣΑΣ Κλαούντια-Αλεξάνδρας Λάττα σε οδό της πόλης

Λιτόχωρο: Σύζυγος ΕΠΟΠ η Καρδιτσιώτισσα που σκοτώθηκε από κλαδί πλατάνου

Από την Καρδίτσα και σύζυγος Στρατιωτικού η 44χρονη Γεωργία Θώδου - Ντάφου που έχασε τη ζωή της στο Λιτόχωρο Πιερείας.

Ζουράφα: Η βραχονησίδα που μυρίζει πετρέλαιο κινδυνεύει να εξαφανισθεί

Γιατί η βραχονησίδα Ζουράφα δεν κινδυνεύει μόνο από την...

Στρατιωτικός Διάδρομος Ελλάδα-Ρουμανία για τη μετακίνηση στρατευμάτων του ΝΑΤΟ

Δημιουργείται Στρατιωτικός Διάδρομος Κινητικότητας από την Ελλάδα στη Ρουμανία μέσω Βουλγαρίας.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Τελευταία Νέα

Ορκωμοσία ΣΜΥ 2024: Ορκίστηκαν 192 Μόνιμοι Λοχίες από την Ελλάδα και 36 από την Κύπρο

Ορκίστηκαν 228 Μόνιμοι Λοχίες της Τάξης 2024 "Σχης (ΠΖ)...

Λάρισα: Δρόμος “πήρε” το όνομα της Σπουδάστριας της ΣΣΑΣ Αλεξάνδρας Λάτα

Η Λάρισα έδωσε το όνομα της Σπουδάστριας της ΣΣΑΣ Κλαούντια-Αλεξάνδρας Λάττα σε οδό της πόλης

Λιτόχωρο: Σύζυγος ΕΠΟΠ η Καρδιτσιώτισσα που σκοτώθηκε από κλαδί πλατάνου

Από την Καρδίτσα και σύζυγος Στρατιωτικού η 44χρονη Γεωργία Θώδου - Ντάφου που έχασε τη ζωή της στο Λιτόχωρο Πιερείας.

Ζουράφα: Η βραχονησίδα που μυρίζει πετρέλαιο κινδυνεύει να εξαφανισθεί

Γιατί η βραχονησίδα Ζουράφα δεν κινδυνεύει μόνο από την...

Στρατιωτικός Διάδρομος Ελλάδα-Ρουμανία για τη μετακίνηση στρατευμάτων του ΝΑΤΟ

Δημιουργείται Στρατιωτικός Διάδρομος Κινητικότητας από την Ελλάδα στη Ρουμανία μέσω Βουλγαρίας.