Κυριακή 08/09/2024

Καθαρισμός οικοπέδων: Ρέει “μαύρο” χρήμα στην οικονομία με τις ευλογίες της Κυβέρνησης

Ρέει “μαύρο” χρήμα στην οικονομία από τα ακαθάριστα οικόπεδα με τις ευλογίες της Κυβέρνησης. Η ΠΟΜΙΔΑ ζητάει παράταση του καθαρισμού οικοπέδων.

Η νομοθεσία για την πυροπροστασία δεν είναι καινούργια. “Νέο φρούτο”, με παλιά τακτική από τα χρόνια της καραντίνας, είναι η επιβολή προστίμου για τη μη υποβολής δήλωσης καθαρισμού οικοπέδου στο gov.gr.

Σε όλη την Ελλάδα οι ιδιοκτήτες ψάχνουν εναγωνίως συνεργεία για τον καθαρισμό οικοπέδων από τα χόρτα. Ελεύθερη οικονομία και νόμος της αγοράς-ζήτησης έχουν “τινάξει” τις τιμές στα ύψη. Πληροφορίες δε αναφέρουν ότι νεοσύστατες “startup επιχειρήσεις” έχουν συσταθεί από Έλληνες και αλλοδαπούς και ζητάνε ό,τι θέλουν και φυσικά χωρίς απόδειξη.

Τα 500 και 1.000 ευρώ ανταγωνίζονται το πρόστιμο συν το κόστος καθαρισμού από τον οικείο Δήμο. Στο ερώτημα, να μην δηλώσω τίποτα στην πλατφόρμα “Ακαθάριστα Οικόπεδα” και να πληρώσω 1.000+ ευρώ ή να δώσω “μαύρα” 500-1.000 ευρώ, οι περισσότεροι επιλέγουν το δεύτερο. Κερδισμένοι θα είναι.

Οι ιδιοκτήτες που έχουν “κλειστεί” στα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και αλλού) γιατί οι Κυβερνήσεις όλων των χρόνων με τις “στρατηγικές” τους ερήμωσαν την ύπαιθρο, έχουν ακόμα ένα βασικό πρόβλημα, να βρουν συνεργείο τηλεφωνικά από χιλιόμετρα μακρυά, για να καθαρίσουν το οικόπεδο στο χωριό που πήραν κληρονομιά.

Εμείς λέμε στις συζητήσεις μας για το θέμα ότι, εάν το Κράτος ενίσχυε τους Δήμους της Χώρας οικονομικά και με προσλήψεις προσωπικού, οι Δήμοι θα μπορούσαν να έχουν συνεργεία, τα οποία θα αιτούνταν ο κάθε ιδιοκτήτης που ήθελε για να του καθαρίσουν το οικόπεδο από τα χόρτα με το ανάλογο κόστος το οποίο θα πήγαινε στα ταμεία των Δήμων. “Επιστήμη” για τους φωστήρες της Βουλής και τους συμβούλους τους… Τότε όμως πώς θα αποποιούνταν τις ευθύνες επικαλούμενοι την “ελεύθερη οικονομία”. Τότε όμως δεν θα μπορούσαν να φοβερίσουν και να ενοχοποιούσουν τους πολίτες. Φοβικό σύνδρομο και έλεγχος.

Παρακάτω δείτε πώς αντιμετωπίζει το θέμα με τα ακαθάριστα οικόπεδα ο Δήμος Λεμεσού στην Κύπρο:

Καθαρισμός οικοπέδων και τεμαχίων στον Δήμο Λεμεσού
Καθαρισμός οικοπέδων και τεμαχίων στον Δήμο Λεμεσού. (Ανακοίνωση 13/3/2024)

ΠΟΜΙΔΑ: Παράταση προθεσμιών καθαρισμού οικοπέδων έως την 20/7/2024

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων – ΠΟΜΙΔΑ απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, και ζητάει, πέρα των άλλων:

  • την παράταση όλων των ισχυουσών προθεσμιών τουλάχιστον μέχρι την 20ή Ιουλίου 2024
  • τον περιορισμό του προστίμου μη υποβολής δήλωσης καθαρισμού στο ποσό των 100 ευρώ
  • την μη επιβολή του απαράδεκτου προστίμου των 1.000€ ή την άσκηση οποιασδήποτε ποινικής δίωξης χωρίς προηγούμενη έγγραφη ατομική ειδοποίηση του κάθε ιδιοκτήτη οικοπέδου από τον οικείο Δήμο

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:​

“Ουδείς παραγνωρίζει την αξία της τεράστιας προσπάθειας των Υπουργείων σας να ελαχιστοποιηθούν οι καταστροφές από τις πυρκαγιές του επερχομένου θέρους. Η οργάνωσή μας από την πρώτη στιγμή, το πρώτο που συνέστησε στα μέλη της και όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι να κάνουν αμέσως παν το δυνατόν για τον καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους.

Εν τούτοις από την ισχύουσα νομοθεσία, η οποία προωθήθηκε χωρίς καμιά ουσιαστική διαβούλευση και χωρίς καμιά εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών σε εθνικό επίπεδο, και χωρίς να έχει ανοίξει έως σήμερα η πλατφόρμα για τα δασικά, από τους πολίτες εξακολουθεί να ζητείται το αδύνατον, είτε για λόγους υποκειμενικούς, όπως η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων μακράν του τόπου διαμονής τους, η έλλειψη χρημάτων για την πληρωμή των συνεργείων καθαρισμού κλπ., είτε για λόγους αντικειμενικούς όπως είναι η αδυναμία εξεύρεσης συνεργείων καθαρισμού και κυρίως το αστρονομικό κόστος των παράλογων κυριολεκτικά παρεμβάσεων που ζητούνται στις ιδιοκτησίες με κτίσματα εντός ή πλησίον δασικών περιοχών.

Γι’ αυτό και επειδή οι ισχύουσες προθεσμίες είναι απόλυτα ανεπαρκείς και η επικείμενη λήξη τους θα αποθαρρύνει τους πολίτες από οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια και προσπάθειά τους, με την παρούσα μας ΖΗΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ τις εξής απόλυτα αναγκαίες αλλαγές στις ισχύουσες σχετικές ρυθμίσεις, ώστε αυτές να είναι λογικές, εφαρμόσιμες και αποτελεσματικές, και να μην αιφνιδιάζουν τους πολίτες, για τους οποίους η συμμόρφωση με αυτές δεν είναι ούτε πάντοτε εύκολη, ούτε δωρεάν, ιδιαίτερα για όσους κατοικούν μακράν από τα περιουσιακά στοιχεία τους:

-Την παράταση όλων των ισχυουσών προθεσμιών τουλάχιστον μέχρι την 20ή Ιουλίου 2024.
-Τον περιορισμό του προστίμου μη υποβολής δήλωσης καθαρισμού στο ποσό των 100 ευρώ.
-Την μη επιβολή του απαράδεκτου προστίμου των 1.000€ ή την άσκηση οποιασδήποτε ποινικής δίωξης χωρίς προηγούμενη έγγραφη ατομική ειδοποίηση του κάθε ιδιοκτήτη οικοπέδου από τον οικείο Δήμο για την υποχρέωση του εντός ρητής προθεσμίας καθαρισμού του οικοπέδου του.
-Την άμεση λειτουργία της πλατφόρμας του ΥΠΕΝ για τα κτίρια εντός δασικών περιοχών.
-Τη δυνατότητα ηλεκτρονικής δήλωσης επί μέρους καθέτων ιδιοκτησιών, ώστε ο κάθε ιδιοκτήτης καθέτου να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί και να μην καθίσταται υπόλογος για το ότι οι ιδιοκτήτες των λοιπών καθέτων ιδιοκτησιών δεν έχουν εκπληρώσει τις αντίστοιχες υποχρεώσεις τους.
-Τη δυνατότητα διόρθωσης των ηλεκτρονικών δηλώσεων και την προσθήκη πεδίου σημειώσεων.
-Την κατάργηση της δυνατότητας υποβολής ανώνυμων καταγγελιών.”

Τελευταία Νέα

Μητσοτάκης: Αυξάνεται 20% η αποζημίωση της νυχτερινής απασχόλησης σε Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας

Η αποζημίωση της νυχτερινής απασχόλησης στις Ένοπλες Δυνάμεις, Αστυνομία...

88η ΔΕΘ: Ο Υπουργός Άμυνας εγκαινίασε το Περίπτερο του ΥΠΕΘΑ και των Ενόπλων Δυνάμεων

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας εγκαινίασε το Περίπτερο του ΥΠΕΘΑ...

Ερντογάν: Κατά ποιου τραβήξατε τα σπαθιά νέοι Ανθυπολοχαγοί; Έρχονται εκκαθαρίσεις στο Στρατό!

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας κατά των Ανθυπολοχαγών που ύψωσαν...

ΗΝΙΟΧΟΣ 2025: Η Ιορδανία θα συμμετάσχει στην άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας

Η Ιορδανία θα συμμετάσχει στην άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας...
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Τελευταία Νέα

Μητσοτάκης: Αυξάνεται 20% η αποζημίωση της νυχτερινής απασχόλησης σε Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας

Η αποζημίωση της νυχτερινής απασχόλησης στις Ένοπλες Δυνάμεις, Αστυνομία...

88η ΔΕΘ: Ο Υπουργός Άμυνας εγκαινίασε το Περίπτερο του ΥΠΕΘΑ και των Ενόπλων Δυνάμεων

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας εγκαινίασε το Περίπτερο του ΥΠΕΘΑ...

Ερντογάν: Κατά ποιου τραβήξατε τα σπαθιά νέοι Ανθυπολοχαγοί; Έρχονται εκκαθαρίσεις στο Στρατό!

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας κατά των Ανθυπολοχαγών που ύψωσαν...

ΗΝΙΟΧΟΣ 2025: Η Ιορδανία θα συμμετάσχει στην άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας

Η Ιορδανία θα συμμετάσχει στην άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας...