Τρίτη 16/07/2024

ΕΣΠΕΕΝΠΑ: Εχθρική η αντιμετώπιση που έχουμε λάβει από το ΚΚΕ

Η αντιμετώπιση που έχουμε λάβει ως Ένωση εδώ και περίπου 2 χρόνια από το ΚΚΕ είναι απολύτως εχθρική, αναφέρει η ΕΣΠΕΕΝΠΑ.

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Νήσων – ΕΣΠΕΕΝΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΣΠΕΕΝΠΑ:

“Με ιδιαίτερη έκπληξη διαπιστώσαμε την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024, ότι είχαμε παραλάβει με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο «δήλωση του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας», η οποία με αφορμή αρθρογραφία σε ΜΜΕ αμυντικού ρεπορτάζ την οποίαν χαρακτήρισε «κακόβουλη», είχε ως σκοπό να μας ενημερώσει ότι δεν υφίσταται καμία διάκριση ανάμεσα σε συνδικαλιστικά σωματεία. Προσέθεσε, μάλιστα, ότι «όπως κάνει μέχρι σήμερα, θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα προβλήματα των στρατιωτικών και των μελών των οικογενειών τους».

Η ενέργεια της «ενημέρωσής μας» από το ΚΚΕ ήταν αναμφίβολα προσβλητική τόσο ως συνδικαλιστικά, όσο (και κυρίως) επαγγελματικά, και αυτό διότι, σε πλήρη αντίθεση με τα γεγονότα που βιώνουμε, το ΚΚΕ έμμεσα μας διαβεβαίωσε ότι δεν έχουμε καμία επαφή με την πραγματικότητα. Επιπρόσθετα, επειδή διαπιστώσαμε ότι η «δήλωση» αυτή δημοσιεύθηκε και απευθύνεται στο σύνολο των στρατιωτικών (άρα και προς τα στελέχη του ΠΝ), προς πλήρη αποκατάσταση των πραγματικών περιστατικών, έχουμε να γνωστοποιήσουμε τα κάτωθι:

α. Δίχως να υιοθετούμε το διαχωρισμό της δήλωσης σε «καλά και κακά σωματεία», διαβεβαιώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι η αντιμετώπιση που έχουμε λάβει ως Ένωση εδώ και περίπου 2 χρόνια από το ΚΚΕ είναι απολύτως εχθρική. Ομοίως και η αντιμετώπιση που έχουν λάβει τα στελέχη του ΠΝ, όπως θα αποδείξουμε και ακολούθως με αδιαμφισβήτητα στοιχεία.

β. Ειδικότερα, από το 2022 οπότε και αυξήθηκε κατακόρυφα η παραγωγή έργου της Ένωσής μας, μέχρι σήμερα έχουμε φέρει στο φως πολύ σοβαρά προβλήματα και καταγγελίες για σειρά θεμάτων, πρώτης γραμμής και σπουδαιότητας. Πιο συγκεκριμένα (ως προς το πλήθος):

 • Οικονομικά: οκτώ (8) έγγραφα
 • Παραιτήσεις: πέντε (5) έγγραφα
 • Επίδομα Στόλου / «προσαύξηση ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας: τέσσερα (4) έγγραφα.
 • Σταδιοδρομικά: τρία (3) έγγραφα
 • Εργασιακά: τρία (3) έγγραφα
 • Ασφαλιστικά: δύο (2) έγγραφα
 • Υπηρεσιακά: δύο (2) έγγραφα
 • Ιατροφαρμακευτικά: ένα (1) έγγραφο
 • Μέριμνα: ένα (1) έγγραφο

γ. Από τα ανωτέρω έγγραφα, από το ΚΚΕ ερωτήσεις έγιναν για το γυναικολογικό ιατρείο στο ΝΝΣ (2695/27-1-2022) (αντίστοιχα κατατέθηκαν και από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ), για την αναπροσαρμογή των αποζημιώσεων στο ΠΝ (5726/9-6-22) και για τις συνθήκες εργασίας στο ΠΝ (3200/10-4-23). Οι δύο πρώτες ερωτήσεις κατατέθηκαν πριν από την πολύ κρίσιμη (για λόγους που θα σχολιάσουμε παρακάτω) ημερομηνία της 12/6/22, ενώ η τελευταία ερώτηση παρουσιάζει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον: πήρε πρωτόκολλο την 10/4/23, όταν η Βουλή παρέμεινε ανοικτή έως τη Μεγάλη Τετάρτη 12/4, ξανάνοιξε την 24/4 και διαλύθηκε λόγω εκλογών την ίδια εβδομάδα, ενώ ήταν ήδη γνωστό ότι προ πολλού είχε ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία. Εύλογα μπορεί να υποτεθεί ότι κατατέθηκε για αμιγώς επικοινωνιακούς λόγους. Εξάλλου δεν απαντήθηκε ποτέ και το ΚΚΕ δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον να την επαναφέρει.

δ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα ΜΜΕ καθ’ όλο το διάστημα έχουν προβάλει με τη δέουσα βαρύτητα την πλειοψηφία των θεμάτων που έχουμε αναδείξει αυτή τη διετία, ωστόσο κρίθηκαν από το ΚΚΕ ως χαμηλότερης σημασίας (πχ) από τα «διόδια Νέας Καρβάλης». Δυσκολευόμαστε να το κατανοήσουμε, αλλά δεν μπορούμε να κρίνουμε τα κριτήρια κάθε κόμματος, σύμφωνα με τα οποία οι παραιτήσεις στο ΠΝ, για τις οποίες η επιμονή και η σοβαρότητά μας έφερε ένα πρώτο, πολύ σπουδαίο αποτέλεσμα διά των εξαγγελιών του κ.ΥΕΘΑ στο Ναύσταθμο Σαλαμίνος την Τρίτη 23/1, υποβαθμίστηκαν σε τραγικό βαθμό.

ε. Προηγουμένως αναφέραμε μια κρίσιμη ημερομηνία (12/6/22): είναι η ημερομηνία όπου, ο πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσής μας, εξελέγη και πρόεδρος του ΔΣ της ΠΟΕΣ, γεγονός που, εικάζουμε, ότι «πληρώνουν» τιμωρητικά και τα στελέχη του ΠΝ. Μιας και στη «δήλωση», άγνωστο γιατί, έγινε λόγος για «καλά και «κακά σωματεία» λοιπόν, θα θέλαμε να παραθέσουμε μερικά στατιστικά (που ενδιαφέρουν την Ένωση μας και τα στελέχη του ΠΝ), ως αυτά προκύπτουν από τις ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου (δηλαδή την επίσημη στάση του ΚΚΕ έναντι του στρατιωτικού συνδικαλισμού):

 • Σύνολο ερωτήσεων για το ΠΝ με βάση έγγραφα της Ένωσής μας, μία (1) και αυτή για αμιγώς επικοινωνιακούς λόγους, σε περίοδο που ουδείς ασχολείτο με ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου.
 • Ερωτήσεις για το ΠΝ και μάλιστα με δυσμενές πρόσημο, δίχως καν να ερωτηθούμε προηγουμένως, δύο (2) [αμφότερες με βάση ερωτήματα που προέκυψαν από την Ένωση Ξάνθης που ουδεμία σχέση έχει με το ΠΝ και συγκεκριμένα ζητώντας την κατάργηση του ΕΛΠΝ (101/2023 και 439/2023)]. Επικουρικά υπενθυμίζουμε η Ένωσή μας αναγκάστηκε να εκδώσει έως και κοινό Δελτίο Τύπου (μαζί με τις Ενώσεις Δυτικού Τομέα και Καλύμνου) για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των στελεχών του ΠΝ έναντι των συγκεκριμένων ατεκμηρίωτων και πρόχειρων ερωτήσεων του ΚΚΕ, παρά το γεγονός ότι ανάμεσα στις δύο ερωτήσεις είχαμε ενημερώσει άτυπα για το ολέθριο σφάλμα της πρώτης, αλλά δεν εισακουστήκαμε.
 • Ερωτήσεις για θέματα που είχαμε αναδείξει πρώτοι, αλλά επελέγησαν μεταγενέστερα, παρεμφερή έγγραφα άλλων, μία (1) [Πιερίας για συμβεβλημένα φαρμακεία (2000/2023)].
 • Ερωτήσεις για το επίδομα Στόλου/«προσαύξηση» στο επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, καμία (0). Για τη σύγκριση, ερωτήσεις για το επίδομα πυροτεχνουργών, τρεις (3) [μία (1) από ΕΣΠΕΕ Ξάνθης (1056/2023) και δύο (2) από ΕΣΠΕΕ Φθιώτιδας (6202/2022, 6555/2022). Προφανώς συμπτωματικά, εάν δεν σφάλλουμε, η συγκεκριμένη ειδικότητα συμπίπτει με του προέδρου του ΔΣ της ΕΣΠΕΕ Ξάνθης].
 • Ερωτήσεις για τις παραιτήσεις στο ΠΝ, καμία (0). Για τη σύγκριση, ερωτήσεις για τη μοριοδότηση ν.Σκύρου, δύο (2) [αμφότερες προέλευσης Ξάνθης, όχι Σκύρου (2564/2023, 9/2023)]. Επίσης, ερωτήσεις για τα διόδια Νέας Καρβάλης δύο (2) (αμφότερες της ΕΣΠΕΕ Ξάνθης: 2389/2023, 24/2023].

στ. Συγκεντρωτικά, αν όσα έχουμε καταγράψει δεν έχουν κάποιο σφάλμα, από 12/6/22 μέχρι σήμερα, από το ΚΚΕ έχουν κατατεθεί οι εξής ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου (σε σχέση με θέματα που έχουν αναδείξει πρωτοβάθμιες Ενώσεις):

 • ΕΣΠΕΕ Νήσων: μία (1), για επικοινωνιακούς λόγους και μόνο και μάλιστα προεκλογικά.
 • ΕΣΠΕΕ Ξάνθης: είκοσι επτά (27) (προσφάτως αποχωρήσασα από την ΠΟΕΣ)
 • ΕΣΠΕΕ Πιερίας: δέκα (10) (προσφάτως αποχωρήσασα από την ΠΟΕΣ).
 • ΕΣΠΕΕ Φθιώτιδας: έξι (6) (προσφάτως αποχωρήσασα από την ΠΟΕΣ).
 • Ερωτήσεις από Ενώσεις που παραβρέθησαν στην κοπή της πίττας του ΚΚΕ και απένειμαν και τιμητική πλακέτα (Ξάνθης, Πιερίας, Φθιώτιδας): σαράντα τρεις (43). Ερωτήσεις για το σύνολο των Ενώσεων της ΠΟΕΣ, δεκαοκτώ (18), ούτε καν οι μισές, με πάνω από τα διπλάσια έγγραφα, για τις πενταπλάσιες Ενώσεις.

Όλα τα ανωτέρω είναι αδιαμφισβήτητα γεγονότα. Ούτε εκτιμήσεις, ούτε εικασίες. Δεν ξέρουμε αν τα στοιχεία αυτά ενισχύουν τους όρους «καλά  και κακά σωματεία» που διαβάσαμε στη «δήλωση», μας προκαλεί, ωστόσο εντύπωση το γεγονός ότι δεν τους βρήκαμε να αναφέρονται σε κανένα άρθρο. Άραγε, γλώττα λανθάνουσα αλήθεια λέγει; Το αφήνουμε στην κρίση του καθενός, όπως και όλα τα ανωτέρω στοιχεία.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι τα στοιχεία υποδηλώνουν, το λιγότερο, έναν εκλεκτικισμό εκ μέρους του ΚΚΕ, που προφανώς δεν συμβαδίζει με τις διαβεβαιώσεις για συνέχεια στην ανάδειξη των προβλημάτων των στρατιωτικών. Των άλλων στρατιωτικών ή πιο σωστά, κάποιων στρατιωτικών, ίσως να είναι πιο σωστό. Για να ακριβολογούμε, το ΚΚΕ έχει αποδείξει ότι δεν ενδιαφέρεται ούτε στο ελάχιστο για τα προβλήματα των στρατιωτικών του ΠΝ, κάτι που προφανώς είναι δικαίωμά του και ουδείς λόγος μας πέφτει.

Προς αποφυγή παρερμηνειών, ξεκαθαρίζουμε ότι η Ένωση μας προφανώς και δεν έχει ως ενασχόληση να κοντράρεται με πολιτικά κόμματα. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν κλείνουμε την πόρτα σε κανένα κόμμα. Ωστόσο, από την ύπαρξη καλών σχέσεων στο πλαίσιο του συνδικαλισμού και μόνο (σχέση που επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των πολιτικών κομμάτων και όχι στα σωματεία), μέχρι το να λαμβάνουμε δηλώσεις που ευθέως μας υποδεικνύουν ότι «είμαστε στον κόσμο μας», πάει πολύ.

Και άλλα κόμματα έχουν αδιαφορήσει, αλλά δεν μας έστελναν και ενημερωτικά περί του αντιθέτου.

Η Ένωση μας ουδέποτε προσέβαλε η προκάλεσε κανέναν και ομοίως δεν ανέχεται από κανέναν προσβολές και προκλήσεις. Και ακριβώς για να αποφύγουμε τις προστριβές, γνωστοποιούμε ότι εδώ και μερικές εβδομάδες έχουμε σταματήσει να στέλνουμε τα έγγραφά μας στο ΚΚΕ και τα ΜΜΕ του, προκειμένου να μην φέρνουμε κανένα στη δύσκολη θέση να πρέπει να απορρίψει ή να μη δημοσιεύσει, και έτσι θα συνεχίσουμε.

Ομοίως, δεν ανεχόμαστε ούτε τον εμπαιγμό, όπως για παράδειγμα προέκυψε από τηλεφωνική συνομιλία με αρμόδιο πρόσωπο, στο πλαίσιο της επίμαχης (πλέον) πρόσκλησης, ότι οι παραιτήσεις στο ΠΝ δεν έχουν αναδειχθεί επειδή δήθεν σχετίζονται με επιχειρησιακά θέματα. Εικάζουμε ότι αν αντί για παραιτήσεις βαφτίζονταν αποστολές του ΝΑΤΟ, θα είχαμε το λιγότερο ανακοινώσεις και αρθρογραφίες (ή μήπως έχουμε;).

Τέλος, επειδή τα γεγονότα δεν σταματούν σε όσα καταγράψαμε και υπάρχει πολύ πλούσιο παρασκήνιο που αφορά την Ομοσπονδία και σχετίζεται με όλα τα παραπάνω, παρακαλούμε το ΔΣ αυτής να εξετάσει τη δυνατότητα έκδοσης αντίστοιχου Δελτίου Τύπου, ώστε να μάθουν όλοι οι στρατιωτικοί, όχι μόνο του ΠΝ βεβαίως, για το πως ερμηνεύεται η «ανάδειξη των προβλημάτων».  Εκτιμούμε ότι ωρίμασε η ώρα να μαθευτούν πολλά.” (σσ τέλος ανακοίνωσης)

Τελευταία Νέα

Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ: Η Φρεγάτα ΨΑΡΑ ενεπλάκη με σμήνος UAVs

Η Φρεγάτα ΨΑΡΑ ενεπλάκη με σμήνος UAVs κατά την Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ στον Κόλπο του Άντεν.

ΣΜΥ: ΥΠΕΘΑ και Δήμος Τρικκαίων αντάλλαξαν εκτάσεις για να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της

ΥΠΕΘΑ και Δήμος Τρικκαίων αντάλλαξαν εκτάσεις για να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της η ΣΜΥ.

Ντόναλντ Τραμπ: Η Secret Service σκότωσε το δράστη που τον πυροβόλησε στην Πενσυλβάνια

Ο Ντόναλντ Τραμπ τραυματίστηκε στο αυτί μετά από πυροβολισμούς...

Ορκωμοσία ΣΜΥ 2024: Ορκίστηκαν 192 Μόνιμοι Λοχίες από την Ελλάδα και 36 από την Κύπρο

Ορκίστηκαν 228 Μόνιμοι Λοχίες της Τάξης 2024 "Σχης (ΠΖ)...

Λάρισα: Δρόμος “πήρε” το όνομα της Σπουδάστριας της ΣΣΑΣ Αλεξάνδρας Λάτα

Η Λάρισα έδωσε το όνομα της Σπουδάστριας της ΣΣΑΣ Κλαούντια-Αλεξάνδρας Λάττα σε οδό της πόλης
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Τελευταία Νέα

Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ: Η Φρεγάτα ΨΑΡΑ ενεπλάκη με σμήνος UAVs

Η Φρεγάτα ΨΑΡΑ ενεπλάκη με σμήνος UAVs κατά την Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ στον Κόλπο του Άντεν.

ΣΜΥ: ΥΠΕΘΑ και Δήμος Τρικκαίων αντάλλαξαν εκτάσεις για να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της

ΥΠΕΘΑ και Δήμος Τρικκαίων αντάλλαξαν εκτάσεις για να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της η ΣΜΥ.

Ντόναλντ Τραμπ: Η Secret Service σκότωσε το δράστη που τον πυροβόλησε στην Πενσυλβάνια

Ο Ντόναλντ Τραμπ τραυματίστηκε στο αυτί μετά από πυροβολισμούς...

Ορκωμοσία ΣΜΥ 2024: Ορκίστηκαν 192 Μόνιμοι Λοχίες από την Ελλάδα και 36 από την Κύπρο

Ορκίστηκαν 228 Μόνιμοι Λοχίες της Τάξης 2024 "Σχης (ΠΖ)...

Λάρισα: Δρόμος “πήρε” το όνομα της Σπουδάστριας της ΣΣΑΣ Αλεξάνδρας Λάτα

Η Λάρισα έδωσε το όνομα της Σπουδάστριας της ΣΣΑΣ Κλαούντια-Αλεξάνδρας Λάττα σε οδό της πόλης