Παρασκευή 12/07/2024

ΕΛΔΥΚ: Ανευρέθηκαν και επιστρέφουν στην Ελλάδα τα οστά Ηρώων πεσόντων στην Κύπρο

Στην πατρώα γη επιστρέφουν τα οστά Ηρώων πεσόντων στις μάχες στο Στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο το 1974 καθώς και στην περίοδο 1963-1964.

Η τελετή υποδοχής των οστών των Ελλήνων Αγωνιστών της Κύπρου θα πραγματοποιηθεί σήμερα 31 Μαΐου 2024 στην Αεροπορική Βάση της Ελευσίνας, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια.

Έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι απέναντι στους τουρκικούς βομβαρδισμούς, κατά τις επικές μάχες στο Στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής και τα οστά των Ηρώων θα επαναπατριστούν στην Ελλάδα:

 • Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΠΖ) Κρατημένος Αναστάσιος του Κωνσταντίνου από τα Λαγκάδια Καλονερίου Γορτυνίας, Νομού Αρκαδίας
 • Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΔΒ) Αναλυτής Γεώργιος του Βασιλείου από την Αλεξάνδρεια και με διαμονή την Αθήνα
 • Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΠΖ) Κωνσταντίνος Τσιτιρίδης του Ιωάννη από την Κρύα Βρύση Νομού Πέλλας
 • Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΜΧ) Ηλιόπουλος Ιωάννης του Σταύρου από τα Άνω Λιόσια Αττικής

Έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι απέναντι στους τουρκικούς βομβαρδισμούς, κατά τις επικές μάχες στο Στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στην πρώτη φάση της Τουρκικής εισβολής στις 20 Ιουλίου 1974 και τα επιπρόσθετα οστά των Ηρώων μας ενταφιάστηκαν στον Τύμβο Μακεδονίτισσας:

 • Συνταγματάρχης (ΠΖ) Μπινάκης Γεώργιος του Κωνσταντίνου από τα Χανιά Κρήτης.
 • Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΤΧ) Ξανθόπουλος Αθανάσιος του Ιωάννη από το Παλαιόκαστρο Χαλκιδικής.

Οι Ήρωες, που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι, κατά τις επικές μάχες στο Στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής, για τους οποίους πραγματοποιήθηκαν επιπρόσθετες ταυτοποιήσεις και τα οστά τους θα επαναπατριστούν είναι:

 • Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΠΖ) Χριστόπουλος Αλέξιος του Ηλία από το Μετόχι Πατρών Αχαΐας.
 • Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΠΖ) Ηλιόπουλος Παναγιώτης του Αγγελή από την Κυπαρισσία Μεσσηνίας
 • Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΠΖ) Μαρτζάκλης Γεώργιος του Απόστολου από την Μάνεσι Ερυμάνθου Τριταίας Πατρών
 • Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΠΖ) Κουκουλάρης Χρίστος του Κωνσταντίνου από την Νέα Χαλκηδόνα Αττικής
 • Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΠΖ) Μπουρέκας Ασημάκης του Μενέλαου από την Μόρια-Λέσβου

Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΠΖ) Τούλης Ηλίας του Αθανάσιου, από τον Μάραθο Ηρακλείου Κρήτης, καταδρομέας, ο οποίος έπεσε ηρωικά στις 22 Ιουλίου 1974, με το πολεμικό μεταγωγικό αεροσκάφος ΝΟΡΑΤΛΑΣ, στην επιχείρηση με την ονομασία ΝΙΚΗ.

Οι Ήρωες της περιόδου 1963-1964:

 • Έφεδρος Ανθυπολοχαγός (ΠΖ) Τσαγκαλίδης Κωνσταντίνος του Απόστολου, από τον Μεγαπλάτανο Αριδαίας Νομός Πέλλας, τα λείψανα του οποίου θα επαναπατριστούν στην Ελλάδα.
 • Στρατιώτης Χίος Φράγκο του Χρίστου από τον Πύργο Σάμου, που τάφηκε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.
 • Στρατιώτης Σαρλιάν Χαράλαμπος του Αρτίνη από την Κεραμωτή Καβάλλας. Όσον αφορά στον Σαρλιάν Χαράλαμπο, πρόκειται για τον ήρωα που δυστυχώς δεν υπάρχει άτομο της οικογένειάς του εν ζωή, για να παραλάβει τα οστά και να τα κηδεύσει. Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.
Έλληνες πεσόντες στις μάχες στο Στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο το 1974 καθώς και στην περίοδο 1963-1964.
Έλληνες πεσόντες στις μάχες στο Στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο το 1974 καθώς και στην περίοδο 1963-1964.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε στην ομιλία του:

“Είναι συγκλονιστικές οι στιγμές όταν καλούμαστε ως Πολιτεία και ως Κοινωνία να τιμήσουμε ανθρώπους που θυσίασαν τη ζωή τους «υπέρ πίστεως και πατρίδος», που χάρισαν ό,τι πιο πολύτιμο είχαν για υπεράσπιση της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας. Και σήμερα, ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκ μέρους του κυπριακού λαού, συμμετέχω σε αυτήν τη σεμνή τελετή, για να αποτίσουμε φόρο τιμής σε αδελφούς μας Έλληνες, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974 και της τουρκοανταρσίας του 1963-64, έφτασαν από την Ελλάδα για να ενισχύσουν την προάσπιση των εδαφών μας, για να διασφαλίσουν την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας, για να αντικόψουν τις ορδές του Αττίλα, για να ενωθούν με τους αδελφούς τους στην Κύπρο, όπως σε κάθε άλλη κοινή εθνική επιταγή της ιστορίας.

Είναι γεγονός, φίλες και φίλοι, πως κάθε φορά που τελούμε τις νεκρώσιμες ακολουθίες αδελφών μας Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών, που θεωρούνταν αγνοούμενοι και των οποίων τα λείψανα ταυτοποιήθηκαν, ακόμα και μετά από 50-60 χρόνια, τα γεγονότα της βάρβαρης τουρκικής εισβολής εκείνο το μαύρο καλοκαίρι του 1974, αναβιώνουν και ζωντανεύουν ακόμη περισσότερο.

Σήμερα, εδώ στον ιερό τούτο χώρο, αποδίδοντας τις πρέπουσες τιμές στους ήρωες Ελλαδίτες αδελφούς μας, τιμώντας τους ίδιους και τις οικογένειές τους για την προσφορά τους στην πατρίδα μας, για τη θυσία τους, για το αίμα που χάρισαν στην πατρώα μας γη, ζωντανεύουν και πάλι τα μέτωπα των μαχών και των συγκρούσεων, οι συνθήκες του πολέμου, οι λεηλασίες, οι βομβαρδισμοί, το παρελθόν γίνεται ξανά παρόν και γιγαντώνει τη μνήμη. Την ίδια στιγμή, γιγαντώνει πολύ περισσότερο και τη θέληση για συνέχιση του αγώνα μας μέχρι την ευλογημένη μέρα της απελευθέρωσης και της επανένωσης της πατρίδας μας.

Βρισκόμαστε σήμερα όλοι εδώ για να αναγνωρίσουμε και να δηλώσουμε τον σεβασμό μας σε αυτούς που θυσιάστηκαν για τούτο τον τόπο. Εξάλλου, ο επαναπατρισμός των λειψάνων στη γη που τους γέννησε, αλλά και ο ενταφιασμός άλλων στη γη που δέχθηκε το σώμα και το αίμα τους, αποτελεί γεγονός εθνικής υπερηφάνιας για όλους τους Έλληνες. Ο Θουκυδίδης παραμένει επίκαιρος όσο ποτέ, «ανδρών επιφανών πάση γη τάφος». Πόσω μάλλον όταν η άλλη γη, είναι η ατόφια ελληνική γη της Κύπρου.

Πυρήνας και άξονας της προσπάθειάς μας, από την πρώτη μέρα που ο κυπριακός λαός μας εμπιστεύτηκε το μέλλον της χώρας, είναι ο άνθρωπος. Ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο, και το θέμα των αγνοουμένων και των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή δεν μπορεί παρά να είναι ένα ανθρωπιστικό θέμα, και ως τέτοιο το προσεγγίζουμε, το αντιμετωπίζουμε και το διαχειριζόμαστε.

Και μέσα από αυτή τη συλλογιστική, θεωρήσαμε καθήκον μας, η ενημέρωση συγγενών Ελλαδιτών στρατιωτών, των οποίων τα λείψανα ταυτοποιήθηκαν πρόσφατα, να γίνει αυτοπροσώπως από την Επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων σε συνεργασία φυσικά και με το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ελλάδος.

Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε να πράξουμε προς όλους όσοι πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία και προάσπιση της πατρίδας μας. Στους ήρωες, των οποίων τα λείψανα σήμερα επαναπατρίζονται, στους ήρωες που κηδεύουμε και ενταφιάζουμε στο ιστορικό αυτό μέρος, το μέρος όπου η γη της Κύπρου δέχεται στα σπλάγχνα της Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριους μαχόμενους και πεσόντες στρατιώτες της ελευθερίας, στο μέρος όπου η Ελλάδα και η Κύπρος γίνονται ένα, Ιστορικά και Αιώνια.

Το χρωστάμε: στον Κρατημένο Αναστάσιο, στον Αναλυτή Γεώργιο, στον Τσιτιρίδη Κωνσταντίνο, στον Ηλιόπουλο Παναγιώτη, στον Τούλη Ηλία, στον Μαρτζάκλη Γεώργιο, στον Τσαγκαλίδη Κωνσταντίνο, στον Ηλιόπουλο Ιωάννη, στον Χριστόπουλο Αλέξιο, στον Ξανθόπουλο Αθανάσιο, στον Κουκουλάρη Χρίστο, στον Μπινάκη Γεώργιο, στον Μπουρέκα Ασημάκη, στον Χίο Φράγκο, στον Σαρλιάν Χαράλαμπο.

Αιώνια να είναι η μνήμη τους. Αθάνατο το όνομά τους στην Ιστορία της πατρίδας μας, στην Ιστορία του απανταχού Ελληνισμού.”

Σημειώνεται ότι, ορισμένοι συγγενείς των Ηρώων επέλεξαν οι ταφές να πραγματοποιηθούν στην Κύπρο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία.

Τελευταία Νέα

Στρατιωτικός Διάδρομος Ελλάδα-Ρουμανία για τη μετακίνηση στρατευμάτων του ΝΑΤΟ

Δημιουργείται Στρατιωτικός Διάδρομος Κινητικότητας από την Ελλάδα στη Ρουμανία μέσω Βουλγαρίας.

ΜΟΕ Ελλάδας – Τουρκίας: Ο Τούρκος Αρχηγός Στόλου στην Ελλάδα

Ο Τούρκος Αρχηγός Στόλου επισκέφθηκε την Ελλάδα. Ο Αρχηγός Στόλου...

ΕΒΕ 2024: Οι βαθμοί που έγραψαν για τις Στρατιωτικές Σχολές (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ)

Οι βαθμοί που έγραψαν για τις Στρατιωτικές Σχολές φαίνεται...

Μαγνησία: Στα 304 ΠΕΒ και 307 ΠΕΒ οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ

Οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ επισκέφθηκαν τα 304 ΠΕΒ...

Λέρος: Με Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού μεταφέρεται νερό στο νησί

Με Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού η υδροδότηση στη Λέρο η οποία βρίσκεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Τελευταία Νέα

Στρατιωτικός Διάδρομος Ελλάδα-Ρουμανία για τη μετακίνηση στρατευμάτων του ΝΑΤΟ

Δημιουργείται Στρατιωτικός Διάδρομος Κινητικότητας από την Ελλάδα στη Ρουμανία μέσω Βουλγαρίας.

ΜΟΕ Ελλάδας – Τουρκίας: Ο Τούρκος Αρχηγός Στόλου στην Ελλάδα

Ο Τούρκος Αρχηγός Στόλου επισκέφθηκε την Ελλάδα. Ο Αρχηγός Στόλου...

ΕΒΕ 2024: Οι βαθμοί που έγραψαν για τις Στρατιωτικές Σχολές (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ)

Οι βαθμοί που έγραψαν για τις Στρατιωτικές Σχολές φαίνεται...

Μαγνησία: Στα 304 ΠΕΒ και 307 ΠΕΒ οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ

Οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ επισκέφθηκαν τα 304 ΠΕΒ...

Λέρος: Με Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού μεταφέρεται νερό στο νησί

Με Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού η υδροδότηση στη Λέρο η οποία βρίσκεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.