16.7 C
Athens
Τρίτη, 1 Απριλίου, 2025

ΕΛΚΑΚ: Τα 22 έργα Έρευνας και Ανάπτυξης του 2025

Tο Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) δημοσιοποίησε...

Πρωταπριλιά, ΜΜΕ και διαδίκτυο: Τα ψέματα στην εποχή των Fake News

Μάθετε πώς να αναγνωρίζετε τα πρωταπριλιάτικα ψέματα....

ΥΠΕΘΑ: Μνημείο “Κιβωτός Εθνικής Μνήμης” για τους πεσόντες υπέρ Πατρίδος

ΕλλάδαΥΠΕΘΑ: Μνημείο "Κιβωτός Εθνικής Μνήμης" για τους πεσόντες υπέρ Πατρίδος

Κιβωτός Εθνικής Μνήμης: Αποκαλυπτήρια του νέου μνημείου στο ΥΠΕΘΑ

Σε μια τελετή στον προαύλιο χώρο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), πραγματοποιήθηκαν σήμερα (26/3), τα αποκαλυπτήρια της “Κιβωτού Εθνικής Μνήμης”, ενός νέου εμβληματικού μνημείου αφιερωμένου στους 121.692 πεσόντες των πολέμων της Ελλάδας.

Το έργο, σχεδιασμένο από τον Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστα Βαρώτσο, αποτελεί κεντρικό στοιχείο της ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου του ΥΠΕΘΑ, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη φύτευση ελαιώνων, τη δημιουργία νέας βιοκλιματικής όψης του υπουργείου και την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων.

Στην τελετή παρευρέθηκαν ανώτατοι πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, πρώην πρωθυπουργοί, υπουργοί, βουλευτές, δικαστικοί λειτουργοί και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων. Παρόντες ήταν επίσης εκπρόσωποι της Εκκλησίας, ξένων διπλωματικών αποστολών και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, στον χαιρετισμό του, ανέδειξε τον ιστορικό συμβολισμό του μνημείου: “Αποκαλύπτουμε σήμερα το εγκώμιο στους 121.692 νεκρούς των πολέμων της Ελλάδας. Το Μνημείο της ευγνωμοσύνης των Ενόπλων Δυνάμεων στους νεκρούς τους.”

Σύμφωνα με τον ΥΕΘΑ, το μνημείο ενσωματώνει τη σύγχρονη ελληνική τέχνη στην ιστορική μνήμη, συνδέοντας το παρελθόν με το μέλλον. Το έργο πλαισιώνεται από δύο αλσύλλια 25 και 28 ελαιών, που παραπέμπουν στις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου και της 28ης Οκτωβρίου, καθώς και από 400 επιπλέον δέντρα, συμβολίζοντας τα χρόνια του οθωμανικού ζυγού.

Η ανάπλαση του ΥΠΕΘΑ, που υλοποιείται με τη στήριξη ιδιωτικών δωρεών, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 28 Οκτωβρίου 2025, δίνοντας μια νέα πολιτιστική και ιστορική διάσταση στον χώρο.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό δρώμενο σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου, με αφήγηση του Αλέξη Κωστάλα, προσδίδοντας έναν ιδιαίτερο συμβολισμό στην εκδήλωση.

Το Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους

Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκαινίων του Μνημείου των Αθανάτων του Έθνους χωρίς την παρουσία του Νίκου Δένδια. Το εν λόγω Μνημείο, επτά μήνες μετά τα εγκαίνια είχε αποξηλωθεί και μεταφέρθηκε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ).

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) ανέφερε το Μνημείο ως “Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους” και το ΥΠΕΘΑ ως “Μνημείο Ηρώων των Ενόπλων Δυνάμεων”.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα