Η Χαμάς ταυτόχρονα με την επίθεση στο Ισραήλ ξεκίνησε τις απαγωγές Ισραηλινών.
Στις 7 Οκτωβρίου 2023 το πρωί, η Χαμάς ξεκίνησε τη επίθεση στο Ισραήλ. Ταυτόχρονα ομάδες της, όπως εκτιμούμε, είχαν αναλάβει ως αποστολή την απαγωγή Ισραηλινών πολιτών και την μεταφορά τους σε άγνωστες περιοχές στην Γάζα.
Οι απαχθέντες Ισραηλινοί είναι παιδιά, γυναίκες και άνδρες κάθε ηλικίας. Χαρακτηριστικό αυτού του “κυνηγιού ανθρώπων” είναι η απαγωγή ηλικιωμένης γυναίκας.
Σε βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media, καταγράφεται η μεταφορά της ενώ σε άλλο να την έχουν δώσει να κρατήσει τυφέκιο, το οποίο κρατάει με το ένα χέρι και με τα δάχτυλα του άλλου χεριού κάνει το σήμα της νίκης. Σε άλλη περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, απήχθη Γερμανίδα τουρίστρια που συμμετείχε σε φεστιβάλ ειρήνης κοντά στην Γάζα και φονεύθηκε .
Η μεταφορά των απαχθέντων γινόταν με οχήματα, μηχανάκια ακόμα και αμαξίδια που χρησιμοποιούνται στο γκολφ. Παράλληλα, μαχητές της Χαμάς αιχμαλώτιζαν, εάν τους δινόταν η ευκαιρία και Στρατιώτες.
Καθώς περνούσαν οι ώρες, γονείς, σύζυγοι και παιδιά των απαχθέντων πολιτών, εμφανίστηκαν στα ισραηλινά ΜΜΕ, αναφέροντας πρώτα ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα είχαν εξαφανιστεί και μετά ότι τα είχαν δει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να μεταφέρονται στη Γάζα.
Η ανταλλαγή 1 Ισραηλινού Στρατιώτη με 1.027 Παλαιστίνιους
Το 2006 Παλαιστίνιοι είχαν αιχμαλωτίσει τον τότε Λοχία Τεθωρακισμένων των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), Γκιλάντ Σαλίτ, κοντά στο πέρασμα Kerem Shalom και κρατήθηκε από τη Χαμάς σε άγνωστη τοποθεσία στη Λωρίδα της Γάζας
Στις 18 Οκτωβρίου 2011, ο Γκιλάντ Σαλίτ αφέθηκε ελεύθερος με μια συμφωνία που εξασφάλισε την ελευθερία του μετά από περισσότερα από πέντε χρόνια απομόνωσης και αιχμαλωσίας, με αντάλλαγμα 1.027 Παλαιστίνιους κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων καταδικασθέντων για πολλαπλούς φόνους και επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών (σύμφωνα με πηγές της ισραηλινής κυβέρνησης, οι κρατούμενοι που απελευθερώθηκαν ήταν συλλογικά υπεύθυνοι για 569 θανάτους Ισραηλινών).
Η Χαμάς εκτιμάται ότι τις πρώτες ώρες θα χρησιμοποιήσει τους απαχθέντες πολίτες ως ασπίδα προστασίας σε ενδεχόμενη χερσαία επέμβαση στην Γάζα ή μαζική αεροπορική προσβολή από το Ισραήλ. Σε δεύτερο χρόνο και εφόσον σταθεροποιηθεί η κατάσταση θα τους χρησιμοποιήσει για ανταλλαγή.
Σε κάθε περίπτωση η απαγωγή πολιτών μέσα από τα σπίτια ή το δρόμο, επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία των Ισραηλινών. Συγκεκριμένα γεννιέται:
- Φόβος ότι κινδυνεύουν ακόμα και μέσα στο σπίτι τους.
- Οργή για την Κυβέρνηση και τις δυνάμεις ασφαλείας που δεν ήταν ικανές να προστατέψουν συμπολίτες τους.
- Αμφιβολία για την ικανότητα των δυνάμεων ασφαλείας να προστατέψουν τους ίδιους.