16.1 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Στρατός Ξηράς: 42 παραιτήσεις ΕΠΟΠ και 6 απολύσεις (ΕΔΥΕΘΑ 13/2025)

42 ΕΠΟΠ παραιτήθηκαν από τον Στρατό Ξηράς. Οι...

Σαν Σήμερα 22 Ιανουαρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Ιανουαρίου....

Βραζιλία: Βύθισε το αεροπλανοφόρο Σάο Πάολο αφότου η Τουρκία δεν το δέχθηκε

ΔιεθνήΒραζιλία: Βύθισε το αεροπλανοφόρο Σάο Πάολο αφότου η Τουρκία δεν το δέχθηκε

Η Βραζιλία βύθισε το αεροπλανοφόρο Σάο Πάολο, το μοναδικό αεροπλανοφόρο του στόλου της, αφότου η Τουρκία ακύρωσε την άδεια εισόδου σε αυτήν, μετά από την αγορά του ως σκραπ λόγω του αμιάντου που είχε.

Στις 3 Φεβρουαρίου 2023 το Ναυτικό της Βραζιλίας βύθισε το αεροπλανοφόρο Σάο Πάολο.

Το πρώην γαλλικό αεροπλανοφόρο Foch, κατασκευάστηκε στο ναυπηγείο Saint-Nazaire στα τέλη της δεκαετίας του 1950, αγοράστηκε από την Βραζιλία το 2000 και μετονομάστηκε σε Σάο Πάολο.

Η “προγραμματισμένη και ελεγχόμενη βύθιση σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής”, περίπου 350 χιλιόμετρα από τις ακτές της Βραζιλίας, σε μια περιοχή “με βάθος περίπου 5.000 μέτρων”, ανέφερε το Πολεμικό Ναυτικό της Βραζιλίας σε ανακοίνωσή του.

“Η διαδικασία διεξήχθη με την απαραίτητη τεχνική επάρκεια και ασφάλεια από την Ναυτικό της Βραζιλίας, προκειμένου να αποφευχθούν υλικοτεχνικές, επιχειρησιακές, περιβαλλοντικές και οικονομικές απώλειες προς το κράτος της Βραζιλίας”, σημειώνεται σε κοινή ανακοίνωση από το Υπουργείο Άμυνας, το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα και το Πολεμικό Ναυτικό της Βραζιλίας.

“Τέλος, το Ναυτικό της Βραζιλίας αποδίδει θεμιτή ευλάβεια στο πρώην αεροπλανοφόρο Σάο Πάολο, μια πολεμική ψυχή που διαιωνίζεται στο μυαλό των ανδρών και των γυναικών που έπλευσαν στο κατάστρωμά τους, άξιοι υπηρέτες του Γαλλικού Εθνικού Ναυτικού και του Ναυτικού της Βραζιλίας, υπό την αιγίδα ναυτικών παραδόσεων και υψηλού ναυτικού πνεύματος”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Τα γεγονότα πριν την βύθιση

Η Βραζιλία πούλησε το αεροπλανοφόρο, το οποίο παροπλίστηκε το 2018, στο τουρκικό ναυπηγείο Sok Denizcilik για σκραπ το 2021. Τον Αύγουστο του 2022 ξεκίνησε από ναυτική βάση στο Ρίο ντε Τζανέιρο για την Τουρκία.

Ενώ βρισκόταν εν πλω, η Τουρκία ακύρωσε την άδεια εισόδου, λέγοντας ότι η Βραζιλία δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι το Σάο Πάολο ήταν απαλλαγμένο από αμίαντο, ένα τοξικό ορυκτό που χρησιμοποιούνταν στην κατασκευή πολλών πλοίων του 20ού αιώνα. Έτσι, το αεροπλανοφόρο Σάο Πάολο επέστρεψε στην Βραζιλία.

Ωστόσο, η Βραζιλία δεν το ήθελε πίσω και εμπόδισε τον ελλιμενισμό του. Το αεροπλανοφόρο Σάο Πάολο παρέμεινε στα ανοιχτά της βραζιλιάνικης ακτής, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, όταν το Πολεμικό Ναυτικό της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι απώθησε το πλοίο στα διεθνή ύδατα, όπου και παρέμεινε μέχρι την βύθισή του.

Παρά την αγωγή κατά του Πολεμικού Ναυτικού που κατέθεσε εισαγγελέας της Βραζιλίας, το αεροπλανοφόρο βυθίστηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2023. Το Ομοσπονδιακό Δημόσιο Υπουργείο της Βραζιλίας (MPF), προσπάθησε να σταματήσει την επιχείρηση πολλαπλασιάζοντας τις προσφυγές στα δικαστήρια, και προειδοποίησε για τις συνέπειες, τονίζοντας ότι το αεροπλανοφόρο “περιέχει επί του παρόντος 9,6 τόνους αμιάντου, μια ουσία με τοξική και καρκινογόνο, καθώς και 644 τόνους χρωμάτων και άλλα επικίνδυνα υλικά”.

Λίγες μέρες νωρίτερα, το Πολεμικό Ναυτικό είχε διαβεβαιώσει ότι δεν είχε άλλη επιλογή, από το να το βυθίσει, δεδομένης της πολύ κακής κατάστασης του κύτους του πλοίου.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα