Στις 06 Ιουνίου 2021 πραγματοποιήθηκε η τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του ηρωικώς πεσόντα Βασίλη Κκολιά, ο οποίος αγωνίστηκε και έπεσε υπέρ βωμών και εστιών γράφοντας με ανεξίτηλα γράμματα το όνομά του στο Πάνθεον των Αθανάτων της Κυπριακής Ελευθερίας.
Τα αποκαλυπτήρια της προτομής έγιναν από τον Υπουργό Άμυνας Κύπρου, κ. Χαράλαμπο Πετρίδη.
Βασίλης Κκολιάς
Ο Βασίλης Κκολιάς γεννήθηκε στις 28 Αυγούστου του 1953. Πριν την έναρξη της τουρκικής εισβολής διέμενε μαζί με τους γονείς του Γιάννη και Μαρία στο Μαραθόβουνο.
Στις 20 Ιουλίου 1974, κατά την έναρξη της εισβολής και μετά από τη γενική επιστράτευση, κλήθηκε ως έφεδρος στην Γ΄ Πυροβολαρχία της 173ης Μοίρας Αντιαρματικού Πυροβολικού (173 ΜΑ/ΤΠ), η έδρα της οποίας βρισκόταν στον Καράολο της Αμμοχώστου.
Οι άντρες της Γ’ Πυροβολαρχίας, μαζί και ο Βασίλης, διατάχθηκαν αυθημερόν να μεταβούν στην περιοχή Μιας Μηλιάς – Κουτσοβέντη, όπου ακροβολίστηκαν και πήραν θέσεις μάχης.
Παρέμειναν εκεί καθ΄ όλη τη διάρκεια της πρώτης φάσης της εισβολής, αλλά και όλο το διάστημα που ακολούθησε.
Δύο μέρες πριν τη δεύτερη φάση της εισβολής, ο Βασίλης Κκολιάς πήρε άδεια και επισκέφθηκε τους γονείς του στο Μαραθόβουνο. Αυτή ήταν η τελευταία τους συνάντηση. Κανείς τους δεν φανταζόταν το τι θα ακολουθούσε. Την ίδια μέρα επέστρεψε στη Μονάδα του, σε φυλάκιο το οποίο επάνδρωνε.
Ξημερώματα της 14ης Αυγούστου 1974, αρχίζοντας η δεύτερη φάση της εισβολής, με τα τούρκικα στρατεύματα να επιτίθενται κατά των θέσεων της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Μια Μηλιάς – Κουτσοβέντη – Κυθρέας.
Ακολούθησαν σφοδρές και άνισες μάχες. Ο Τούρκος εισβολέας, χρησιμοποιώντας μεγάλο αριθμό αρμάτων, πολεμική αεροπορία και βαρύ οπλισμό, κατάφερε να διασπάσει την αμυντική γραμμή της Εθνικής Φρουράς. Μη έχοντας άλλη επιλογή δόθηκε διαταγή στις Μονάδες της Εθνικής Φρουράς για οπισθοχώρηση κατά βούληση και προς κάθε κατεύθυνση. Από εκείνη τη στιγμή τα ίχνη του Βασίλη χάθηκαν.
Το 2014 στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων Κύπρου, μετά από εξετάσεις DNA εντοπίστηκαν τα οστά του Βασίλη σε ομαδικό τάφο στην περιοχή της Μιας Μηλιάς.