12.7 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Στρατός Ξηράς: 42 παραιτήσεις ΕΠΟΠ και 6 απολύσεις (ΕΔΥΕΘΑ 13/2025)

42 ΕΠΟΠ παραιτήθηκαν από τον Στρατό Ξηράς. Οι...

Σαν Σήμερα 22 Ιανουαρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Ιανουαρίου....

Τσεχία: Ο Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων απαιτεί τον μεγαλύτερο επανεξοπλισμό στην ιστορία της χώρας

ΔιεθνήΤσεχία: Ο Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων απαιτεί τον μεγαλύτερο επανεξοπλισμό στην ιστορία της χώρας

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Τσεχίας απαίτησε τον μεγαλύτερο επανεξοπλισμό του Τσέχικου Στρατού στην ιστορία της χώρας.

Αυτό ανέφερε κατά την Συνέλευση Διοικήσεως του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Τσεχίας η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Άμυνας στην Πράγα, στις 22 Νοεμβρίου 2022.

Στόχος αυτής της τακτικής συνάντησης της διοίκησης του Στρατού της Τσεχικής Δημοκρατίας είναι να καθορίσει τις αναπτυξιακές προτεραιότητες του τσεχικού στρατού και τα κύρια καθήκοντα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Συνέλευση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προέδρου της Τσεχίας Miloš Zeman και του Πρωθυπουργού Petr Fiala.

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Τσεχίας, Στρατηγός Karel Řehka απαίτησε, ως “απόλυτη αναγκαιότητα” τον μεγαλύτερο επανεξοπλισμό του Τσέχικού Στρατού στην ιστορία της χώρας καθόσον όπως αποδείχθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανίας “η αιώνια ειρήνη είναι μια ουτοπία”.

Αναφερόμενος στην Ουκρανία επισήμανε ότι το μάθημα είναι ότι δεν μπορεί κάποιος απλώς να βασιστεί σε άλλους που θα τον βοηθήσουν εάν δεν κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί ο ίδιος μόνος του εξαρχής. “Και όχι μόνο οι στρατιωτικοί, αλλά και το κράτος και ολόκληρη η κοινωνία. Γι’ αυτό πρέπει να ενισχύσουμε τη σχέση μεταξύ στρατού και κοινωνίας.”, συμπλήρωσε

“Ο στρατός πρέπει να έχει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Δεν είναι τίποτα χωρίς αυτήν. Δεν είναι αφετηρία, αλλά προϋπόθεση για τη δουλειά μας. Άλλωστε η άμυνα της χώρας δεν είναι υπόθεση μόνο των στρατιωτικών, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας“, ανέφερε στην πρώτη του ομιλία στη Συνέλευση ως Αρχηγός των ΕΔ της Τσεχίας.

Στη συνέχεια απαρίθμησε τις μακροπρόθεσμες προτεραιότητές του σε ένα σχέδιο πέντε σημείων.

Στρατιωτική αναθεώρηση της άμυνας της Τσεχίας

“Πρέπει να εξετάσουμε τα σενάρια για τη χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων και τα αμυντικά μας σχέδια, πόσο ρεαλιστικά είναι και πόσο ταιριάζουν με την τρέχουσα κατάσταση και τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας. Φυσικά, η ίδια διαδικασία γίνεται και σε επίπεδο ΝΑΤΟ. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε εδώ και τώρα και τα σχέδιά μας πρέπει να προσαρμοστούν άμεσα. Έχουμε ήδη ξεκινήσει να το δουλεύουμε.”

Future Warfare Council

“Δεύτερον, πρέπει να επεξεργαστούμε ένα πλάνο μελλοντικού πολέμου για το Τσεχικό Στρατό, μια παρόμοια προσπάθεια βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη στη Συμμαχία. Δεν πρόκειται απλώς για κάποια ανόητη ονειροπόληση για το μακρινό μέλλον. Εάν ήδη αποφασίζουμε σήμερα για την απόκτηση πλατφορμών όπλων για τα επόμενα 40 χρόνια, είναι απολύτως απαραίτητο να έχουμε μια καλή ιδέα για το πώς θα πολεμήσουμε. Γι’ αυτό δημιούργησα το Future Warfare Council με μια σειρά από ομάδες εργασίας. Το εργαζόμαστε εντατικά και αναμένω την τελική απόδοση μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.”

Επιτάχυνση του εκσυγχρονισμού

“Τρίτον, ο εκσυγχρονισμός πρέπει να επιταχυνθεί. Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε όλες τις λειτουργίες του Στρατού στο πεδίο της μάχης: διοίκηση και έλεγχος, υποστήριξη πληροφοριών, πυρά, ελιγμούς, προστασία δυνάμεων και βιωσιμότητα. … Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και τώρα, παρά την τεράστια αύξηση του προϋπολογισμού, δεν θα έχουμε αρκετούς πόρους για μια ιδανική λύση σε όλα τα προβλήματα.”

Ο άνθρωπος στο επίκεντρο

“Τέταρτον, πρέπει να επικεντρωθούμε στους ανθρώπους. Οι άνθρωποι είναι τα πάντα, κερδίζουν πολέμους, όχι τα όπλα. Το τρέχον μοντέλο προσωπικού είναι μη βιώσιμο. Ο στρατός δεν γεμίζει, γερνάει και πρέπει να αλλάζει συστηματικά. Ήδη αυτή τη στιγμή, οι συνάδελφοί μου από το Υπουργείο Άμυνας αξιολογούν την κατάσταση με μεγάλη λεπτομέρεια και προετοιμάζουν συγκεκριμένα βήματα για τη βελτίωσή της.

Αλλά δεν υπάρχει μαγική συνταγή. Απαιτεί σκληρή δουλειά, από ποιοτικό εξοπλισμό και εκπαίδευση μέχρι υγιή οργανωτική κουλτούρα και ποιοτικές εγκαταστάσεις. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε οι νέοι να θέλουν να πάνε στο στρατό και να υπηρετήσουν σε αυτόν. Και να βάζουν όσο το δυνατόν λιγότερα εμπόδια στο δρόμο τους. Όλα αυτά ισχύουν τόσο για τους εν ενεργεία εφέδρους όσο και για τους επαγγελματίες στρατιώτες. Αυτή είναι η πιο σημαντική πρόκληση μακροπρόθεσμα.”

Στρατηγική συζήτηση για την άμυνα

“Πέμπτον, θέλω να συμβάλω στην καλλιέργεια μιας στρατηγικής συζήτησης για την άμυνα της Τσεχίας. Ο Στρατός δεν ενοχλείται από την κριτική… η κριτική μας πηγαίνει μπροστά.Αλλά ο στόχος μου είναι να έχουμε και εδώ μια σοβαρή συζήτηση για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας.

Ας σταματήσουμε να συζητάμε τόσο στη δημόσια συζήτηση πόσα οχήματα πρέπει να έχει η Ταξιαρχία, τι πυροβόλο θα έχει και ποια εταιρεία θα τα προμηθεύει. Ας συζητήσουμε πολύ περισσότερο τι θα κάνουν οι Ταξιαρχίες για εμάς, ποιος είναι ο αντίπαλός μας, ποια είναι η πραγματική απειλή για εμάς, τι χρειαζόμαστε για άμυνα, πώς θα κινητοποιήσουμε την κοινωνία σε μια κρίση και αν έχουμε την κατάλληλη νομοθεσία για αυτό.”

Ο Πρωθυπουργός Petr Fiala αναφερόμενος στις αμυντικές δαπάνες για το 2022 ανέφερε ότι φέτος είναι 89,1 δισ. Κορώνες (περίπου 3,66 δισ. ευρώ), που είναι 1,35% του ΑΕΠ και για το επόμενο έτος αναμένεται να είναι 111,8 δισ. Κορώνες (περίπου 4,56 δισ. ευρώ), που είναι 1,51% του ΑΕΠ. Το ποσό θα πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω όπως θα επιτρέπει η δημοσιονομική κατάσταση και οι δυνατότητες της αμυντικής βιομηχανίας με στόχο να φθάσει το 2% του ΑΕΠ από το 2024.

Η Υπουργός Άμυνας Jana Černochová ανέφερε σε συνάντησή της με τους Διοικητές των ενεργών Εφεδρικών Μονάδων της Τσεχίας την επόμενη ημέρα (23/11/2022) ότι, η ενεργή εφεδρεία, καθώς και ο επαγγελματικός στρατός, θα υποστούν θεμελιώδεις αλλαγές λόγω της τρέχουσας κατάστασης ασφαλείας. Τα αμυντικά σχέδια θα αναθεωρηθούν και η διοίκηση θα επικεντρωθεί περισσότερο στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων αυτών των δυνάμεων.

“Όχι μόνο ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και η γενικά επιδεινούμενη γεωπολιτική κατάσταση και κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη αποδεικνύει ότι η ενεργή εφεδρεία είναι ένα πολύ σημαντικό και απαραίτητο μέρος των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι στρατιώτες της Εφεδρείας είναι οι πρώτοι που μπορούν να ενισχύσουν τον επαγγελματικό στρατό και πρέπει να υποστηρίξουμε την ικανότητά τους να αναπτύσσονται σε περιόδους κρίσης”, δήλωσε η Υπουργός Άμυνας.

Σύμφωνα με την ίδια, εμπνέεται από λειτουργικά μοντέλα, όπως για παράδειγμα, στη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Αυστραλία ή τις ΗΠΑ.

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Τσεχίας, Στρατηγός Karel Řehka γεννήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 1975. Προέρχεται από τις Ειδικές Δυνάμεις και μιλάει Αγγλικά και Ρωσικά. Αποφοίτησε πέρα των άλλων από το Σχολείο Ranger των ΗΠΑ. Υπηρέτησε ενδεικτικά, από διάφορες θέσεις στην 601η Ομάδα Ειδικών Δυνάμεων, στη Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων και ως Διευθυντής του Εθνικού Γραφείου για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο και τις Πληροφορίες. Συμμετείχε σε αποστολές στο Κοσσυφοπέδιο και στο Αφγανιστάν ως Διοικητής Ειδικών Δυνάμεων της Τσεχίας και της ISAF.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα