Η εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη θα υποβληθεί σε εκτεταμένη αποκατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της αποξήλωσης του τρούλου της, για να διατηρηθεί η δομική της ακεραιότητα, αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ.
Η ανάγκη για αυτή τη διαδικασία προέκυψε μετά την ανακάλυψη δομικών ανωμαλιών στο μολύβδινο κάλυμμα του τρούλου. Οι επισκευές θα περιλαμβάνουν την αποσυναρμολόγηση του εξωτερικού περιβλήματος του τρούλου, καθώς η κάτω πλευρά του καλύπτεται από ψηφιδωτά, καθιστώντας δύσκολη την παρέμβαση από κάτω.
Η ομάδα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τεχνικές και υλικά της οθωμανικής εποχής, αν και πολλοί αμφισβητούν τη σχέση τους με τη βυζαντινή προέλευση του μνημείου.
Η αποκατάσταση πρόκειται να ξεκινήσει την άνοιξη, με μια προσωρινή στέγη που θα καταστεί δυνατή η εργασία όλο το χρόνο. Το έργο περιλαμβάνει επισκευές στον θόλο και άλλα δομικά στοιχεία. Οι αξιωματούχοι στοχεύουν να διατηρήσουν την Αγία Σοφιά (και όχι Αγία Σοφία) προσβάσιμη τόσο σε επισκέπτες όσο και σε πιστούς κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, διαφυλάσσοντας την κληρονομιά της ως σύμβολο της βυζαντινής και ελληνικής κληρονομιάς.
Χτισμένη το 537 μ.Χ. από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α’, η Αγία Σοφιά αποτέλεσε σύμβολο της βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Μετατράπηκε σε τζαμί το 1453 και το 1935 έγινε μουσείο. Το 2020 μετατράπηκε σε τζαμί ενώ παρέμεινε ανοιχτή για τους επισκέπτες.
Υπενθυμίζεται ότι, σχεδόν ένα χρόνο πριν, ο Τούρκος ιστορικός Ιλμπέρ Ορταϊλί είχε προειδοποιήσει ότι, ο ναός κινδυνεύει να καταρρεύσει εάν δεν κλείσει για αποκατάσταση.