20.2 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Γλυμής έγινε Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Δημήτριος Γλυμής ανέλαβε Γενικός...

Σαν Σήμερα 22 Νοεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Νοεμβρίου....

Τουρκία: 44 αυτοκτονίες αστυνομικών στο 8μηνο 2022

ΑρχικήΔιεθνήΤουρκία: 44 αυτοκτονίες αστυνομικών στο 8μηνο 2022

Η Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ως “θετική εξέλιξη” το γεγονός ότι οι αυτοκτονίες αστυνομικών μειώθηκαν από 69 σε 44 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

“Ο αριθμός των αυτοκτονιών, που ήταν 69 το 8μηνο του 2021 (1 Ιανουαρίου – 7 Οκτωβρίου), μειώθηκε σε 44 την ίδια περίοδο του τρέχοντος έτους, παρά την αύξηση του αριθμού του προσωπικού . Όταν η περίοδος Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του περασμένου έτους συγκριθεί με την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, το ποσοστό αυτοκτονιών, που ήταν 20 ανά εκατό χιλιάδες, μειώθηκε σε 13 ανά εκατό χιλιάδες.”

Αυτοκτονίες αστυνομικών στην Τουρκία
Αυτοκτονίες αστυνομικών στην Τουρκία

Γιατί αυτοκτονούν οι Τούρκοι αστυνομικοί

Mobbing, πολλές ώρες εργασίας, χαμηλοί μισθοί και στέρηση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα των Τούρκων αστυνομικών στην ολοένα και βαθύτερη τουρκική οικονομική κρίση.

Οι αυτοκτονίες αστυνομικών στην Τουρκία ήρθαν ξανά στο προσκήνιο, όταν ο αστυνομικός Ενές Σεϊχάν έβαλε τέλος στη ζωή του στο Αρχηγείο του Αστυνομικού Τμήματος της Κωνσταντινούπολης στις 5 Οκτωβρίου 2022.

Στο σημείωμα που έγραψε πριν αυτοκτονήσει, ο Ενές Σεϊχάν έγραψε: “Παρόλο που ήμουν αθώος για μομφές και εξορία, με οδήγησαν στην αυτοκτονία με άδικες έρευνες. Δεν έχω πίστη στη δικαιοσύνη, δεν άφησαν άλλη διέξοδο. Δεν φταίω σε τίποτα άλλο από το να αγαπώ τη δουλειά μου και να δουλεύω σκληρά. Με έστειλαν στο γραφείο φτιάχνοντας φάκελο χωρίς κανένα στοιχείο και καμία κατηγορία. Είπα “είμαι αθώος”, είπα «εξετάστε και ερευνήστε.” Δεν άκουσαν. Με καταδίωξαν για χρόνια χωρίς καν να ανοίξουν το εξώφυλλο του φακέλου.”

Την επόμενη ημέρα, η κοινοβουλευτική πρόταση του Κόμματος IYI (Καλό Κόμμα) για τη διερεύνηση των αυτοκτονιών της αστυνομίας απορρίφθηκε με τις ψήφους των βουλευτών του AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης), του MHP (Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος) και του HDP (Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών).

44 Τούρκοι αστυνομικοί αυτοκτόνησαν

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσίευσε η Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας στο Twitter, ο αριθμός των αυτοκτονιών μειώθηκε από 69 σε 44 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας της Τουρκίας απαρίθμησε επίσης τα ακόλουθα ως δραστηριότητες ενίσχυσης κινήτρων για την πρόληψη των αυτοκτονιών:

  • Μια μέρα άδεια για το προσωπικό στην επέτειο του γάμου τους
  • Κοινωνικές εκδηλώσεις που αυξάνουν την αίσθηση του ανήκειν στον οργανισμό όπως πικνίκ και εκδρομές
  • Υλική και ηθική υποστήριξη σε περιπτώσεις όπως γάμος, γέννηση, ασθένεια και θάνατος
  • Διατήρηση ισχυρής επικοινωνίας μεταξύ προϊσταμένων και προσωπικού

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι “συγκροτήθηκε ένα ανεξάρτητο Επιστημονικό Συμβουλευτικό Συμβούλιο από τα τμήματα ψυχολογίας, ψυχολογικής καθοδήγησης και συμβουλευτικής και ψυχιατρικής των Πανεπιστημίων Γκάζι και Χατσετέπε, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της ευημερίας του αστυνομικού προσωπικού και να αυξηθεί η ψυχολογική τους ανθεκτικότητα.”

Τι είναι το Mobbing

Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Γενικής Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος, με τον όρο mobbing (από την αγγλικό ρήμα «mob» που σημαίνει επιτίθεμαι, περικυκλώνω, ενοχλώ) εννοείται η ηθική παρενόχληση εργαζομένων στο χώρο εργασίας τους.

Είναι δηλαδή κάθε καταχρηστική συμπεριφορά που εκδηλώνεται με λόγια, πράξεις, γραπτά μηνύματα και μπορεί να ζημιώσει την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια ή τη σωματική ή ψυχική ακεραιότητα του ατόμου, να θέσει σε κίνδυνο την εργασία του ή να διαταράξει το εργασιακό κλίμα. Πρόκειται για συστηματική, μεθοδική και συνεχή (τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και για μεγάλο χρονικό διάστημα) άσκηση ψυχολογικής βίας, ηθικής βίας, διαμόρφωση εχθρικού και ταπεινωτικού εργασιακού περιβάλλοντος, για την επιβολή διακριτικής μεταχείρισης και τρομοκρατίας, που προσβάλει την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια, τη σωματική και ψυχική ακεραιτότητα του εργαζόμενου και οδηγεί συχνά σε ολοκληρωτική εξάντληση (burn-out) του εργαζόμενου, προκειμένου να εξαναγκαστεί σε παραίτηση.

Η ηθική παρενόχληση στο χώρο εργασίας παίρνει τη μορφή ταπεινωτικής συμπεριφοράς, άνισης μεταχείρισης, προσβολών, απομόνωσης, εξώθησης σε σφάλματα, απειλών, άσκησης ψυχολογικής βίας, ανάθεσης υπερβολικού όγκου εργασίας σε συνδυασμό με κακόβουλα σχόλια για την δήθεν ελλιπή απόδοση, τοποθέτησης σε θέση «ψυγείο» χωρίς καθήκοντα και αντικείμενο εργασίας κ.α..

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα