Τι περιμένει η Τουρκία με την ένταξή της στους BRICS;
Οι χώρες BRICS, με επικεφαλής τη Ρωσία και την Κίνα, θα συναντηθούν στο Καζάν, την πρωτεύουσα του Ταταρστάν, μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στις 22-24 Οκτωβρίου 2024.
Στη σύνοδο κορυφής, όπου αναμένεται να παραστεί ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα συζητηθεί η επέκταση των 9μελών BRICS. Η ρωσική πλευρά είχε ανακοινώσει ότι και η Τουρκία έχει υποβάλει αίτηση για ένταξη στους BRICS.
Στην BRICS, η οποία ιδρύθηκε το 2009 από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα, εμπνευσμένη από τα αρχικά αυτών των χωρών, προσχώρησε η Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής το 2011 και τα επόμενα χρόνια η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Οι χώρες BRICS, που καλύπτουν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού με πληθυσμό περίπου 3,2 δισεκατομμυρίων, αντιπροσωπεύουν το 20% του παγκόσμιου εμπορικού όγκου. Μόνο η Κίνα αντιπροσωπεύει περίπου 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια των ετήσιων εισαγωγών των μελών των BRICS, συνολικού ύψους 3,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Τουρκία η οποία συμμετέχει ήδη στις συνεδριάσεις των BRICS ως παρατηρητής εδώ και χρόνια θέλει να ανοιχθεί σε νέες αγορές. Ο δρόμος όμως δεν θα είναι εύκολος καθώς εάν ενταχθεί θα είναι το μοναδικό κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ που συμμετέχει. Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε ανησυχία σχετικά με τη προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στον οργανισμό BRICS, λέγοντας ότι ως υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, η Άγκυρα έπρεπε να σεβαστεί τις αξίες και τις προτιμήσεις της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.