Τι είναι γνωστό για τις ταραχές στην Βραζιλία από υποστηρικτές του Μπολσονάρο κατά της κυβέρνησης του Λούλα ντα Σίλβα
Υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρο εισέβαλαν την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023 στο κτίριο του Κογκρέσου, το Προεδρικό Μέγαρο και το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο στην πρωτεύουσα Μπραζίλια.
Οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, οι οποίοι αποκαλούνται ως μπολσοναριστές, αντιτάχθηκαν στα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου, όπου αναδείχθηκε νικητής ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.
Λίγες ώρες μετά την έναρξη των ταραχών, οι αστυνομικές μονάδες στη Μπραζίλια μπόρεσαν να αναγκάσουν τους διαδηλωτές να βγουν από τα κυβερνητικά κτίρια που είχαν καταλάβει.
Τα γεγονότα στη Βραζιλία θυμίζουν την έφοδο στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021.
Ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα μόλις πριν από μια εβδομάδα, δεσμεύτηκε να εντοπίσει τους βάνδαλους που συμμετείχαν στις ταραχές στην πρωτεύουσα της χώρας και να τους τιμωρήσει. Διέταξε, μάλιστα, με το μήνυμά του να γίνει lockdown 24 ωρών στην κεντρική Μπραζίλια, όπου βρίσκονται κυβερνητικά κτίρια και επιστράτευσε την Εθνοφρουρά. Ο Λούλα είπε επίσης ότι οι διαδηλωτές θα μπορούσαν να ονομαστούν ναζί και φασίστες.
Ο πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα κατηγόρησε τον Μπολσονάρο ότι υποκινούσε τους υποστηρικτές του.
Ο Μπολσονάρο, ο οποίος εξακολουθεί να μην παραδέχεται ανοιχτά την ήττα του στις εκλογές της 30ης Οκτωβρίου, ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες δύο ημέρες πριν από την ορκωμοσία του Λούλα χωρίς επίσημο σχέδιο επιστροφής .
Περισσότερες από επτά ώρες μετά την επίθεση σε δημόσια κτίρια, ο Μπολσονάρο διαβεβαίωσε μέσω των κοινωνικών του δικτύων ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του συμμορφωνόταν “πάντα» με το Σύνταγμα”.
“Οι ειρηνικές διαδηλώσεις, με τη μορφή του νόμου, αποτελούν μέρος της δημοκρατίας. Ωστόσο, οι λεηλασίες και οι εισβολές σε δημόσια κτίρια όπως συνέβησαν σήμερα, καθώς και αυτές που ασκούσε η αριστερά το 2013 και το 2017, ξεφεύγουν από τον κανόνα”, ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας στο Twitter.
“Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου, ήμουν πάντα εντός των τεσσάρων γραμμών του Συντάγματος, σεβόμενος και υπερασπιζόμενος τους νόμους, τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και την ιερή μας ελευθερία”, συμπλήρωσε.
“Επιπλέον, αποκηρύσσω τις κατηγορίες, χωρίς στοιχεία, που μου απέδωσε ο νυν επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας της Βραζιλίας”, κατέληξε.
Η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει την κατάληψη του κοινοβουλίου και των κυβερνητικών γραφείων από τους διαδηλωτές στη Βραζιλία και εκφράζει την πλήρη υποστήριξή της στον Λούλα ντα Σίλβα.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε επίσης τις ενέργειες των διαδηλωτών στη Μπραζίλια.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε την κατάσταση στη Μπραζίλια εξωφρενική. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ζήτησε να σταματήσουν άμεσα οι διαδηλώσεις στη Βραζιλία.