13.8 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Γλυμής έγινε Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Δημήτριος Γλυμής ανέλαβε Γενικός...

Σαν Σήμερα 22 Νοεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Νοεμβρίου....

Τουρκία: Οι σχέσεις με το Σουδάν και η ενοικίαση νησιού

ΑρχικήΔιεθνήΤουρκία: Οι σχέσεις με το Σουδάν και η ενοικίαση νησιού

Οι σχέσεις της Τουρκίας με το Σουδάν αναθερμάνθηκαν υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το Σουδάν είναι ένας από τους σημαντικότερους εταίρους της Τουρκίας στην Αφρική.

Η Τουρκία ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Σουδάν και άνοιξαν Πρεσβεία στο Χαρτούμ αμέσως μετά την ανεξαρτησία του το 1956.

Τον Δεκέμβριο 2017 ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε το Σουδάν και συναντήθηκε με τον τότε Πρόεδρο του Σουδάν Όμαρ Αλ Μπασίρ του οποίου οι αποφάσεις οδήγησαν σε μαζικές διαδηλώσεις το 2018, με αποτέλεσμα τελικά να ανατραπεί το 2019.

Ο Όμαρ Αλ Μπασίρ ήταν στην εξουσία ως πρωθυπουργός του Σουδάν από το 1989 ως το 1993 και στη συνέχεια ως Πρόεδρος από το 1993 ως το 2019, οπότε και ανατράπηκε. Το καθεστώς Όμαρ Αλ Μπασίρ αναδύθηκε από το Σουδανικό Ισλαμικό Κίνημα και ανέλαβε την εξουσία μέσω στρατιωτικού πραξικοπήματος το 1989 και επικεντρώθηκε στην επιβολή του θρησκευτικού συντηρητισμού και του νόμου της Σαρίας σε μια πολυεθνική και πολυθρησκειακή κοινωνία.

Η στρατηγική εταιρική σχέση του Σουδάν με την Τουρκία, είχε διαμορφωθεί στη βάση αυτής της κοινής ιδεολογίας περί Ισλάμ. Η ιδεολογία του Όμαρ Αλ Μπασίρ είναι εντυπωσιακά παρόμοια με αυτή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν. Το AKP τονίζει την επιθυμία η Τουρκία να αποτελέσει πρότυπο για τον μουσουλμανικό κόσμο και να προσφέρει μια εναλλακτική λύση σε μια Δύση που στερείται ηθικής εξουσίας. Η κοινή ιδεολογία επέτρεψε έτσι την υλοποίηση στρατηγικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.

Κατά την επίσκεψη του Ερντογάν στο Σουδάν (24-26/12/2017) υπογράφηκε δήλωση για την ίδρυση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών. Επίσης, υπογράφηκαν συμφωνίες, μνημόνια και πρωτόκολλα μεταξύ των δύο χωρών σε πολλούς τομείς όπως ο οικονομικός, ο στρατιωτικός, ο πολιτιστικός, ο επιστημονικός, η εκπαίδευση και η γεωργία.

Μία από αυτές της συμφωνίες ήταν η μίσθωση του νησιού Σουακίν στην Τουρκία για 99 χρόνια. Σύμφωνα με την Τουρκία αυτό έγινε για την αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία είχαν αντιδράσει καθώς έβλεπαν πίσω από την αποκατάσταση, απόπειρα δημιουργίας ναυτικής βάσης.

Ο συνολικός όγκος των τουρκικών επενδύσεων στο Σουδάν σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών έφτασε τα 600 εκατομμύρια δολάρια.

Οι συμφωνίες αυτές συνάφθηκαν τρεις μήνες αφότου η Τουρκία άνοιξε επίσημα στρατιωτική βάση εκπαίδευσης στη Σομαλία.

Όταν ξέσπασαν οι διαδηλώσεις του 2019 κατά του καθεστώτος του Όμαρ Αλ Μπασίρ σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, Τουρκία, Ρωσία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έστειλαν βοήθεια.

Μετά την αλλαγή καθεστώτος στο Σουδάν, τον Αύγουστο του 2019, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου παρευρέθηκε στην τελετή υπογραφής της Συνταγματικής Διακήρυξης στο Χαρτούμ για το σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία και αυτή ανατράπηκε το 2021 και έδωσε τη θέση της το 2022 στην σημερινή στρατιωτική ηγεσία και τους 2 Στρατηγούς που αντιμάχονται (Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Μπουρχάν και Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο).

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα