16.2 C
Athens
Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024

ΓΕΕΘΑ: Ζητάει καταστάσεις με τους ΕΠΟΠ που γίνονται 50 ετών

Το ΓΕΕΘΑ ζητάει από τα Γενικά Επιτελεία...

Σαν Σήμερα 5 Νοεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 5 Νοεμβρίου....

Πανεπιστήμια: Προσλήψεις 282 διδασκόντων το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την πρόσληψη 282...

Ρωσία: Ο Πούτιν παγώνει τη συνθήκη New START για τα πυρηνικά όπλα

ΑρχικήΔιεθνήΡωσία: Ο Πούτιν παγώνει τη συνθήκη New START για τα πυρηνικά όπλα

Η Μόσχα αρνείται να επιτρέψει τις επιθεωρήσεις που προβλέπονται στη συνθήκη New START για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων. Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί ότι ο κόσμος θα είναι “πιο επικίνδυνος”.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε στις 21 Φεβρουαρίου 2023 την πρώτη του ομιλία για την κατάσταση της Ομοσπονδίας μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, σχεδόν πριν από ένα χρόνο. Δεν έχει αναγνωρίσει κανένα λάθος ή παραδέχτηκε αποτυχίες στην “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”, ούτε έχει κάνει νέες ανακοινώσεις, εκτός από το ότι η Ρωσία παγώνει τη συμμετοχή της στη συνθήκη New START για τον έλεγχο των στρατηγικών πυρηνικών όπλων.

“Το ΝΑΤΟ μας ζήτησε να επιστρέψουμε στη συμφωνία για τα στρατηγικά όπλα, απαιτώντας επιθεωρήσεις. Είναι ένα θέατρο του παραλόγου”, είπε ο Πούτιν. “Γνωρίζουμε ότι η Δύση, μαζί με το καθεστώς του Κιέβου, προσπαθεί να επιτεθεί στις στρατηγικές αεροπορικές βάσεις μα . Τα drones που χρησιμοποιούν αναπτύχθηκαν από το ΝΑΤΟ και τώρα θέλουν να παρακολουθούν τα στρατηγικά μας όπλα. Ακούγεται σαν ανοησία”, συμπλήρωσε.

“Θέλουν να μας επιφέρουν μια στρατηγική ήττα, να επιτεθούν στις πυρηνικές μας εγκαταστάσεις, γι’ αυτό πρέπει να ανακοινώσω ότι η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη New START. Επαναλαμβάνω: Η Ρωσία δεν εγκαταλείπει τη συνθήκη, παγώνει τη συμμετοχή της”, είπε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Η συνθήκη New START για τα πυρηνικά όπλα

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία υπέγραψαν τη συνθήκη New START (Νέα Αρχή) το 2010, η οποία τέθηκε σε ισχύ το επόμενο έτος. Αντικατέστησε τη λεγόμενη Συνθήκη της Μόσχας (2002) που επρόκειτο να λήξει, και ακολούθησε στον απόηχο των προηγούμενων συνθηκών START για τον έλεγχο και τη μείωση των εξοπλισμών που υπογράφηκαν μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ κατά την τελευταία περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Τον Φεβρουάριο του 2021, ο Πούτιν και ο αμερικανός ομόλογός του, Τζο Μπάιντεν, παρέτειναν τη συνθήκη πυρηνικού αφοπλισμού μεταξύ των δύο δυνάμεων, για πέντε χρόνια, δηλ. έως το 2026.

Η συνθήκη New START στοχεύει στη μείωση του αριθμού των πυρηνικών κεφαλών κατά 30%, σε 1.550 κεφαλές ανά χώρα. Επιπλέον, περιορίζει σε 700 τον αριθμό των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων. Οι θέσεις για την εκτόξευση οποιουδήποτε από αυτούς τους πυραύλους περιορίζονται επίσης σε 800 είτε είναι επιχειρησιακές είτε όχι.

Το κείμενο προβλέπει ένα σύστημα αμοιβαίων επιθεωρήσεων των αποθεμάτων.

Εάν κάποιος από τους υπογράφοντες αποχωρούσε από το σύμφωνο, θα ήταν η πρώτη φορά από το 1972 που δεν υπήρχε διεθνής συνθήκη για τον έλεγχο των στρατηγικών όπλων.

Στόλτενμπεργκ: Ένας πιο επικίνδυνος κόσμος

Η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή στη συνθήκη αυτή δεν παρέλειψε να προκαλέσει αντιδράσεις.

“Καλώ τη Ρωσία να επανεξετάσει τη θέση της”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ. “Περισσότερα πυρηνικά όπλα και λιγότερος έλεγχος των όπλων κάνουν τον κόσμο πιο επικίνδυνο”, είπε.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα