14.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Σαν Σήμερα 22 Δεκεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Δεκεμβρίου....

Ένοπλες Δυνάμεις: Οι νέες Μονάδες 1864, 1821 και 1912

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην κυριακάτικη ανάρτησή...

parco.gov.gr: Νέα πλατφόρμα για την προστασία των παιδιών στα social media

Νέα εργαλεία για γονείς, η πλατφόρμα parco.gov.gr...

ΠΟΥ: Η COVID-19 δεν αποτελεί πλέον έκτακτη ανάγκη

ΑρχικήΔιεθνήΠΟΥ: Η COVID-19 δεν αποτελεί πλέον έκτακτη ανάγκη

Άρθηκε η διεθνής έκτακτη ανάγκη λόγω της πανδημίας του Covid-19, η οποία είχε κηρυχθεί στις 30 Ιανουαρίου 2020.

Αυτό αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας – ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του σήμερα 5 Μαΐου 2023, στην οποία σημειώνεται ότι είναι καιρός να γίνει μετάβαση στη μακροπρόθεσμη διαχείριση της πανδημίας COVID-19.

Κατά τη διαβουλευτική συνεδρίαση, τα μέλη της Επιτροπής Έκτακτης Ανάγκης του Διεθνούς Κανονισμού Υγείας σχετικά με την πανδημία της νόσου του κορονοϊού 2019, τόνισαν τη φθίνουσα τάση των θανάτων από COVID-19, τη μείωση των νοσηλειών και των εισαγωγών σε μονάδες εντατικής θεραπείας που σχετίζονται με τον COVID-19 και τα υψηλά επίπεδα πληθυσμιακής ανοσίας στον SARS-CoV-2. Η θέση της επιτροπής εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες. Αν και αναγνωρίζουν τις υπόλοιπες αβεβαιότητες που προκύπτουν από την πιθανή εξέλιξη του SARS-CoV-2, συμβούλεψαν ότι είναι καιρός να γίνει μετάβαση στη μακροπρόθεσμη διαχείριση της πανδημίας COVID-19.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, θα συγκαλέσει Επιτροπή Αναθεώρησης των Διεθνών Κανονισμών Υγείας για να συμβουλεύσει σχετικά με Μόνιμες Συστάσεις για τη μακροπρόθεσμη διαχείριση της πανδημίας SARS-CoV-2, λαμβάνοντας υπόψη το Στρατηγικό Σχέδιο Ετοιμότητας και Αντίδρασης για τον COVID-19 2023-2025. Κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης, συνιστάται στα Κράτη Μέρη να συνεχίσουν να ακολουθούν τις εκδοθείσες Προσωρινές Συστάσεις.

“Είναι μια στιγμή γιορτής, που επιτεύχθηκε μετά από την ακούραστη δουλειά εκατομμυρίων εργαζομένων στον τομέα της υγείας, πολλή καινοτομία και έρευνα, δύσκολες αποφάσεις που έλαβαν οι κυβερνήσεις και θυσίες που έπρεπε όλοι να κάνουμε”, είπε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους κάνοντας τον απολογισμό των 1.221 ημερών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης υγείας.

“Είναι επίσης μια στιγμή για προβληματισμό, καθώς τα σημάδια που έχουμε αφήσει θα πρέπει να χρησιμεύουν ως μόνιμη υπενθύμιση του κινδύνου εμφάνισης νέων ιών με καταστροφικές συνέπειες”, πρόσθεσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ προειδοποιώντας ότι η άρση της διεθνούς έκτακτης ανάγκης “δεν σημαίνει ότι ο κορωνοϊός έχει πάψει να αποτελεί απειλή” καθόσον εξακολουθεί να προκαλεί θανάτους στον κόσμο, ενώ “χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να παλεύουν για τη ζωή τους στις μονάδες εντατικής θεραπείας” και άλλοι υποφέρουν από συμπτώματα μετά τον κορωνοϊό.

“Το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσαν να κάνουν οι χώρες τώρα είναι να χρησιμοποιήσουν αυτές τις ειδήσεις ως δικαιολογία για να χαμηλώσουν την επιφυλακή τους, να διαλύσουν τα συστήματα που έχουν κατασκευάσει ή να στείλουν το μήνυμα στον πληθυσμό ότι δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχούν”, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα