11.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Στρατός Ξηράς: 42 παραιτήσεις ΕΠΟΠ και 6 απολύσεις (ΕΔΥΕΘΑ 13/2025)

42 ΕΠΟΠ παραιτήθηκαν από τον Στρατό Ξηράς. Οι...

Σαν Σήμερα 22 Ιανουαρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Ιανουαρίου....

Ισπανία: Η Ομάδα Μάχης DEDALO σε συνεκπαίδευση με Ελλάδα και Τουρκία

ΔιεθνήΙσπανία: Η Ομάδα Μάχης DEDALO σε συνεκπαίδευση με Ελλάδα και Τουρκία

Συνεκπαίδευση της Ομάδας Μάχης DEDALO της Ισπανίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις Ελλάδας και Τουρκίας.

Στις αρχές του Απριλίου 2024, η ισπανική Δύναμη Κρούσης DEDALO (ΔΑΙΔΑΛΟΣ) απέπλευσε από τη Ναυτική Βάση της Ρότα, ξεκινώντας ναυτική ανάπτυξη που θα διαρκέσει περισσότερο από τρεις μήνες.

Η Δύναμη Κρούσης DEDALO αποτελείται από το Αεροπλανοφόρο/ελικοπτεροφόρο Αμφιβίων Επιχειρήσεων JUAN CARLOS I, το Πλοίο Αμφίβιων Επιχειρήσεων GALICIA, αεροσκάφη Harrier AV-8B, ελικόπτερα AB-212, ενισχυμένο Τάγμα Πεζοναυτών και τις Φρεγάτες BLAS DE LEZO και REINA SOFIA.

Απονήωση μαχητικού αεροσκάφους Harrier AV8B από το Αεροπλανοφόρο JUAN-CARLOS
Απονήωση μαχητικού αεροσκάφους Harrier AV8B από το Αεροπλανοφόρο JUAN-CARLOS

Κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων η Δύναμη Κρούσης πραγματοποίησε δραστηριότητα επιτήρησης στη Μεσόγειο, για να υποστηρίξει την επιχείρηση Sea Guardian του ΝΑΤΟ.

Διμερείς δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Ισπανικά Harrier AV-8B και Ελληνικό F-4
Ισπανικά Harrier AV-8B και Ελληνικό F-4

Η δραστηριότητα με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, περιελάμβανε αμφίβιες επιχειρήσεις στην Πελοπόννησο και τα νησιά Σκύρο και Κρήτη, καθώς και διάφορες ασκήσεις αεράμυνας, στις οποίες τα αεροσκάφη Harrier του Juan Carlos I πέταξαν μαζί με μαχητικά αεροσκάφη F-16 και F-4 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Επί 7 ημέρες Φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού ενσωματώθηκε στην Ομάδα Μάχης DEDALO.

Στην παραπάνω δραστηριότητα με την ισπανική Δύναμη Κρούσης συμμετείχαν από την Ελλάδα, η Φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ, το Αρματαγωγό ΧΙΟΣ, μέσα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών, το Σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου – Ταχείας Μεταφοράς (ΣΑΠ-ΤΜ) ΕΣΠΕΡΟΣ, αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και μέσα και προσωπικό από το Στρατό Ξηράς και τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου.

Νωρίτερα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ισπανίας συνεκπαιδεύτηκαν με τους Τούρκους. Από την τουρκική πλευρά συμμετείχαν το αεροπλανοφόρο/ελικοπτεροφόρο Anadolu που κατασκευάστηκε από την ισπανική εταιρεία Navantia και είναι ίδιο με το Juan Carlos I, μια Φρεγάτα, μεταγωγικά και επιθετικά ελικόπτερα και δύναμη Πεζοναυτών.

Στα τέλη Μαΐου η ισπανική ναυτική Ομάδας Μάχης, μετά από μια στάση logistics στη Ναυτική Βάση της Ρότα, θα κατευθυνθεί προς τον Ατλαντικό, και θα σταματήσει στη πόλη Χιχόν για να συμμετάσχει στις δραστηριότητες της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων. Αργότερα θα κατευθυνθεί στη Βαλτική Θάλασσα για να συμμετάσχει στην πολυεθνική άσκηση BALTOPS 24. Η ανάπτυξη θα ολοκληρωθεί μετά τη συνεκπαίδευση με το Φινλανδικό Ναυτικό και έπειτα θα επιστρέψει στην Ισπανία.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα