Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο Προεδρικό Γραφείο Ντολμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη.
Ερντογάν: Η Ελλάδα ευθύνεται για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της έντασης
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε την Ελλάδα, στη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην Κωνσταντινούπολη, λέγοντας ότι ευθύνεται για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της έντασης. Είπε επίσης ότι θα ήταν χρήσιμο να ενθαρρυνθεί η Αθήνα για να δεσμευτεί σε διάλογο με την Άγκυρα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Τούρκος Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Στόλτενμπεργκ συζήτησαν τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις προκλήσεις από την Ελλάδα και το τριμερές μνημόνιο που υπέγραψαν η Τουρκία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, τον περασμένο Ιούνιο.
“Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι δεν είναι η Τουρκία που αύξησε την ένταση στην περιοχή και ότι θα ήταν ωφέλιμο για την Ελλάδα να ενεργήσει με σύνεση και να διεξάγει διάλογο”, αναφέρει η ανακοίνωση.
Τη “λήψη μέτρων” από Φινλανδία και Σουηδία ζητά ο Ερντογάν για να επικυρώσει την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ
Διαβάστε επίσης: Σουηδία και Φινλανδία προτρέπουν την Τουρκία να εγκρίνει γρήγορα την ένταξη τους στο NATO
Στη συνάντηση, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι ως αποτέλεσμα της διπλωματικής κίνησης που πραγματοποίησαν στο υψηλότερο επίπεδο με τη Ρωσία και την Ουκρανία, ο διάδρομος σιτηρών άρχισε να λειτουργεί ξανά και ότι θα επικεντρωθούν στην παράταση της συμφωνίας την επόμενη περίοδο.
Ο Πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ότι “είναι απαραίτητο να επιστρέψουμε στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να τερματιστούν οι συγκρούσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας το συντομότερο δυνατό και να επιτευχθεί μια δίκαιη λύση”.
Η συνάντηση έγινε στην Κωνσταντινούπολη, κεκλεισμένων των θυρών για τους δημοσιογράφους.
Ο Τούρκος πρόεδρος, που την Τρίτη θα υποδεχθεί στην Άγκυρα τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον, μπλοκάρει από τον Μάιο την ένταξη των δύο χωρών. Η Τουρκία κατηγορεί τη Φινλανδία και τη Σουηδία ότι προστατεύουν Κούρδους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), οργανώσεων που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.
Προκειμένου η Τουρκία να άρει τις αντιρρήσεις της, οι τρεις χώρες υπέγραψαν ένα μνημόνιο στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, τον Ιούνιο, που αφορά κατά κύριο λόγο το αίτημα της Άγκυρας για την έκδοση υπόπτων.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ “χαιρέτισε τα σημαντικά και συγκεκριμένα μέτρα που έχουν ήδη λάβει οι δύο χώρες για να εφαρμόσουν το μνημόνιο και υπογράμμισε ότι η ένταξή τους θα ενίσχυε το ΝΑΤΟ”, ανέφερε η Συμμαχία στη δική της ανακοίνωση.
Χθες, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Στόλτενμπεργκ ζήτησε να γίνουν δεκτές στο ΝΑΤΟ η Σουηδία και η Φινλανδία ώστε “να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη Ρωσία”.
Μέχρι σήμερα 28 από τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επικυρώσει την ένταξη που πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα. Μόνο η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν δώσει το “πράσινο φως”.