13.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Σαν Σήμερα 22 Δεκεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Δεκεμβρίου....

Ένοπλες Δυνάμεις: Οι νέες Μονάδες 1864, 1821 και 1912

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην κυριακάτικη ανάρτησή...

parco.gov.gr: Νέα πλατφόρμα για την προστασία των παιδιών στα social media

Νέα εργαλεία για γονείς, η πλατφόρμα parco.gov.gr...

Ο Νετανιάχου είχε προβλέψει ότι κάποιοι θα σταματήσουν την ειρήνη Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ

ΑρχικήΔιεθνήΟ Νετανιάχου είχε προβλέψει ότι κάποιοι θα σταματήσουν την ειρήνη Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου πρόβλεψε ότι φανατικοί θα προσπαθήσουν να σταματήσουν τη “νέα Μέση Ανατολή” που δημιουργείται με την ειρήνη Ισραήλ – Σαουδικής Αραβίας.

Στην ομιλία του, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Σεπτεμβρίου 2023, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ βρίσκεται στο κατώφλι μιας ιστορικής ειρήνης με τη Σαουδική Αραβία.

“Όπως πετύχαμε τις Συμφωνίες του Αβραάμ με την ηγεσία του Προέδρου Τραμπ, πιστεύω ότι μπορούμε να επιτύχουμε ειρήνη με τη Σαουδική Αραβία με την ηγεσία του Προέδρου Μπάιντεν. Δουλεύοντας μαζί με την ηγεσία του διαδόχου του θρόνου Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν, μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα μέλλον μεγάλων ευλογιών για όλους τους λαούς μας”, είχε πει ο Νετανιάχου.

Η νέα Μέση Ανατολή

“Μια τέτοια ειρήνη θα βοηθήσει πολύ στον τερματισμό της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης. Θα ενθαρρύνει άλλα αραβικά κράτη να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις με το Ισραήλ. Θα ενισχύσει τις προοπτικές ειρήνης με τους Παλαιστίνιους. Θα ενθαρρύνει μια ευρύτερη συμφιλίωση μεταξύ του Ιουδαϊσμού και του Ισλάμ, μεταξύ της Ιερουσαλήμ και της Μέκκας, μεταξύ των απογόνων του Ισαάκ και των απογόνων του Ισμαήλ.” (σσ Ο Ισαάκ ήταν πατριάρχης του έθνους Ισραήλ. Από τους απογόνους του Ισμαήλ προήλθαν κάποιες αραβικές φυλές. Οπότε, θα μπορούσαμε να πούμε ότι Ισραηλινοί και Άραβες είναι “πρώτα ξαδέρφια”. Πέραν αυτού προσέξτε πόσο πολύ εστιάζει στο θρησκευτικό μέρος.)

Η ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας θα δημιουργήσει πραγματικά μια νέα Μέση Ανατολή. … Δεν θα καταργήσουμε μόνο τα εμπόδια μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων μας. Θα οικοδομήσουμε έναν νέο διάδρομο ειρήνης και ευημερίας που συνδέει την Ασία μέσω των ΗΑΕ, της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας, του Ισραήλ με την Ευρώπη“, είπε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ και σχεδίασε με έναν κόκκινο μαρκαδόρο, το διάδρομο στον χάρτη. (σσ η σύνδεση με την Ευρώπη γίνεται μέσω της Ελλάδας)

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δείχνει τον χάρτη με τη "νέα Μέση Ανατολή". Εικόνα (sceenshot): Βίντεο YouTube/ Ηνωμένα Έθνη
Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δείχνει τον χάρτη με τη “νέα Μέση Ανατολή”. Εικόνα (sceenshot): Βίντεο YouTube/ Ηνωμένα Έθνη

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε προειδοποιήσει ότι “οι φανατικοί που κυβερνούν το Ιράν θα κάνουν ό,τι μπορούν για να ανατρέψουν αυτήν την ιστορική ειρήνη” με την Σαουδική Αραβία, που θα δημιουργούσε τη “νέα Μέση Ανατολή” και το νέο διάδρομο Ασίας-Ευρώπης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από αυτόν το διάδρομο είναι εκτός η Τουρκία ενώ μπορεί να είναι εντός και η Κύπρος.

Δύο εβδομάδες μετά την ομιλία του, η Χαμάς εξαπέλυσε στις 7 Οκτωβρίου 2023, τρομοκρατική επίθεση κατά του Ισραήλ.

Η ομιλία του Νετανιάχου στον ΟΗΕ

Ακολουθεί ανεπίσημη μετάφραση στα ελληνικά, από το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Σεπτεμβρίου 2023, όπως δόθηκε στη δημοσιότητα από το Γραφείο του Πρωθυπουργού.

“Κυρίες και κύριοι,

Πάνω από τρεις χιλιετίες πριν, ο μεγάλος μας ηγέτης Μωυσής απευθύνθηκε στο λαό του Ισραήλ καθώς επρόκειτο να εισέλθει στη Γη της Επαγγελίας. Είπε ότι θα έβρισκαν εκεί δύο βουνά το ένα απέναντι από το άλλο: το Όρος Γαριζίν, η τοποθεσία όπου θα κηρύσσονταν μια μεγάλη ευλογία, και το Όρος Εμπάλ, η τοποθεσία μιας μεγάλης κατάρας. Ο Μωυσής είπε ότι η μοίρα των ανθρώπων θα καθοριζόταν από την επιλογή που έκαναν μεταξύ της ευλογίας και της κατάρας.

Αυτή η ίδια επιλογή έχει απηχήσει ανά τους αιώνες όχι μόνο για τον λαό του Ισραήλ αλλά για όλη την ανθρωπότητα.

Αντιμετωπίζουμε μια τέτοια επιλογή σήμερα. Θα καθορίσει αν θα απολαμβάνουμε τις ευλογίες μιας ιστορικής ειρήνης απεριόριστης ευημερίας και ελπίδας ή θα υποστούμε την κατάρα ενός φρικτού πολέμου, της τρομοκρατίας και της απελπισίας.

Όταν μίλησα για τελευταία φορά σε αυτό το βήμα πριν από πέντε χρόνια, προειδοποίησα για τους τυράννους της Τεχεράνης. Δεν ήταν παρά μια κατάρα. Κατάρα στους δικούς τους ανθρώπους, στην περιοχή μας, σε όλο τον κόσμο. Εκείνη την εποχή όμως μίλησα και για μια μεγάλη ευλογία που μπορούσα να δω στον ορίζοντα.

Να τι είπα. «Η κοινή απειλή του Ιράν έχει φέρει το Ισραήλ και πολλά αραβικά κράτη πιο κοντά από ποτέ σε μια φιλία που δεν έχω δει στη ζωή μου». Είπα: «Σύντομα θα έφτανε η μέρα που το Ισραήλ θα μπορούσε να επεκτείνει την ειρήνη πέρα ​​από την Αίγυπτο και την Ιορδανία σε άλλους Άραβες γείτονες». Τέλος απόσπασμα.

Τώρα, σε αμέτρητες συναντήσεις με παγκόσμιους ηγέτες, υποστήριξα ότι το Ισραήλ και τα αραβικά κράτη μοιράζονταν πολλά κοινά συμφέροντα και ότι πίστευα ότι αυτά τα πολλά κοινά συμφέροντα θα μπορούσαν να διευκολύνουν μια σημαντική πρόοδο για μια ευρύτερη ειρήνη στην περιοχή μας.

Επικροτείτε τώρα, αλλά εκείνη την εποχή πολλοί απέρριψαν την αισιοδοξία μου ως ευσεβή πόθο. Η απαισιοδοξία τους βασίστηκε σε ένα τέταρτο του αιώνα καλών προθέσεων και αποτυχημένης ειρήνης. Γιατί ήταν αυτές οι καλές προθέσεις, γιατί πάντα συναντούσαν αποτυχία;

Διότι βασίστηκαν σε μια λανθασμένη ιδέα, ότι αν δεν συνάψουμε πρώτα μια ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους, κανένα άλλο αραβικό κράτος δεν θα εξομαλύνει τις σχέσεις του με το Ισραήλ. Από καιρό επιδίωξα να κάνω ειρήνη με τους Παλαιστίνιους. Αλλά πιστεύω επίσης ότι δεν πρέπει να δώσουμε στους Παλαιστίνιους δικαίωμα βέτο για νέες συνθήκες ειρήνης με αραβικά κράτη.

Οι Παλαιστίνιοι θα μπορούσαν να ωφεληθούν πολύ από μια ευρύτερη ειρήνη. Θα πρέπει να είναι μέρος της διαδικασίας, αλλά δεν θα πρέπει να έχουν δικαίωμα αρνησικυρίας στη διαδικασία. Και πιστεύω επίσης ότι η ειρήνη με περισσότερα αραβικά κράτη θα αύξανε πραγματικά τις προοπτικές ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Βλέπετε, οι Παλαιστίνιοι είναι μόνο το 2% του αραβικού κόσμου. Όσο πιστεύουν ότι το υπόλοιπο 98% θα παραμείνει σε εν δυνάμει κατάσταση πολέμου (war-like state) με το Ισραήλ, αυτή η μεγαλύτερη μάζα, αυτός ο μεγαλύτερος αραβικός κόσμος θα μπορούσε τελικά να πνίξει, να διαλύσει, να καταστρέψει το εβραϊκό κράτος.

Έτσι, όταν οι Παλαιστίνιοι δουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του αραβικού κόσμου έχει συμφιλιωθεί με το εβραϊκό κράτος, θα είναι επίσης πιο πιθανό να εγκαταλείψουν τη φαντασίωση της καταστροφής του Ισραήλ και τελικά να υιοθετήσουν μια πορεία πραγματικής ειρήνης μαζί του.

Για χρόνια, η προσέγγισή μου για την ειρήνη απορρίφθηκε από τους λεγόμενους ειδικούς. Λοιπόν, έκαναν λάθος. Σύμφωνα με την προσέγγισή τους, δεν συνάψαμε ούτε μια συνθήκη ειρήνης για ένα τέταρτο του αιώνα.

Ωστόσο, το 2020, σύμφωνα με την προσέγγιση που υποστήριξα, δοκιμάσαμε κάτι διαφορετικό και σε ελάχιστο χρόνο πετύχαμε μια αξιοσημείωτη ανακάλυψη. Πετύχαμε τέσσερις συνθήκες ειρήνης σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Ισραήλ συνήψε τέσσερις ειρηνευτικές συμφωνίες σε τέσσερις μήνες με τέσσερα αραβικά κράτη: τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Σουδάν και το Μαρόκο.

Οι Συμφωνίες του Αβραάμ ήταν ένας άξονας της ιστορίας. Και σήμερα, όλοι βλέπουμε τις ευλογίες αυτών των συμφωνιών. Το εμπόριο και οι επενδύσεις με τους νέους εταίρους μας για την ειρήνη ανθούν. Τα έθνη μας συνεργάζονται στο εμπόριο, την ενέργεια, το νερό, τη γεωργία, την ιατρική, το κλίμα και πολλούς, πολλούς, άλλους τομείς.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο Ισραηλινοί έχουν επισκεφθεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τα τελευταία τρία χρόνια. Κάθε μέρα, οι Ισραηλινοί εξοικονομούν χρόνο και χρήμα κάνοντας κάτι που δεν μπορούσαν να κάνουν για 70 χρόνια. Πετάνε πάνω από την Αραβική Χερσόνησο σε προορισμούς στον Κόλπο, την Ινδία, την Άπω Ανατολή, την Αυστραλία.

Οι Συμφωνίες του Αβραάμ οδήγησαν σε μια άλλη δραματική αλλαγή. Έφερε Άραβες και Εβραίους πιο κοντά. Το βλέπουμε στους συχνούς εβραϊκούς γάμους στο Ντουμπάι, στην αφιέρωση ενός κυλίνδρου της Τορά σε μια συναγωγή στο Μπαχρέιν, στους επισκέπτες που συρρέουν στο μουσείο του Μαροκινού Ιουδαϊσμού στην Καζαμπλάνκα. Το βλέπουμε στα μαθήματα που δίνονται σε Άραβες μαθητές για το Ολοκαύτωμα στα ΗΑΕ. Δεν υπάρχει αμφιβολία, οι Συμφωνίες του Αβραάμ προανήγγειλαν την αυγή μιας νέας εποχής ειρήνης.

Πιστεύω όμως ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας ακόμη πιο δραματικής εξέλιξης: μιας ιστορικής ειρήνης με τη Σαουδική Αραβία.

Μια τέτοια ειρήνη θα βοηθήσει πολύ στον τερματισμό της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης. Θα ενθαρρύνει άλλα αραβικά κράτη να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις με το Ισραήλ. Θα ενισχύσει τις προοπτικές ειρήνης με τους Παλαιστίνιους. Θα ενθαρρύνει μια ευρύτερη συμφιλίωση μεταξύ του Ιουδαϊσμού και του Ισλάμ, μεταξύ της Ιερουσαλήμ και της Μέκκας, μεταξύ των απογόνων του Ισαάκ και των απογόνων του Ισμαήλ. Όλα αυτά είναι τεράστιες ευλογίες.

Πριν από δύο εβδομάδες, είδαμε ήδη μια άλλη ευλογία. Στη Διάσκεψη της G20, ο Πρόεδρος Μπάιντεν, ο Πρωθυπουργός Μόντι και οι Ευρωπαίοι και Άραβες ηγέτες ανακοίνωσαν σχέδια για έναν οραματικό διάδρομο που θα εκτείνεται σε όλη την Αραβική Χερσόνησο και το Ισραήλ. Θα συνδέσει την Ινδία με την Ευρώπη με θαλάσσιες συνδέσεις, σιδηροδρομικές συνδέσεις, αγωγούς ενέργειας, καλώδια οπτικών ινών.

Αυτός ο διάδρομος θα παρακάμψει τα θαλάσσια σημεία ασφυξίας και θα μειώσει δραματικά το κόστος αγαθών, επικοινωνίας και ενέργειας για πάνω από δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Τι ιστορική αλλαγή για τη χώρα μου! Βλέπετε, η Γη του Ισραήλ βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ Αφρικής, Ασίας και Ευρώπης. Και για αιώνες, η χώρα μου δέχτηκε επανειλημμένες εισβολές από αυτοκρατορίες που την περνούσαν στις εκστρατείες τους για λεηλασίες και κατακτήσεις αλλού. Αλλά σήμερα, καθώς γκρεμίζουμε τα τείχη της εχθρότητας, το Ισραήλ μπορεί να γίνει γέφυρα ειρήνης και ευημερίας μεταξύ αυτών των ηπείρων.

Η ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας θα δημιουργήσει πραγματικά μια νέα Μέση Ανατολή.

Κατανοήστε λοιπόν το μέγεθος του μετασχηματισμού που επιδιώκουμε να προωθήσουμε. Επιτρέψτε μου να σας δείξω έναν χάρτη της Μέσης Ανατολής το 1948, τη χρονιά που ιδρύθηκε το Ισραήλ. Εδώ είναι το Ισραήλ το 1948. Είναι μια μικρή χώρα, απομονωμένη, που περιβάλλεται από έναν εχθρικό αραβικό κόσμο. Στα πρώτα 70 χρόνια μας κάναμε ειρήνη με την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Και μετά το 2020, κάναμε τις Συμφωνίες του Αβραάμ, ειρήνη με άλλα τέσσερα αραβικά κράτη.

Τώρα δείτε τι συμβαίνει όταν κάνουμε ειρήνη μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας. Ολόκληρη η Μέση Ανατολή αλλάζει. Γκρεμίζουμε τα τείχη της εχθρότητας. Φέρνουμε τη δυνατότητα ειρήνης σε ολόκληρη αυτή την περιοχή.

Κάνουμε όμως κάτι άλλο. Ξέρετε, πριν από μερικά χρόνια στάθηκα εδώ με έναν κόκκινο μαρκαδόρο για να δείξω την κατάρα, μια μεγάλη κατάρα, την κατάρα ενός πυρηνικού Ιράν. Αλλά σήμερα, φέρνω αυτόν τον μαρκαδόρο για να δείξω μια μεγάλη ευλογία. Η ευλογία μιας νέας Μέσης Ανατολής, μεταξύ του Ισραήλ, της Σαουδικής Αραβίας και των άλλων γειτόνων μας.

Δεν θα καταργήσουμε μόνο τα εμπόδια μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων μας. Θα οικοδομήσουμε έναν νέο διάδρομο ειρήνης και ευημερίας που συνδέει την Ασία μέσω των ΗΑΕ, της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας, του Ισραήλ με την Ευρώπη.

Αυτή είναι μια εξαιρετική αλλαγή, μια μνημειώδης αλλαγή, ένας άλλος άξονας της ιστορίας. Καθώς ο κύκλος της ειρήνης διευρύνεται, πιστεύω ότι μπορεί επιτέλους να επιτευχθεί μια πραγματική πορεία προς μια πραγματική ειρήνη με τους Παλαιστίνιους γείτονές μας.

Αλλά υπάρχει μια επιφύλαξη. Πρέπει να ειπωθεί εδώ σθεναρά. Η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν βασίζεται στην αλήθεια. Δεν μπορεί να βασίζεται σε ψέματα. Δεν μπορεί να βασίζεται σε ατελείωτη δυσφήμιση του εβραϊκού λαού.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς πρέπει να σταματήσει να διαδίδει τις φρικτές αντισημιτικές συνωμοσίες εναντίον του εβραϊκού λαού και του εβραϊκού κράτους. Πρόσφατα είπε ότι ο Χίτλερ δεν ήταν αντισημίτης. Δεν μπορείς να το φτιάξεις αυτό. Αλλά το έκανε. Αυτός είπε ότι.

Η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να σταματήσει να δοξάζει τους τρομοκράτες. Πρέπει να σταματήσουν την ανόητη πολιτική πληρωμής προς φόνο να δίνει χρήματα σε Παλαιστίνιους τρομοκράτες για τη δολοφονία Εβραίων. Όλα αυτά είναι εξωφρενικά. Πρέπει να σταματήσει για να επικρατήσει η ειρήνη.

Ο αντισημιτισμός πρέπει να απορριφθεί όπου κι αν εμφανίζεται, είτε στα αριστερά είτε στα δεξιά, είτε στις αίθουσες των πανεπιστημίων είτε στις αίθουσες των Ηνωμένων Εθνών.

Για να επικρατήσει η ειρήνη, οι Παλαιστίνιοι πρέπει να σταματήσουν να εκτοξεύουν το μίσος των Εβραίων και επιτέλους να συμφιλιωθούν με το εβραϊκό κράτος. Με αυτό εννοώ όχι μόνο την ύπαρξη του εβραϊκού κράτους αλλά και το δικαίωμα του εβραϊκού λαού να έχει ένα δικό του κράτος στην ιστορική του πατρίδα, τη Γη του Ισραήλ. Και επιτρέψτε μου να σας πω, ο λαός του Ισραήλ λαχταρά για μια γνήσια ειρήνη. Λαχταρώ μια τέτοια ειρήνη.

Ως νεαρός στρατιώτης πριν από περισσότερο από μισό αιώνα, οι σύντροφοί μου και εγώ στις Ειδικές Δυνάμεις του Ισραήλ αντιμετωπίσαμε θανάσιμο κίνδυνο σε πολλά μέτωπα, σε πολλά πεδία μάχης. Από τα ζεστά νερά της διώρυγας του Σουέζ μέχρι τις παγωμένες πλαγιές του όρους Ερμών, από τις όχθες του Ιορδάνη μέχρι την άσφαλτο του αεροδρομίου της Βηρυτού. Αυτές οι εμπειρίες και άλλες εμπειρίες με δίδαξαν το κόστος του πολέμου. Ένας συνάδελφος στρατιώτης σκοτώθηκε δίπλα μου. Ένας άλλος πέθανε στα χέρια μου. Έθαψα τον μεγαλύτερο αδελφό μου. Όσοι έχουν υποστεί προσωπικά την κατάρα του πολέμου μπορούν να εκτιμήσουν καλύτερα την ευλογία της ειρήνης. Υπάρχουν πολλά εμπόδια στο μονοπάτι της ειρήνης. Υπάρχουν πολλά εμπόδια στο εκπληκτικό μονοπάτι προς την ειρήνη που μόλις περιέγραψα.

Αλλά δεσμεύομαι να κάνω ό,τι μπορώ για να ξεπεράσω αυτά τα εμπόδια, να σφυρηλατήσω ένα καλύτερο μέλλον για το Ισραήλ και όλους τους λαούς της περιοχής μας. Πριν από δύο ημέρες, συζήτησα αυτό το όραμα της ειρήνης με τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Μοιραζόμαστε την ίδια αισιοδοξία για το τι μπορεί να επιτευχθεί. Και εκτιμώ βαθύτατα τη δέσμευσή του να αδράξει αυτή την ιστορική ευκαιρία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι απαραίτητες σε αυτή την προσπάθεια. Όπως πετύχαμε τις Συμφωνίες του Αβραάμ με την ηγεσία του Προέδρου Τραμπ, πιστεύω ότι μπορούμε να επιτύχουμε ειρήνη με τη Σαουδική Αραβία με την ηγεσία του Προέδρου Μπάιντεν. Δουλεύοντας μαζί με την ηγεσία του διαδόχου του θρόνου Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν, μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα μέλλον μεγάλων ευλογιών για όλους τους λαούς μας.

Τώρα ξέρετε, κυρίες και κύριοι, ξέρετε ότι υπάρχει μια μύγα σε αυτή την αλοιφή, γιατί να είστε βέβαιοι, οι φανατικοί που κυβερνούν το Ιράν θα κάνουν ό,τι μπορούν για να ανατρέψουν αυτήν την ιστορική ειρήνη. Το Ιράν συνεχίζει να ξοδεύει δισεκατομμύρια για να εξοπλίσει τους αντιπροσώπους του για την τρομοκρατία. Συνεχίζει να επεκτείνει τα πλοκάμια του τρόμου στη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη, την Ασία, τη Νότια Αμερική, ακόμη και τη Βόρεια Αμερική. Προσπάθησαν ακόμη και να δολοφονήσουν τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Προσπάθησαν ακόμη και να δολοφονήσουν τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Αυτό σας λέει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις δολοφονικές προθέσεις του Ιράν και τη δολοφονική φύση του Ιράν.

Το Ιράν συνεχίζει να απειλεί τις διεθνείς ναυτιλιακές λωρίδες, να κρατά ξένους υπηκόους για λύτρα και να εμπλέκεται σε πυρηνικό εκβιασμό. Τον περασμένο χρόνο, οι δολοφόνοι του σκότωσαν εκατοντάδες και συνέλαβαν χιλιάδες γενναίους πολίτες του Ιράν. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και το πρόγραμμα πυραύλων του Ιράν απειλούν το Ισραήλ και τους Άραβες γείτονές μας. Και τα drones του Ιράν έχουν φέρει και φέρουν θάνατο και καταστροφή σε αθώους ανθρώπους στην Ουκρανία. Ωστόσο, η επιθετικότητα του καθεστώτος αντιμετωπίζεται σε μεγάλο βαθμό από την αδιαφορία στη διεθνή κοινότητα.

Πριν από οκτώ χρόνια, οι δυτικές δυνάμεις υποσχέθηκαν ότι εάν το Ιράν παραβίαζε την πυρηνική συμφωνία, οι κυρώσεις θα ανακαλούνταν. Λοιπόν, το Ιράν παραβιάζει τη συμφωνία. Όμως οι κυρώσεις δεν έχουν ανακληθεί. Για να σταματήσει τις πυρηνικές της φιλοδοξίες, αυτή η πολιτική πρέπει να αλλάξει. Οι κυρώσεις πρέπει να αρθούν και πάνω απ’ όλα, το Ιράν πρέπει να αντιμετωπίσει μια αξιόπιστη στρατιωτική απειλή. (σσ: Το γραφείο του Νετανιάχου διευκρίνισε ότι έκανε λάθος κατά την εκφώνηση της ομιλίας του, αναφερόμενος λανθασμένα σε «αξιόπιστη πυρηνική απειλή»)

Όσο είμαι πρωθυπουργός του Ισραήλ, θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να εμποδίσω το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Ομοίως, θα πρέπει να υποστηρίξουμε τις γενναίες γυναίκες και άνδρες του Ιράν που περιφρονούν αυτό το καθεστώς και λαχταρούν την ελευθερία, που έχουν βγει με γενναιότητα στα πεζοδρόμια της Τεχεράνης και των άλλων πόλεων του Ιράν και αντιμετωπίζουν το θάνατο. Οι πραγματικοί μας εταίροι για ένα καλύτερο μέλλον είναι ο λαός του Ιράν και όχι οι καταπιεστές του.

Κυρίες και κύριοι, το αν το μέλλον μας θα αποδειχθεί ευλογία ή κατάρα θα εξαρτηθεί επίσης από το πώς θα αντιμετωπίσουμε ίσως την πιο συνεπακόλουθη εξέλιξη της εποχής μας, την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης.

Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης προχωρά με αστραπιαία ταχύτητα. Χρειάστηκαν αιώνες για να προσαρμοστεί η ανθρωπότητα στην αγροτική επανάσταση. Χρειάστηκαν δεκαετίες για να προσαρμοστούν στη βιομηχανική επανάσταση. Μπορεί να έχουμε μόνο λίγα χρόνια για να προσαρμοστούμε στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι και βρίσκονται μπροστά μας: η διατάραξη της δημοκρατίας, η χειραγώγηση των μυαλών, ο αποδεκατισμός των θέσεων εργασίας, ο πολλαπλασιασμός του εγκλήματος και η παραβίαση όλων των συστημάτων που διευκολύνουν τη σύγχρονη ζωή. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι η πιθανή έκρηξη πολέμων που οδηγούνται από την τεχνητή νοημοσύνη που θα μπορούσαν να επιτύχουν μια ασύλληπτη κλίμακα.

Πίσω από αυτό ίσως κρύβεται μια ακόμη μεγαλύτερη απειλή, που κάποτε ήταν θέμα επιστημονικής φαντασίας: ότι οι αυτοδίδακτες μηχανές θα μπορούσαν τελικά να ελέγχουν τους ανθρώπους αντί για το αντίστροφο.

Τα κορυφαία έθνη του κόσμου, όσο ανταγωνιστικά κι αν είναι, πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτούς τους κινδύνους. Πρέπει να το κάνουμε γρήγορα και πρέπει να το κάνουμε μαζί. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η υπόσχεση μιας ουτοπίας τεχνητής νοημοσύνης δεν θα μετατραπεί σε δυστοπία της τεχνητής νοημοσύνης.

Έχουμε τόσα πολλά να κερδίσουμε. Φανταστείτε τις ευλογίες του να σπάσει επιτέλους ο γενετικός κώδικας, να παρατείνει τη ζωή του ανθρώπου κατά δεκαετίες και να μειώσει δραματικά τις καταστροφές της γήρανσης. Φανταστείτε την υγειονομική περίθαλψη προσαρμοσμένη στη γενετική σύνθεση κάθε ατόμου και την προγνωστική ιατρική που προλαμβάνει τις ασθένειες πολύ πριν εμφανιστούν.

Φανταστείτε ρομπότ να βοηθούν στη φροντίδα των ηλικιωμένων.

Φανταστείτε το τέλος του μποτιλιαρίσματος με τα αυτόνομα οχήματα στο έδαφος, κάτω από το έδαφος και στον αέρα.

Φανταστείτε εξατομικευμένη εκπαίδευση που καλλιεργεί το πλήρες δυναμικό κάθε ατόμου καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Φανταστείτε έναν κόσμο με απεριόριστη καθαρή ενέργεια και φυσικούς πόρους για όλα τα έθνη.

Φανταστείτε τη γεωργία ακριβείας και τα αυτοματοποιημένα εργοστάσια που παράγουν τρόφιμα και αγαθά σε αφθονία που τερματίζει την πείνα και την έλλειψη.

Ξέρω ότι αυτό ακούγεται σαν τραγούδι του John Lennon, αλλά όλα θα μπορούσαν να συμβούν. Φανταστείτε ότι μπορούμε να επιτύχουμε το τέλος της σπανιότητας, κάτι που διέφυγε της ανθρωπότητας για όλη την ιστορία. Είναι όλα στη διάθεσή μας. Και εδώ είναι κάτι άλλο στο χέρι μας. Με την τεχνητή νοημοσύνη μπορούμε να εξερευνήσουμε τους ουρανούς όσο ποτέ άλλοτε και να επεκτείνουμε την ανθρωπότητα πέρα ​​από τον μπλε πλανήτη μας.

Καλώς ή κακώς, οι εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης θα οδηγηθούν από μια χούφτα έθνη. Και η χώρα μου το Ισραήλ είναι ήδη ανάμεσά τους. Ακριβώς όπως η τεχνολογική επανάσταση του Ισραήλ προσέφερε στον κόσμο εκπληκτικές καινοτομίες, είμαι βέβαιος ότι η τεχνητή νοημοσύνη που αναπτύχθηκε από το Ισραήλ θα βοηθήσει και πάλι όλη την ανθρωπότητα. Καλώ τους παγκόσμιους ηγέτες να ενωθούν για να διαμορφώσουν τις μεγάλες αλλαγές που έχουμε μπροστά μας, αλλά να το κάνουν με υπεύθυνο και ηθικό τρόπο.

Στόχος μας πρέπει να είναι να διασφαλίσουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει περισσότερη ελευθερία και όχι λιγότερη, αποτρέπει τους πολέμους αντί να τους ξεκινάει και διασφαλίζει ότι οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, πιο υγιείς, πιο παραγωγικές και ειρηνικές. Είναι στο χέρι μας. Καθώς αξιοποιούμε τις δυνάμεις της τεχνητής νοημοσύνης, ας θυμόμαστε πάντα την αναντικατάστατη αξία της ανθρώπινης διαίσθησης και σοφίας. Ας αγαπάμε και ας διαφυλάξουμε την ανθρώπινη ικανότητα για ενσυναίσθηση που καμία μηχανή δεν μπορεί να αντικαταστήσει.

Πριν από χιλιάδες χρόνια, ο Μωυσής παρουσίασε στα παιδιά του Ισραήλ μια διαχρονική και καθολική επιλογή: «Ιδού, θέτω μπροστά σας σήμερα μια ευλογία και μια κατάρα». Είθε να επιλέξουμε με σύνεση μεταξύ της κατάρας και των ευλογιών που βρίσκονται μπροστά μας σήμερα. Ας αξιοποιήσουμε την αποφασιστικότητά μας και το θάρρος μας να σταματήσουμε την κατάρα ενός πυρηνικού Ιράν και να ανατρέψουμε τον φανατισμό και την επιθετικότητά του.

Ας φέρουμε στο προσκήνιο τις ευλογίες μιας νέας Μέσης Ανατολής που θα μεταμορφώσει εδάφη που κάποτε γεμίζουν με συγκρούσεις και χάος σε πεδία ευημερίας και ειρήνης. Και μακάρι να αποφύγουμε τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης συνδυάζοντας τις δυνάμεις της ανθρώπινης και μηχανικής νοημοσύνης για να εγκαινιάσουν ένα λαμπρό μέλλον για τον κόσμο μας, στην εποχή μας και για όλες τις εποχές».

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα