Το ΝΑΤΟ απόκτησε το στρατιωτικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης Maven Smart System της Palantir.
Το ΝΑΤΟ ολοκλήρωσε την απόκτηση του Maven Smart System (MSS NATO) της Palantir Technologies, ενός συστήματος με τεχνητή νοημοσύνη που θα ενισχύσει τη συγχώνευση πληροφοριών, την επίγνωση του πεδίου μάχης και τη λήψη αποφάσεων για τις Συμμαχικές Διοικητικές Επιχειρήσεις μέσω προηγμένων εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων γλωσσικών μοντέλων και μηχανικής μάθησης.
Το Maven Smart System (MSS NATO)
Το Σύστημα Maven Smart της αμερικανικής εταιρείας Palantir, που ειδικεύεται σε πλατφόρμες λογισμικού για ανάλυση μεγάλων δεδομένων, είναι μια προηγμένη πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιείται ήδη ευρέως από τις Αμερικανικές Διοικήσεις Μάχης για την ταχεία ανταλλαγή και ανάλυση δεδομένων σχεδιασμού.
Το Σύστημα Maven Smart System NATO (MSS NATO) αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόοδο στη λήψη στρατιωτικών αποφάσεων, σχεδιασμένο να επιταχύνει και να βελτιώσει τις επιχειρήσεις στο πεδίο της μάχης μέσω ανάλυσης δεδομένων που υποστηρίζεται από τεχνητή νοημοσύνη.
Το σύστημα δίνει τη δυνατότητα στους διοικητές να αξιοποιούν με ασφάλεια και αξιοπιστία την αιχμή της τεχνητής νοημοσύνης στις βασικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, επεξεργαζόμενο σύνθετα δεδομένα για να επιτρέπει ταχύτερες και πιο ενημερωμένες αποφάσεις που είναι απαραίτητες για τις δυνατότητες μάχης του ΝΑΤΟ.
Κύρια χαρακτηριστικά του Maven Smart System περιλαμβάνουν:
- Επεξεργασία δεδομένων σε πραγματικό χρόνο που μειώνει το γνωστικό φορτίο στους ανθρώπινους χειριστές ενώ βελτιώνει την ακρίβεια στόχευσης.
- Ενισχυμένη επίγνωση του πεδίου μάχης μέσω της ενσωμάτωσης πολλαπλών πληροφοριών.
- Αυτονομία που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και αυξάνει την ανθεκτικότητα απέναντι σε αντίμετρα του εχθρού, ιδιαίτερα εκείνα που στοχεύουν στη διακοπή των συνδέσεων επικοινωνίας.
- Ικανότητα διατήρησης της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας ακόμη και όταν τα σήματα των χειριστών παρεμποδίζονται ή χάνονται.
- Υποστήριξη για σχεδιασμό αποστολών βασισμένη σε πληροφορίες μέσω συνεργατικής ανάπτυξης ενεργειών και καταλόγων στόχων.
Μέσω του MSS NATO, το Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE) σχεδιάζει να επιταχύνει την υιοθέτηση άλλων νέων δυνατοτήτων που αναπτύσσονται σε ολόκληρη τη Συμμαχία – συμπεριλαμβανομένων νέων, αναδυόμενων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης και μοντελοποίησης και προσομοίωσης.
Η προμήθεια του MSS NATO ήταν μια από τις πιο γρήγορες προμήθειες στην ιστορία του ΝΑΤΟ, αφού χρειάστηκε μόνο έξι μήνες από την περιγραφή της απαίτησης μέχρι την απόκτηση του συστήματος. Στις 25 Μαρτίου 2025, η Υπηρεσία Επικοινωνιών και Πληροφοριών του ΝΑΤΟ (NCIA) και η Palantir Technologies Inc. ολοκλήρωσαν την απόκτηση του Palantir Maven Smart System NATO (MSS NATO) και στις 14 Απριλίου, το SHAPE ανακοίνωσε ότι το σύστημα θα τεθεί σε επιχειρησιακή χρήση εντός εντός των επόμενων 30 ημερών.
Το Palantir Maven Smart System NATO δεν πρέπει να συγχέεται με το NGA Maven Warfighter Support System.
Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στη wikipedia το σύστημα Maven χρησιμοποιήθηκε:
- Στην μεγάλης κλίμακας επιχείρηση εκκένωσης από την Καμπούλ το 2021 για να εμφανίσει την κατάσταση στο έδαφος. Θα μπορούσε ταυτόχρονα να εμφανίζει ροές δεδομένων, όπως κινήσεις αεροσκαφών, υλικοτεχνική υποστήριξη, απειλές και τοποθεσίες βασικού προσωπικού.
- Στη ρωσική εισβολή του 2022 στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν δορυφορικές πληροφορίες και Maven Smart System για να ενημερώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις για τις τοποθεσίες του ρωσικού εξοπλισμού.
- Τον Φεβρουάριο του 2024, για τον περιορισμό στόχων για αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και τη Συρία. Χρησιμοποιήθηκε επίσης για τον εντοπισμό εκτοξευτών πυραύλων στην Υεμένη και σκαφών επιφανείας στην Ερυθρά Θάλασσα, μερικά από τα οποία καταστράφηκαν τον ίδιο μήνα.