16.1 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Στρατός Ξηράς: 42 παραιτήσεις ΕΠΟΠ και 6 απολύσεις (ΕΔΥΕΘΑ 13/2025)

42 ΕΠΟΠ παραιτήθηκαν από τον Στρατό Ξηράς. Οι...

Σαν Σήμερα 22 Ιανουαρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Ιανουαρίου....

Η Moderna κατέθεσε μήνυση κατά Pfizer – BioNTech για το εμβόλιο mRNA

ΔιεθνήΗ Moderna κατέθεσε μήνυση κατά Pfizer - BioNTech για το εμβόλιο mRNA

Η Moderna κατέθεσε μήνυση κατά της Pfizer και της BioNTech για παραβίαση διπλώματος ευρεσιτεχνίας σχετικό με την τεχνολογία mRNA.

Η Moderna κατέθεσε σήμερα αγωγές για παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας κατά της Pfizer και της BioNTech στο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών στην Μασαχουσέτη και το Περιφερειακό Δικαστήριο του Ντίσελντορφ στη Γερμανία.

Η αμερικανική εταιρεία ισχυρίζεται ότι η Pfizer και η BioNTech αντέγραψαν την τεχνολογία mRNA για να φτιάξουν το εμβόλιο Comirnaty, χωρίς την άδεια της, καθόσον όπως ισχυρίζεται η ίδια, είχε καταθέσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μεταξύ 2010 και 2016 σχετικό με τη βασική τεχνολογία mRNA.

Εμβόλιο mRNA Comirnaty
Εμβόλιο mRNA Comirnaty

“Καταθέτουμε αυτές τις αγωγές για να προστατεύσουμε την καινοτόμο τεχνολογική πλατφόρμα mRNA που πρωτοστατήσαμε, επενδύσαμε δισεκατομμύρια δολάρια στη δημιουργία και κατοχυρώσαμε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας κατά τη δεκαετία που προηγήθηκε της πανδημίας COVID-19”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Stéphane Bancel.

“Αυτή η θεμελιώδης πλατφόρμα, την οποία ξεκινήσαμε να χτίζουμε το 2010, μαζί με την κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας εργασία μας για τους κοροναϊούς το 2015 και το 2016, μας έδωσε τη δυνατότητα να παράγουμε ένα ασφαλές και εξαιρετικά αποτελεσματικό εμβόλιο COVID-19 σε χρόνο ρεκόρ μετά το χτύπημα της πανδημίας. Καθώς εργαζόμαστε για την καταπολέμηση των προκλήσεων υγείας, η Moderna χρησιμοποιεί την τεχνολογική μας πλατφόρμα mRNA για να αναπτύξει φάρμακα που θα μπορούσαν να θεραπεύσουν και να αποτρέψουν μολυσματικές ασθένειες όπως η γρίπη και ο HIV, καθώς και αυτοάνοσες και καρδιαγγειακές παθήσεις και σπάνιες μορφές καρκίνου.”

Η ανακοίνωση της Moderna

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η εταιρεία “τον Οκτώβριο του 2020, δεσμεύτηκε να μην επιβάλει τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με τον COVID-19 όσο συνεχίζεται η πανδημία. Τον Μάρτιο του 2022, όταν ο συλλογικός αγώνας κατά του COVID-19 εισήλθε σε μια νέα φάση και η παροχή εμβολίων δεν αποτελούσε πλέον εμπόδιο στην πρόσβαση σε πολλά μέρη του κόσμου, η Moderna ενημέρωσε τη δέσμευσή της. Κατέστησε σαφές ότι ενώ δεν θα επιβάλει ποτέ τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της για οποιοδήποτε εμβόλιο COVID-19 που χρησιμοποιείται στις 92 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος στη Δέσμευση GAVI COVAX Advance Market Commitment (AMC 92), η Moderna ανέμενε από εταιρείες όπως η Pfizer και η BioNTech να σεβαστούν τα δικαιώματά της πνευματικής ιδιοκτησίας και θα εξετάσει το ενδεχόμενο μιας εμπορικά εύλογης άδειας εάν το ζητήσουν για άλλες αγορές.”

Η φαρμακευτική και βιοτεχνολογική εταιρεία με έδρα το Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ σημειώνει ότι “δεν επιδιώκει να αφαιρέσει το Comirnaty από την αγορά και δεν ζητά ασφαλιστικά μέτρα για να αποτρέψει τη μελλοντική πώλησή του. Επιπλέον, η Moderna δεν επιδιώκει αποζημίωση που σχετίζεται με τις πωλήσεις της Pfizer σε χώρες της AMC 92 και δεν ζητά αποζημίωση για τις πωλήσεις της Pfizer. Σύμφωνα με τη δέσμευση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Moderna, η εταιρεία επίσης δεν ζητά αποζημίωση για δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν πριν από τις 8 Μαρτίου 2022.”

Σύμφωνα με την Moderna “όταν εμφανίστηκε ο COVID-19, ούτε η Pfizer ούτε η BioNTech είχαν το επίπεδο εμπειρίας της Moderna στην ανάπτυξη εμβολίων mRNA για μολυσματικές ασθένειες και εν γνώσει τους ακολούθησαν το παράδειγμα της Moderna στην ανάπτυξη του δικού τους εμβολίου.”

Η Moderna πιστεύει ότι η Pfizer και η BioNTech αντέγραψαν δύο βασικά χαρακτηριστικά των κατοχυρωμένων με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τεχνολογιών της που είναι κρίσιμα για την επιτυχία των εμβολίων mRNA:

“Πρώτον, η Pfizer και η BioNTech έβαλαν τέσσερις διαφορετικούς υποψηφίους εμβολίου σε κλινικές δοκιμές, οι οποίες περιελάμβαναν επιλογές που θα είχαν απομακρυνθεί από την καινοτόμο πορεία της Moderna. Η Pfizer και η BioNTech, ωστόσο, τελικά αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ένα εμβόλιο που έχει την ίδια ακριβώς χημική τροποποίηση mRNA με το εμβόλιο της με το Spikevax. Οι επιστήμονες της Moderna άρχισαν να αναπτύσσουν αυτή τη χημική τροποποίηση που αποφεύγει την πρόκληση ανεπιθύμητης ανοσολογικής απόκρισης όταν το mRNA εισάγεται στο σώμα το 2010 και ήταν οι πρώτοι που το επικύρωσαν σε δοκιμές σε ανθρώπους το 2015.

Δεύτερον, και πάλι, παρά το γεγονός ότι είχαν πολλές διαφορετικές επιλογές, η Pfizer και η BioNTech αντέγραψαν την προσέγγιση της Moderna για την κωδικοποίηση της πρωτεΐνης ακίδας πλήρους μήκους σε μια σύνθεση λιπιδικών νανοσωματιδίων για έναν κορονοϊό. Οι επιστήμονες της Moderna ανέπτυξαν αυτήν την προσέγγιση όταν δημιούργησαν ένα εμβόλιο για τον κορονοϊό που προκαλεί το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS) χρόνια πριν από την πρώτη εμφάνιση του COVID-19.”

Η αμερικανική εταιρεία αναφέρει τέλος στην ανακοίνωσή της, ότι “κανένα από τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας που επιδιώκει να επιβάλει δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε πνευματική ιδιοκτησία που δημιουργήθηκε κατά τη συνεργασία της Moderna με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας για την καταπολέμηση της COVID-19. Αυτή η συνεργασία ξεκίνησε μόνο αφού οι επίμαχες τεχνολογίες με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αποδείχθηκαν επιτυχημένες σε κλινικές δοκιμές το 2015 και το 2016.”

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα