14.6 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Στρατός Ξηράς: 42 παραιτήσεις ΕΠΟΠ και 6 απολύσεις (ΕΔΥΕΘΑ 13/2025)

42 ΕΠΟΠ παραιτήθηκαν από τον Στρατό Ξηράς. Οι...

Σαν Σήμερα 22 Ιανουαρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Ιανουαρίου....

Μενεντέζ: Είμαι πολύ περήφανος! Πέρασε από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας

Μενεντέζ: Είμαι πολύ περήφανος! Πέρασε από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας

Ψηφίστηκε από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, της οποίας προεδρεύει ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο Νόμος περί Άμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και Ελλάδας.

Ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Μπομπ Μενεντέζ (DN.J.), ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας το διακομματικό νομοσχέδιο των Μπομπ Μενεντέζ – Μάρκο Ρούμπιο, με τίτλο “Νόμος περί Άμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας 2021”.

Με το νομοσχέδιο Μενεντέζ – Ρούμπιο, περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ – Ελλάδας του 2021, η διμερής νομοθεσία ενισχύει την υποστήριξη του ελληνικού στρατιωτικού εκσυγχρονισμού επιτρέποντας νέες μεταφορές αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού και προωθώντας την αυξημένη πολυμερή δέσμευση μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών.

Μενεντέζ: Είμαι πολύ περήφανος!

“Είμαι πολύ περήφανος που βλέπω τη Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας να υποστηρίζει αυτήν την κοινή λογική που όχι μόνο ενισχύει τις προσπάθειες της Ελλάδας να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της, αλλά επίσης ενισχύει τη διμερή αμυντική μας σχέση και τους διαρκούς δεσμούς με τους Έλληνες συνεργάτες μας», είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενεντέζ.

“Ανυπομονώ να συνεχίσω να συνεργάζομαι με τους συναδέλφους μου για να εξασφαλίσω η Γερουσία να εγκρίνει το νόμο περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να προωθούμε τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και τη διαρκή σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο για τα επόμενα χρόνια”.

Διαβάστε το νομοσχέδιο με τίτλο “Νόμος περί Άμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας 2021” εδώ.

Οι βασικές διατάξεις της νομοθεσίας περιλαμβάνουν:

Υποστήριξη του Ελληνικού Στρατιωτικού Εκσυγχρονισμού:

  • Εξουσιοδοτεί τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Κινήτρων Ανακεφαλαιοποίησης (European Recapitalization Incentive Program – ERIP) στην Ελλάδα για την υποστήριξη της μετάβασης της Ελλάδας από στρατιωτικό εξοπλισμό που παράγεται από τη Ρωσία.
  • Εξουσιοδοτεί 1,8 εκατομμύρια δολάρια ετησίως στη Διεθνή Στρατιωτική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (International Military Education and Training – IMET) στην Ελλάδα για τα έτη 2022 – 2026.
  • Εκφράζει την Αίσθηση του Κογκρέσου ότι οι ΗΠΑ πρέπει να παρέχουν άμεσα δάνεια στην Ελλάδα για την προμήθεια αμυντικών άρθρων, αμυντικών υπηρεσιών και σχεδιαστικών και κατασκευαστικών υπηρεσιών σύμφωνα με την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης.

Μεταφορά Αμερικανικού Στρατιωτικού Εξοπλισμού στην Ελλάδα:

  • Εξουσιοδοτεί την ταχεία παράδοση οποιωνδήποτε μελλοντικών αεροσκαφών F-35 με παραγγελία της Ελλάδας.
  • Απαιτεί από τον Υπουργό Άμυνας, με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Εξωτερικών, να υποβάλει έκθεση στο Κογκρέσο σχετικά με τις αμυντικές ανάγκες της Ελλάδας και τον τρόπο με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τέτοιες ανάγκες μέσω μεταφοράς αμυντικού εξοπλισμού στην Ελλάδα.

Κοινοβουλευτική συμμετοχή στο πλαίσιο 3 + 1:

Εξουσιοδοτεί τη συγκρότηση διακοινοβουλευτικής ομάδας μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών για να χρησιμεύσει ως νομοθετικό στοιχείο της διαδικασίας 3 + 1 που ξεκίνησε μεταξύ των κυβερνήσεων τον Μάρτιο 2019.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα