Η Κίνα θέλει να κατασκευάσει φράγμα για το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο.
Σύμφωνα με τα σχέδια του Πεκίνου, ο υδροηλεκτρικός σταθμός Medog πρόκειται να κατασκευαστεί στο Θιβέτ, αλλά οι προκλήσεις είναι τεράστιες και το ίδιο και οι διαμαρτυρίες από την Ινδία και το Μπαγκλαντές.
Η Κίνα θέλει να κατασκευάσει ένα φράγμα στα σύνορα με την Ινδία και έχει εκδώσει οικοδομικές άδειες για αυτό, όπως αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Το φράγμα θα είναι στον ποταμό Γιαρλούνγκ Τσανγκπό (Yarlung Tsangpo), ο οποίος είναι γνωστός και ως “ο υψηλότερος ποταμός στον κόσμο”. Πηγάζει από το Θιβέτ και συνεχίζει την πορεία του ως ποταμός Μπραχμαπούτρα (Brahmaputra) στην Ινδία και Τζαμούνα (Jamuna ) στο Μπαγκλαντές.
Η Ινδία και το Μπαγκλαντές ανησυχούν ότι το φράγμα θα επηρεάσει τη ροή των υδάτων του ποταμού, από τον οποίο εξαρτάται σημαντικά η γεωργία και η ύδρευση αυτών των χωρών. Υπάρχουν φόβοι ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το φράγμα για να ελέγξει τη ροή του νερού, αυξάνοντας την πίεση στις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες.
Το έργο κόστους 1 τρισεκατομμυρίου γιουάν (περίπου 121 δισεκατομμύρια ευρώ) της κρατικής κατασκευαστικής εταιρείας από την Power Construction Corporation of China (PowerChina) αναμένεται να παράγει τρεις φορές περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από τον υδροηλεκτρικό σταθμό “Τρία Φαράγγια” στον ποταμό Γιανγκτσέ, ο οποίος είναι σήμερα ο μεγαλύτερο στον κόσμο, που θα φθάνει στις 300 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ετησίως.
Οι κοινότητες που ζουν στην περιοχή ενδέχεται να εκτοπιστούν λόγω της κατασκευής του έργου αν και οι κινεζικές αρχές δεν ανακοίνωσαν τον ακριβή αριθμό. Όταν κατασκευάστηκαν τα “Τρία Φαράγγια”, επανεγκαταστάθηκαν περίπου 1,4 εκατ. άνθρωποι.
Θιβετιανές οργανώσεις χαρακτήρισαν το έργο ως παράδειγμα εκμετάλλευσης των πόρων σε βάρος της βουδιστικής πολιτιστικής κληρονομιάς και των τοπικών κοινοτήτων.
Η Κίνα υποστηρίζει ότι το έργο αυτό είναι απαραίτητο για την κάλυψη της ενεργειακής ζήτησης της χώρας, καθώς και για την επίτευξη των στόχων της για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.