16.1 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Στρατός Ξηράς: 42 παραιτήσεις ΕΠΟΠ και 6 απολύσεις (ΕΔΥΕΘΑ 13/2025)

42 ΕΠΟΠ παραιτήθηκαν από τον Στρατό Ξηράς. Οι...

Σαν Σήμερα 22 Ιανουαρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Ιανουαρίου....

KFOR/NATO: Τεταμένη η κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο – Έκτακτο Δελτίο Τύπου

ΔιεθνήKFOR/NATO: Τεταμένη η κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο - Έκτακτο Δελτίο Τύπου

Η Δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) χαρακτηρίζει την κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο ως «τεταμένη».

Σε έκτακτη ανακοίνωση που εξέδωσε η KFOR αναφέρει ότι η κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο είναι «τεταμένη» και η KFOR είναι έτοιμη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρήσει ένα ασφαλές και ακίνδυνο περιβάλλον στο Κοσσυφοπέδιο ανά πάσα στιγμή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της KFOR NATO για το Κοσσυφοπέδιο:

“Η KFOR ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΑΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΕΙ Η ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΣΣΟΒΟ

Πρίστινα – Η γενική κατάσταση ασφαλείας στους βόρειους δήμους του Κοσσυφοπεδίου είναι τεταμένη. Η αποστολή KFOR υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά και είναι έτοιμη να επέμβει εάν τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα, σύμφωνα με την εντολή, που προέρχεται από το ψήφισμα 1244 του 1999 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η αποστολή της KFOR υπό το ΝΑΤΟ είναι πλήρως εστιασμένη στην καθημερινή εφαρμογή της εντολής του ΟΗΕ για να διασφαλίσει ένα ασφαλές και ακίνδυνο περιβάλλον και ελεύθερη κυκλοφορία για όλο τον λαό του Κοσσυφοπεδίου. Η KFOR διατηρεί μια ορατή και ευκίνητη στάση στο έδαφος και ο Διοικητής της KFOR βρίσκεται σε επαφή με όλους τους κύριους συνομιλητές του, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων των οργανώσεων ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου και του Σέρβου Αρχηγού Άμυνας.

Το ΝΑΤΟ συνεχίζει επίσης να υποστηρίζει πλήρως τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ της Πρίστινα και του Βελιγραδίου μέσω του διαλόγου που διευκολύνεται από την ΕΕ και καλεί όλα τα μέρη να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις. Είναι σημαντικό αυτό να συνεχιστεί. Αυτό είναι κρίσιμο για την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια. Δεν θα υπάρχουν πραγματικές προοπτικές για ένα καλύτερο μέλλον στα Βαλκάνια, χωρίς τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αξιών, του κράτους δικαίου, των εσωτερικών μεταρρυθμίσεων και των καλών σχέσεων. Ο εποικοδομητικός διάλογος είναι το κλειδί για την περιφερειακή σταθερότητα.

Η KFOR θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρήσει ένα ασφαλές και ακίνδυνο περιβάλλον στο Κοσσυφοπέδιο ανά πάσα στιγμή, σύμφωνα με την εντολή του ΟΗΕ.”

Το Δελτίο Τύπου (31 Ιουλίου 2022) της KFOR/NATO για την κατάσταση στο Κόσοβο
Το Δελτίο Τύπου (31 Ιουλίου 2022) της KFOR/NATO για την κατάσταση στο Κόσοβο

Η ειρηνευτική αποστολή KFOR στο Κόσοβο

Η KFOR είναι ειρηνευτική αποστολή υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, που επιχειρεί στο Κοσσυφοπέδιο από τον Ιούνιο του 1999 για την οικοδόμηση ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

Η αποστολή του NATO-KFOR είναι να συμβάλει στη διατήρηση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος, όπως ορίζεται από το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών του 1999.

Κατά την εκτέλεση της αποστολής του, το ΝΑΤΟ συνεργάζεται και βοηθά τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους διεθνείς παράγοντες, κατά περίπτωση, για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη ενός σταθερού και ειρηνικού Κοσσυφοπεδίου.

Τεθωρακισμένο όχημα VBL του Ελληνικού Στρατού (ΕΛΔΥΚΟ) στην KFOR/NATO
Τεθωρακισμένο όχημα VBL του Ελληνικού Στρατού (ΕΛΔΥΚΟ) στην KFOR/NATO

Σήμερα υπηρετούν στην KFOR, περίπου 3.700 στρατιώτες από 28 χώρες. Από την Ελλάδα συμμετέχει η ΕΛΔΥΚΟ (Ελληνική Δύναμη Κοσσυφοπεδίου).

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς είχε πει ότι η Σερβία δεν βρέθηκε ποτέ σε πιο περίπλοκη και δύσκολη κατάσταση όσον αφορά το Κοσσυφοπέδιο από ότι σήμερα.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα