14.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Σαν Σήμερα 22 Δεκεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Δεκεμβρίου....

Ένοπλες Δυνάμεις: Οι νέες Μονάδες 1864, 1821 και 1912

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην κυριακάτικη ανάρτησή...

parco.gov.gr: Νέα πλατφόρμα για την προστασία των παιδιών στα social media

Νέα εργαλεία για γονείς, η πλατφόρμα parco.gov.gr...

Γερμανία: Το Βερολίνο θέλει να “ξεφορτωθεί” τη βίλα Γκέμπελς ακόμα και δωρεάν

ΑρχικήΔιεθνήΓερμανία: Το Βερολίνο θέλει να "ξεφορτωθεί" τη βίλα Γκέμπελς ακόμα και δωρεάν

Η δημοτική αρχή του Βερολίνου προσπαθεί να βρει αγοραστή για τη βίλα του Γιόζεφ Γκέμπελς.

Η έκταση και το ακίνητο βρίσκονται στο Βρανδεμβούργο, 15 χιλιόμετρα από τα όρια της πόλης του Βερολίνου, και ανήκει στο κρατίδιο του Βερολίνου.

Το 1936, η πόλη του Βερολίνου δώρισε την έκταση 17 στρεμμάτων στη λίμνη Bogensee στον Υπουργό Προπαγάνδας του Τρίτου Ράιχ Γιόζεφ Γκέμπελς. Ο Γκέμπελς έχτισε εκεί μια εξοχική κατοικία την οποία χρησιμοποίησε ως “ερωτική φωλιά” όπου φιλοξενούσε ερωμένες, ηθοποιούς, καλλιτέχνες καθώς και ανώτερους πολιτικούς.

Όταν οι Σύμμαχοι άρχισαν να βομβαρδίζουν την πρωτεύουσα του Τρίτου Ράιχ, η σύζυγος του Γκέμπελς, Μάγδα και τα 6 παιδιά τους μετακόμισαν στο “Σπίτι στο Bogensee” (Haus am Bogensee) από όπου ο Γκέμπελς συνέχισε να γράφει τη δηλητηριώδη προπαγάνδα, συμπεριλαμβανομένης της περίφημης έκκλησής του προς τους Γερμανούς να ξεκινήσουν τον “Ολοκληρωτικό Πόλεμο” (γερμ. Totaler Krieg) τον Φεβρουάριο του 1943.

Ο Γκέμπελς και η οικογένειά του έφυγαν προς τα τέλη Απριλίου 1945 και ενώθηκαν με τον Χίτλερ στο καταφύγιό του στο Βερολίνο. Ο Χίτλερ αυτοκτόνησε στις 30 Απριλίου 1945. Ο Γκέμπελς και η σύζυγός του δηλητηρίασαν τα έξι παιδιά τους την επόμενη μέρα (1 Μαΐου) και αυτοκτόνησαν λίγο αργότερα.

Μετά το τέλος των Ναζί, οι Σύμμαχοι χρησιμοποίησαν για λίγο την τοποθεσία ως στρατιωτικό νοσοκομείο. Το 1946, οι Σοβιετικοί παρέδωσαν την τοποθεσία στο Κομμουνιστικό Κίνημα Νεολαίας της Ανατολικής Γερμανίας, που ανέπτυξε το μέρος, επέκτεινε την κατασκευή για να φιλοξενήσει Εκπαιδευτικό Κέντρο για το Κομμουνιστικό Κίνημα, στο οποίο υπήρξαν μαθητές από όλο τον κόσμο. Μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου έγιναν διάφορες χρήσεις των ευρύχωρων χώρων και από το 2000 οι χώροι εγκαταλείφθηκαν.

Η δημοτική αρχή του Βερολίνου προσπαθεί μάταια από την επανένωση της Γερμανίας έως και σήμερα να βρει αγοραστή για τη βίλα του υπουργού προπαγάνδας των Ναζί.

Ο Υπουργός Οικονομικών Στέφαν Εβερς δήλωσε στη Βουλή των Αντιπροσώπων ότι η βίλα διατίθεται δωρεάν για όποιον επιθυμεί να αναλάβει τη βαριά συντήρησή της. Το Βερολίνο επενδύει περίπου 250.000 ευρώ ετησίως στη διαχείριση των κενών κτιρίων. Επιπλέον, δαπανήθηκαν 4 έως 5 εκατομμύρια ευρώ για την επισκευή, μεταξύ άλλων, ελαττωματικών στεγών.

“Προσφέρω σε όποιον θέλει την τοποθεσία ως δώρο από την πολιτεία του Βερολίνου”, είπε ο Έβερς και πρόσθεσε: “εάν αποτύχουμε ξανά, όπως τις προηγούμενες δεκαετίες, τότε το Βερολίνο δεν έχει άλλη επιλογή από το να πραγματοποιήσει την κατεδάφιση για την οποία έχουμε ήδη προετοιμαστεί”.

Για την επισκευή των πολλών κτιρίων χρειάζονται περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ ενώ η υποδομή είναι απενεργοποιημένη (δεν υπάρχει ούτε νερό ούτε ρεύμα). Για την κατεδάφιση χρειάζονται μόνο περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα