9.8 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Ιράν: Από την αναγνώριση του Ισραήλ το 1960 στην επίθεση της 13ης Απριλίου 2024

ΑρχικήΔιεθνήΙράν: Από την αναγνώριση του Ισραήλ το 1960 στην επίθεση της 13ης Απριλίου 2024

Πως το Ιράν αποφάσισε την επίθεση στο Ισραήλ.

Το Ιράν ήταν η δεύτερη χώρα, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, που αναγνώρισε το εβραϊκό κράτος το 1960. Σήμερα, αντίθετα, υπάρχουν εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών που οδήγησαν στην επίθεση του Ιράν με Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (ΜΕΑ) και πυραύλους κατά του Ισραήλ, το βράδυ του Σαββάτου 13 Απριλίου 2024.

Το Ισραήλ επισημαίνει εδώ και αρκετά χρόνια τον κίνδυνο που εγκυμονεί το Ιράν λόγω του εμπλουτισμού ουρανίου μέσω του πυρηνικού του προγράμματος και, επιπλέον, επικρίνει την υποστήριξη που παρέχεται από την Τεχεράνη σε ισλαμικές οργανώσεις όπως η λιβανέζικη Χεζμπολάχ, η παλαιστινιακή Χαμάς και οι Χούθι της Υεμένης.

Η επίθεση του Σαββάτου έγινε ως απάντηση στην επίθεση του Ισραήλ την 1η Απριλίου 2024 στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, την πρωτεύουσα της Συρίας, όπου σκοτώθηκαν επτά μέλη της Φρουράς της Επανάστασης, μεταξύ των οποίων ο ταξίαρχος Μοχάμαντ Ρέζα Ζαχέντι ο οποίος είναι υψηλόβαθμο στέλεχος της Δύναμης Κουντς (Quds).

Η ιστορία της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν

Μετά τον θρίαμβο της Ισλαμικής Επανάστασης με την ανατροπή του σάχη (βασιλιά) Μοχάμαντ Ρεζά Παχλαβί και την άφιξη του νέου καθεστώτος του Αγιατολάχ Χομεϊνί το 1979, το Ιράν επέλεξε να διακόψει τις σχέσεις του με το Ισραήλ και μετέτρεψε την ισραηλινή πρεσβεία στην Τεχεράνη σε διπλωματική έδρα της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής.

Το Δεκέμβριο του 1999, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, εξέθεσε την καταστροφή του Κράτους του Ισραήλ ως τη μόνη λύση για να τερματιστεί η ταλαιπωρία του παλαιστινιακού λαού και να επιτευχθεί ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο έκτος πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, τον Οκτώβριο του 2005, δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας εκδήλωσης ότι το Ισραήλ πρέπει να “σβήσει από τον χάρτη” και λίγο περισσότερο από ένα μήνα αργότερα πρότεινε τη μετακίνηση του Ισραηλινού κράτους στην Ευρώπη, τον Καναδά ή τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η άφιξη του Χασάν Ροχανί (2013-2021) στην εξουσία στο Ιράν δεν ηρέμησε τα νερά και στην πρώτη του χρονιά ως πρόεδρος συνέκρινε το Ισραήλ με “μια πληγή στο ισλαμικό σώμα που πρέπει να εξαλειφθεί”.

Ο σημερινός Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δεν έχει μείνει σιωπηλός. Το 2015, σε μια ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ, κατήγγειλε ότι ο εβραϊκός λαός υφίσταται “μια ακόμη προσπάθεια καταστροφής” από το Ιράν και την ίδια χρονιά απέρριψε την πυρηνική συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Βιέννη μεταξύ της Τεχεράνης και της Ομάδας 5+1.

Η αύξηση των εχθροπραξιών

Στις 9 Φεβρουαρίου 2018, το Ισραήλ κατέρριψε ένα ιρανικό ΜΕΑ στον εναέριο χώρο του και λίγο αργότερα επιτέθηκε στις εγκαταστάσεις από τις οποίες ελεγχόταν, κοντά στη συριακή πόλη Παλμύρα.

Το 2019, οι ισραηλινές επιθέσεις συνεχίστηκαν στο συριακό έδαφος εναντίον φιλοϊρανικών στρατιωτικών στόχων, συμπεριλαμβανομένης μιας στις 20 Νοεμβρίου που προκάλεσε περίπου είκοσι θανάτους.

Η δολοφονία του επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ (Mohsen Fakhrizadeh-Mahabadi) το 2020, που θεωρείται ο πατέρας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, έκανε την Τεχεράνη να βάλει ξανά στο στόχαστρο το Ισραήλ και να απειλήσει την καταστροφή του, μετά την οποία συνεχίστηκαν οι αμοιβαίες κατηγορίες για επιθέσεις σε πλοία, ενεργειακές υποδομές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Τίποτα δεν άλλαξε με την άφιξη του Εμπραχίμ Ραΐσι στην Προεδρία του Ιράν το 2021. Ο 8ος Πρόεδρος του Ιράν είχε προειδοποιήσει, κατά την παρέλαση για την Ημέρα του Εθνικού Στρατού της χώρας, ότι οποιαδήποτε απειλή για την ασφάλεια της χώρας του θα έχει ως αποτέλεσμα την “καταστροφή της Χάιφα και του Τελ Αβίβ”.

Στις 25 Οκτωβρίου 2023, το Ισραήλ κατηγόρησε το Ιράν ότι βοήθησε την παλαιστινιακή ισλαμιστική ομάδα Χαμάς να πραγματοποιήσει την επίθεση εναντίον του το Σαββάτο 7 Οκτωβρίου 2023.

Το Σαββάτο 13 Απριλίου 2024 το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση κατά του Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα