14.7 C
Athens
Πέμπτη, Ιανουάριος 9, 2025

Κύπρος: Πέθανε Αστυνομικός εν ώρα υπηρεσίας

Τον θάνατο του Αστυνομικού ανακοίνωσε η Αστυνομία...

Σύσκεψη ΥΠΕΘΑ και ΕΑΒ για τους στόχους του 2025

Ενημέρωση για το Anti-Drone Σύστημα "Κένταυρος" στο...

Σιλιάνοφσκα: Είμαι “Μακεδόνας Πρόεδρος” και θα κάνω ό,τι θέλω

ΔιεθνήΣιλιάνοφσκα: Είμαι "Μακεδόνας Πρόεδρος" και θα κάνω ό,τι θέλω

Είμαι “Μακεδόνας Πρόεδρος” και θα κάνω ό,τι θέλω, λέει στην ουσία η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Η ανακοίνωση του γραφείου της νέας Πρόεδρου της Χώρας βόρεια της Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, σήμερα 13 Μαΐου 2024, αναφέρει ότι, η “Μακεδόνας πρόεδρος έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία, ως πράξη ατομικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού, σεβόμενη τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές”.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα Πρόεδρος, αποκάλεσε στην ορκωμοσία της, τη χώρα της ως “Μακεδονία” και όχι “Βόρεια Μακεδονία” κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

“Στις δημόσιες εμφανίσεις της, η Μακεδόνας πρόεδρος έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία, ως πράξη ατομικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού, σεβόμενη τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές.

Η Πρόεδρος Gordana Siljanovska Davkova θα τηρήσει την χρήση της επίσημης συνταγματικής ονομασίας.

Το επίσημο κείμενο του όρκου, όπως αυτό επιδόθηκε από τις υπηρεσίες της Βουλής, υπογράφηκε με τη συνταγματική ονομασία της χώρας, όπως ορίζει το Σύνταγμα.”

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Χώρας βόρεια της Μακεδονίας

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Χώρας βόρεια της Μακεδονίας σε ανακοίνωσή του “άδειασε” την Σιλιάνοφσκα χωρίς καν να αναφέρει το όνομά της. Στην ανακοίνωσή του καλεί “ειδικά τους εκλεγμένους αξιωματούχους”, φωτογραφίζοντας την Πρόεδρο της χώρας, να είναι σε επαγρύπνηση σημειώνοντας ότι “η διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αποτελεί στρατηγικό συμφέρον και εγγύηση για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια και σταθερότητα”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα της χώρας απέναντι στην χωρίς όρους εκπλήρωση των συνταγματικών προβλέψεων καθώς και όλων των διεθνών υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί, όπως η πλήρης τήρηση της Στρατηγικής Συμφωνίας ανάμεσα στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και την Ελληνική Δημοκρατία, γνωστή ως Συμφωνία των Πρεσπών.

Τα τελευταία επτά χρόνια οι δύο γειτονικές χώρες έχουν αναπτύξει έναν εξαιρετικά υψηλού επιπέδου πολιτικό διάλογο που έχει πολλαπλασιάσει την οικονομική συνεργασία και την δόμηση θετικών σχέσεων ανάμεσα στους δύο λαούς. Ως αποτέλεσμα η χώρα εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ, ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναβάθμισε την Στρατηγική Συνεργασία με τις ΗΠΑ σε Στρατηγικό Διάλογο

Καλούμε σε επαγρύπνηση όλα τα πολιτικά μέρη, ειδικά τους εκλεγμένους αξιωματούχους. Η διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αποτελεί στρατηγικό συμφέρον και εγγύηση για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια και σταθερότητα.”

Σημειώνεται ότι στο ΥΠΕΞ είναι

Βουλγαρία: Αντιδρά για το “Μακεδονία” της Σιλιάνοφσκα

“Η Βουλγαρία δεν αποδέχεται δηλώσεις και συμπεριφορές που παραβιάζουν την Συνθήκη Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας του 2017 ή οποιαδήποτε άλλη συνθήκη που έχει υπογραφεί από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”, τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ.

“Η Βουλγαρία έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται και να εφαρμόζονται. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, γεγονός που συνεπάγεται αντίστοιχες υποχρεώσεις και ευθύνες”, συνεχίζει στη δήλωσή του ο πρόεδρος της Βουλγαρίας και συμπληρώνει: “Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας εξαρτάται από την αυστηρή εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών των οποίων αποτελεί μέρος, καθώς και από το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούλιο 2022. Οι θεσμοί του κράτους της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο δεν μπορεί να αναθεωρηθεί”.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα