8.8 C
Athens
Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024

Σαν Σήμερα 26 Νοεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 26 Νοεμβρίου....

Τουρκία: Έκρηξη και φωτιά στο διυλιστήριο TÜPRAŞ στη Σμύρνη

Έκρηξη στις εγκαταστάσεις των Τουρκικών Διυλιστηρίων Πετρελαίου...

Ουκρανία: Επίθεση σε αεροδρόμιο και S-400 με ATACMS

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας επιτέθηκαν για...

Γεωργία: Ο νέος νόμος περί “ξένης επιρροής” την απομακρύνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση

ΑρχικήΔιεθνήΓεωργία: Ο νέος νόμος περί "ξένης επιρροής" την απομακρύνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Στη Γεωργία ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο ο αμφιλεγόμενος νόμος περί “ξένης επιρροής”.

Ο λεγόμενος και “κατασκοπευτικός νόμος“, με πρότυπο το ρωσικό νόμο του 2012 περί “ξένων πρακτόρων”, έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες στη Γεωργία εδώ και εβδομάδες. Ο νόμος τελικά ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο στις 1 Μαΐου 2024 με 83 ψήφους υπέρ και 23 ψήφους κατά.

Ο νόμος ορίζει ότι τα μέσα ενημέρωσης και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις με περισσότερο από το 20% της χρηματοδότησής τους να προέρχεται από το εξωτερικό θα ταξινομούνται ως “οργανισμοί που εκπροσωπούν ξένα συμφέροντα”.

Πολλοί Γεωργιανοί, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση, επικρίνουν τον εν λόγω νόμο, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να γίνει εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταστολή των μέσων ενημέρωσης και των μη κυβερνητικών οργανώσεων που ασκούν κριτική στις δραστηριότητες της κυβέρνησης. Πολλοί Γεωργιανοί πιστεύουν επίσης ότι, το κυβερνών κόμμα “Γεωργιανό Όνειρο” βρίσκεται υπό την επιρροή της Ρωσίας.

Έρευνα που διεξήχθη τον Απρίλιο του 2023 από Center for Insights in Survey Research – CISR του IRI έδειξε ότι, το 89% των Γεωργιανών είτε “υποστηρίζει πλήρως” ή “υποστηρίζει κάπως” η χώρα τους να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να βγαίνουν στους δρόμους κάθε βράδυ.

Η Γεωργία, τον Δεκέμβριο του 2023, έλαβε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την αίτηση προσχώρησης που υπέβαλε τον Μάρτιο του 2022.

Απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Γεωργία

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Ursula von der Leyen), ισχυρίζεται ότι η Γεωργία βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και ότι Θα πρέπει να παραμείνει η πορεία της στο δρόμο προς την Ευρώπη.

“Παρακολουθώ την κατάσταση στη Γεωργία με μεγάλη ανησυχία και καταδικάζω τη βία στους δρόμους της Τιφλίδας. Ο γεωργιανός λαός θέλει ένα ευρωπαϊκό μέλλον για τη χώρα του. Η Γεωργία βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Θα πρέπει να παραμείνει η πορεία της στο δρόμο προς την Ευρώπη”, έγραψε στο X (Twitter).

Η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς (Marija Pejčinović Burić) έκανε σήμερα 2 Μαΐου 2024 την ακόλουθη δήλωση:

“Ανησυχώ βαθύτατα για τις εξελίξεις που εκτυλίσσονται στη Γεωργία και λυπάμαι για την έγκριση από το Κοινοβούλιο σε δεύτερη ανάγνωση του σχεδίου νόμου «για τη διαφάνεια της ξένης επιρροής», παρά τις εκκλήσεις των διεθνών εταίρων της Γεωργίας να το αποσύρει. Δεδομένων των μεγάλων ανησυχιών σχετικά με τη συμβατότητά του με τα ευρωπαϊκά δημοκρατικά πρότυπα και τα πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καλώ τους γεωργιανούς νομοθέτες να περιμένουν την επικείμενη γνώμη της Επιτροπής της Βενετίας και να εξετάσουν τις συστάσεις της προτού λάβουν τελικές αποφάσεις.

Ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την κοινωνία των πολιτών και τα μέσα ενημέρωσης είναι απαραίτητο για μια ζωντανή και πλήρως λειτουργική δημοκρατία. Η διαφάνεια δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέσο στιγματισμού των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και περιορισμού της ικανότητάς τους να λειτουργούν ελεύθερα.

Καταδικάζω επίσης τη βία που παρατηρήθηκε στους δρόμους της Τιφλίδας τις τελευταίες ημέρες. Η δυσανάλογη χρήση βίας κατά διαδηλωτών είναι ασυμβίβαστη με τα πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι Γεωργιανοί, που έχουν επιδείξει τη βαθιά προσήλωσή τους στη δημοκρατία σε πολλές περιπτώσεις, θα πρέπει να μπορούν να ασκούν τις ελευθερίες του συνέρχεσθαι και της έκφρασης με ειρηνικό τρόπο.

Ελπίζω ότι η Γεωργία και το Συμβούλιο της Ευρώπης θα συνεχίσουν τον εποικοδομητικό διάλογο που χαρακτήρισε την παραγωγική μας συνεργασία τα τελευταία χρόνια. Παραμένουμε έτοιμοι να βοηθήσουμε τη Γεωργία να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα στην πορεία της προς την ένταξή της στην ΕΕ.”

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα