7 C
Athens
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024

Σαν Σήμερα 25 Νοεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 25 Νοεμβρίου....

GORDIAN KNOT 2024: NRDC-GR in Final Phase of NATO Exercise in Thessaloniki, Greece

The NATO Rapid Deployable Corps-Greece (NRDC-GR) is...

Chief of HNDGS decorated Commander of the French 7th Armoured Brigade

Strengthening Ties: Hellenic and French Military Leaders...

Γάζα: Ποιος ωφελείται από την επίθεση στο νοσοκομείο Αλ Αχλί

ΑρχικήΔιεθνήΓάζα: Ποιος ωφελείται από την επίθεση στο νοσοκομείο Αλ Αχλί

Πέντε είναι τα σενάρια για την επίθεση στο Νοσοκομείο al-Ahli στη Γάζα.

Στις 17 Οκτωβρίου 2023, περί τις 6:59 μ.μ. τοπική ώρα (3:59 GMT) σημειώθηκε έκρηξη στο Αραβικό Νοσοκομείο al-Ahli το βρίσκεται στην παλιά πόλη της Γάζας.

Το Αραβικό Νοσοκομείο al-Ahli

Το Ahli Arab Hospital που σημαίνει στα αραβικά, Αραβικό Λαϊκό Νοσοκομείο, είναι το παλαιότερο και το μοναδικό χριστιανικό νοσοκομείο στη Γάζα. Είναι το μοναδικό νοσοκομείο στη Γάζα που δεν λειτουργεί από πολιτική παράταξη και το μόνο νοσοκομείο στη Γάζα χωρίς ένοπλους φρουρούς στην πύλη του. Το νοσοκομείο δεν λαμβάνει καμία οικονομική υποστήριξη από τη Χαμάς και την Παλαιστινιακή Αρχή, και χρηματοδοτείται από δωρεές, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της επισκοπής Ιερουσαλήμ.

Το Αραβικό Νοσοκομείο al-Ahli ιδρύθηκε το 1882 από την Ιεραποστολή της Εκκλησίας της Αγγλίας και λειτουργεί υπό την διεύθυνση της Αγγλικανικής Επισκοπής Ιερουσαλήμ.

Βρίσκεται λιγότερο από 3 χιλιόμετρα μακριά από το νοσοκομείο al-Shifa, το μεγαλύτερο δημόσιο νοσοκομείο στη Γάζα. Βρίσκεται επίσης κοντά σε πολλές ιστορικές τοποθεσίες στη Γάζα, όπως το Μεγάλο Τζαμί Ομάρι, γνωστό ως Μεγάλο Τζαμί της Γάζας και δύο από τις χριστιανικές εκκλησίες της Γάζας: το παρεκκλήσι του Αγίου Φίλιππου του Ευαγγελιστή και την Εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου.

Τα σενάρια της επίθεσης στο Νοσοκομείο στη Γάζα

Τα σενάρια για την επίθεση στο νοσοκομείο στη Γάζα είναι πέντε με 3 υπόπτους: Ισραήλ, οργάνωση Παλαιστινίων, κάποιον τρίτο. Η επίθεση μπορεί να έγινε κατόπιν σχεδιασμού ή κατά λάθος. Έτσι, τα σενάρια είναι τα παρακάτω:

  • Επίθεση από το Ισραήλ, κατόπιν σχεδιασμού ή κατά λάθος.
  • Επίθεση από οργάνωση Παλαιστινίων, κατόπιν σχεδιασμού ή κατά λάθος.
  • Επίθεση από τρίτον, κατόπιν σχεδιασμού.

Οι αρχές της Παλαιστίνης κατηγόρησαν το Ισραήλ για την επίθεση στο νοσοκομείο και το Ισραήλ κατηγόρησε την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ (όχι την Χαμάς) αναφέροντας ότι, υπήρξε αστοχία ρουκέτας που εξαπέλυσε, με αποτέλεσμα αυτή να χτυπήσει το νοσοκομείο. Ιδιαίτερης σημασίας είναι το στοιχείο ότι, το Ισραήλ κατηγόρησε συγκεκριμένη οργάνωση που σημαίνει ότι παρακολουθούσε/παρακολουθεί την περιοχή.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε τον κρατήρα που δημιουργήθηκε από την έκρηξη στην αυλή (χώρο στάθμευσης οχημάτων) του νοσοκομείου, ο οποίος είναι πολύ μικρός για να δημιουργηθεί από βολή τυποποιημένου στρατιωτικού πυραύλου:

Σημειώνεται ότι, ενώ η Επισκοπική Μητρόπολη Ιεροσολύμων στην από 17 Οκτωβρίου ανακοίνωσή της, για την επίθεση ανέφερε ότι, έγινε “κατά τη διάρκεια των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών εκεί”, οι Πατριάρχες και οι Προϊστάμενοι των Εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ στην από 17 Οκτωβρίου κοινή τους δήλωση, δεν αναφέρουν ποιος ήταν ο υπεύθυνος της επίθεσης.

Η δήλωση για την επίθεση στο νοσοκομείο στη Γάζα από τους Πατριάρχες και τους Προϊσταμένους των Εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ.
Η δήλωση για την επίθεση στο νοσοκομείο στη Γάζα από τους Πατριάρχες και τους Προϊσταμένους των Εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ.

Ποιος ωφελείται από την επίθεση στο νοσοκομείο Αλ Αχλί

Με δεδομένο ότι δεν έχει αποφανθεί ανεξάρτητη αρχή για το ποιος ευθύνεται για την επίθεση στο Νοσοκομείο al-Ahli στη Γάζα, θα παρουσιάσουμε τί έγινε μετά την επίθεση.

Πρώτα από όλα, ακυρώθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση στην Ιορδανία, του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ Αλ-Χουσεΐν και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Η εν λόγω συνάντηση θα γινόταν μετά την συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Ισραήλ στις 18 Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι, οι συναντήσεις ανακοινώθηκαν ώρες πριν την έκρηξη στο νοσοκομείο.

Έπειτα, αραβικές χώρες καταδίκασαν αμέσως το Ισραήλ για την επίθεση, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν, που υπέγραψαν τις Συμφωνίες του Αβραάμ (15/9/20). Το ίδιο έκαναν και το Μαρόκο, το οποίο επίσης υπέγραψε τις Συμφωνίες του Αβραάμ (10/12/20), και η Αίγυπτος, η πρώτη αραβική χώρα που εξομάλυνε τις σχέσεις της με το Ισραήλ με τις συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ (1979) μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ (1973).

Ταυτόχρονα, και ενώ οι ΗΠΑ υποστήριξαν το Ισραήλ ότι δηλ. για την επίθεση ευθύνονται Παλαιστίνιοι, ξέσπασαν ταραχές από διαδηλωτές σε μουσουλμανικές χώρες. Οι εν λόγω διαδηλώσεις γίνονται έξω από Πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ, ενώ στην Τουρκία στράφηκαν και κατά εγκαταστάσεων του ΝΑΤΟ και συγκεκριμένα στον Σταθμό Ραντάρ στο Kürecik στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Ο Σταθμός Ραντάρ ιδρύθηκε το 2012 για χρήση από το ΝΑΤΟ ως ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης κατά των επιθέσεων βαλλιστικών πυραύλων και λειτουργεί από τον Στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών Ευρώπης και Αφρικής (USAREUR-AF). Τα δεδομένα παρακολούθησης τα μεταδίδει, στο Terminal High Altitude Area Defense (THAAD),που σταθμεύει στη Ρουμανία και την Πολωνία. Τον Σεπτέμβριο του 2011, το Ιράν επέκρινε την Τουρκία για την εγκατάσταση του ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης στη νοτιοανατολική Τουρκία, φοβούμενο ότι θα εξυπηρετούσε την προστασία του Ισραήλ από τις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις σε περίπτωση πολέμου.

Διαδηλώσεις επίσης, υπήρξαν και υπάρχουν και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Από ότι καταλάβατε η εκμετάλλευση του γεγονότος, ανεξάρτητα ποιος έκανε την επίθεση και εάν ήταν σχεδιασμένη ή όχι, ήταν αμεσοτάτη!

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα