Σχεδόν το μισό μέλι που εισάγεται στην Ευρώπη είναι ύποπτο νοθείας αποκαλύπτει Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το μεγαλύτερο μέρος του νοθευμένου μελιού που εισάγεται στην Ευρώπη προέρχεται από την Κίνα και την Τουρκία, αναφέρει η Έκθεση από τη συντονισμένη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης From the Hives (Μέλι 2021-2022).
Η Έκθεση, η οποία εκπονήθηκε σε συνεργασία με οργανισμούς υγείας και επιστήμης που συνδέονται με την Επιτροπή της ΕΕ και την OLAF, τον οργανισμό καταπολέμησης της διαφθοράς της ΕΕ, επιβεβαίωσε την ακρίβεια των αμφιβολιών που έχουν εκφράσει εδώ και χρόνια οι ενώσεις καταναλωτών και οι τοπικοί παραγωγοί μελιού.
From the Hives (Μέλι 2021-2022)
Η Έκθεση της ΕΕ για το νοθευμένο μέλι
Οι δοκιμές σε 320 δείγματα μελιού που εισήχθησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξαν ότι το 46% των δειγμάτων δεν ήταν πραγματικό μέλι. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, το μέλι δεν πρέπει να περιέχει πρόσθετα ή αραιωτικά και πρέπει να είναι απολύτως φυσικό.
Το μέλι που προέρχεται από Κίνα, Τουρκία και Αγγλία ήταν το περισσότερο ύποπτο. Σύμφωνα με την Έκθεση, διαπιστώθηκε ότι δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές που θέτει η “Οδηγία για το μέλι” της ΕΕ:
- 74 από τα 89 δείγματα μελιού που εισάγεται από την Κίνα (74%)
- 14 από τα 15 δείγματα από μελιού που εισάγεται από την Τουρκία (93%)
- 14 από τα 15 δείγματα από μελιού που εισάγεται από το Ηνωμένο Βασίλειο (100%)
Παρόλο που δοκιμάστηκε ένας σημαντικά υψηλός αριθμός παρτίδων μελιού που εισήχθησαν στην εσωτερική αγορά, τα αποτελέσματα που προέκυψαν αντιπροσωπεύουν την κατάσταση κατά την περίοδο δειγματοληψίας (10/2021 έως 02/2022) και δεν πρέπει να γενικευθούν ή να επεκταθούν σε άλλες καταστάσεις, σημειώνεται στην περίληψη (abstract)της έρευνας.
Ποιες είναι οι πιο κοινές πρακτικές νόθευσης του μελιού;
Το μέλι είναι η φυσική ουσία που παράγεται από τις μέλισσες. Δεν πρέπει να έχει προστεθεί κανένα συστατικό (π.χ. ζάχαρη, πρόσθετα τροφίμων, αρωματικές ύλες κ.λπ.).
Το μέλι μπορεί να νοθευθεί με διάφορες ουσίες όπως ζάχαρη ή νερό, αλλά η ζάχαρη είναι η πιο κοινή νόθευση. Τα φθηνά σιρόπια ζάχαρης χρησιμοποιούνται για την αύξηση του όγκου του μελιού και η αποτελεσματική ανίχνευσή τους παραμένει πολύπλοκο ζήτημα ακόμη και με εξελιγμένες μεθόδους ανάλυσης.
Τι διαβεβαιώσεις έχουν οι καταναλωτές ότι το μέλι που αγοράζουν δεν είναι νοθευμένο;
Οι καταναλωτές δεν είναι σε θέση να λάβουν αυτές τις διαβεβαιώσεις μόνοι τους χωρίς εξειδικευμένα μέσα και γνώσεις. Μπορεί να μην γνωρίζουν απαραίτητα, ακόμη και μετά την κατανάλωση του προϊόντος, ότι είναι θύματα απάτης σε τρόφιμα.
Οι καταναλωτές παίζουν ρόλο στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση της απάτης στα τρόφιμα:
- ελέγχοντας τις ετικέτες για να προσδιορίσετε εάν κάποια πληροφορία μπορεί να είναι παραπλανητική·
- λαμβάνοντας υπόψη την τιμή και γνωρίζοντας τη διαφορά μεταξύ μεγάλων εκπτώσεων και τιμών που είναι “πολύ καλές για να είναι αληθινές”
- επικοινωνώντας με τους χειριστές για να αναφέρετε ανησυχίες και να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με τις πληροφορίες στις ετικέτες ή για τον τρόπο κατασκευής των προϊόντων