Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον πρώην Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ και τον στρατιωτικό διοικητή της Χαμάς.
Σήμερα, 21 Νοεμβρίου 2024, το Προδικαστικό Τμήμα Ι του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, εξέδωσε ομόφωνα δύο αποφάσεις με τις οποίες απέρριψε τις αμφισβητήσεις του Κράτους του Ισραήλ βάσει των άρθρων 18 και 19 του Καταστατικού της Ρώμης.
Το ΔΠΔ εξέδωσε επίσης εντάλματα σύλληψης για τους Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Γιόαβ Γκάλαντ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν τουλάχιστον από τις 8 Οκτωβρίου 2023 έως τουλάχιστον τις 20 Μαΐου 2024, την ημέρα που η Εισαγγελία κατέθεσε τις αιτήσεις για εντάλματα σύλληψης.
Το Ισραήλ δεν είναι μέλος του ΔΠΔ και δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του στο Ισραήλ ή στη Γάζα, επομένως ο Νετανιάχου και ο Γκάλαντ δεν θα αντιμετωπίσουν κανέναν κίνδυνο σύλληψης στο εσωτερικό. Αλλά τα εντάλματα σημαίνουν ότι θα μπορούσαν να συλληφθούν εάν ταξιδέψουν σε ένα από τα 124 κράτη μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Αυτό περιλαμβάνει τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, και όχι τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου, Γκάλαντ
Τα εντάλματα σύλληψης χαρακτηρίζονται ως «απόρρητα», προκειμένου να προστατευθούν οι μάρτυρες και να διασφαλιστεί η διεξαγωγή των ερευνών. Ωστόσο, το Επιμελητήριο αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τις παρακάτω πληροφορίες, καθώς η συμπεριφορά παρόμοια με αυτή που αναφέρεται στο ένταλμα σύλληψης φαίνεται να συνεχίζεται. Επιπλέον, το Επιμελητήριο θεωρεί ότι είναι προς το συμφέρον των θυμάτων και των οικογενειών τους να ενημερωθούν για την ύπαρξη των ενταλμάτων.
Αρχικά, το Τμήμα έκρινε ότι η εικαζόμενη συμπεριφορά του κ. Νετανιάχου και του κ. Γκάλαντ εμπίπτει στη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου. Το Τμήμα υπενθύμισε ότι, σε προηγούμενη σύνθεση, είχε ήδη αποφασίσει ότι η δικαιοδοσία του Δικαστηρίου για την κατάσταση εκτείνεται στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Επιπλέον, το Τμήμα αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει τις διακριτικές του εξουσίες proprio motu για να καθορίσει το παραδεκτό των δύο υποθέσεων σε αυτό το στάδιο. Αυτό δεν θίγει οποιονδήποτε προσδιορισμό ως προς τη δικαιοδοσία και το παραδεκτό των υποθέσεων σε μεταγενέστερο στάδιο.
Όσον αφορά τα εγκλήματα, το Τμήμα βρήκε βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι ο κ. Νετανιάχου, γεννημένος στις 21 Οκτωβρίου 1949, Πρωθυπουργός του Ισραήλ την εποχή της σχετικής συμπεριφοράς, και ο κ. Γκάλαντ, γεννημένος στις 8 Νοεμβρίου 1958, Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ. κατά τη στιγμή της υποτιθέμενης συμπεριφοράς, ο καθένας φέρει ποινική ευθύνη για τα ακόλουθα εγκλήματα ως συν-υπαίτιοι για τη διάπραξη των πράξεων από κοινού με άλλους: το έγκλημα πολέμου της πείνας ως μέθοδος πολέμου· και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για φόνο, διώξεις και άλλες απάνθρωπες πράξεις.
Το Σώμα βρήκε επίσης εύλογους λόγους να πιστεύει ότι ο κ. Νετανιάχου και ο κ. Γκάλαντ φέρουν ποινική ευθύνη ως πολιτικοί ανώτεροι για το έγκλημα πολέμου της σκόπιμης εκτέλεσης επίθεσης κατά του άμαχου πληθυσμού.
Υποτιθέμενα εγκλήματα
Το Επιμελητήριο βρήκε εύλογους λόγους να πιστεύει ότι κατά το σχετικό χρονικό διάστημα εφαρμόστηκε το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο που σχετίζεται με τη διεθνή ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι δύο Υψηλά Συμβαλλόμενα Μέρη στις Συμβάσεις της Γενεύης του 1949 και επειδή το Ισραήλ κατέχει τουλάχιστον τμήματα της Παλαιστίνης. Το Επιμελητήριο διαπίστωσε επίσης ότι ο νόμος σχετικά με τις μη διεθνείς ένοπλες συγκρούσεις ίσχυε για τις μάχες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Το Τμήμα διαπίστωσε ότι η εικαζόμενη συμπεριφορά του κ. Νετανιάχου και του κ. Γκάλαντ αφορούσε τις δραστηριότητες των ισραηλινών κυβερνητικών φορέων και των ενόπλων δυνάμεων κατά του άμαχου πληθυσμού στην Παλαιστίνη, πιο συγκεκριμένα των αμάχων στη Γάζα. Ως εκ τούτου, αφορούσε τη σχέση μεταξύ δύο μερών σε μια διεθνή ένοπλη σύγκρουση, καθώς και τη σχέση μεταξύ μιας κατοχικής δύναμης και του πληθυσμού στα κατεχόμενα εδάφη. Για τους λόγους αυτούς, όσον αφορά τα εγκλήματα πολέμου, το Τμήμα έκρινε σκόπιμο να εκδώσει τα εντάλματα σύλληψης σύμφωνα με το δίκαιο των διεθνών ένοπλων συγκρούσεων. Το Επιμελητήριο διαπίστωσε επίσης ότι τα εικαζόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ήταν μέρος μιας εκτεταμένης και συστηματικής επίθεσης κατά του άμαχου πληθυσμού της Γάζας.
Το Επιμελητήριο έκρινε ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύει ότι τόσο τα άτομα σκόπιμα και εν γνώσει τους στέρησαν από τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα αντικείμενα απαραίτητα για την επιβίωσή του, όπως τρόφιμα, νερό, φάρμακα και ιατρικές προμήθειες, καθώς και καύσιμα και ηλεκτρισμό, τουλάχιστον από 8 Οκτωβρίου 2023 έως 20 Μαΐου 2024. Αυτό το πόρισμα βασίζεται στον ρόλο του κ. Νετανιάχου και του κ. Γκάλαντ στην παρεμπόδιση ανθρωπιστική βοήθεια κατά παράβαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και την αποτυχία τους να διευκολύνουν την ανακούφιση με όλα τα μέσα που διαθέτει. Το Επιμελητήριο διαπίστωσε ότι η συμπεριφορά τους οδήγησε στη διακοπή της ικανότητας των ανθρωπιστικών οργανώσεων να παρέχουν τρόφιμα και άλλα βασικά αγαθά στον πληθυσμό που έχει ανάγκη στη Γάζα. Οι προαναφερθέντες περιορισμοί μαζί με τη διακοπή της ηλεκτρικής ενέργειας και τη μείωση της παροχής καυσίμων είχαν επίσης σοβαρό αντίκτυπο στη διαθεσιμότητα νερού στη Γάζα και στην ικανότητα των νοσοκομείων να παρέχουν ιατρική περίθαλψη.
Το Επιμελητήριο σημείωσε επίσης ότι οι αποφάσεις που επέτρεπαν ή αυξάνουν την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα ήταν συχνά υπό όρους. Δεν έγιναν για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις του Ισραήλ βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου ή για να εξασφαλίσουν ότι ο άμαχος πληθυσμός στη Γάζα θα εφοδιαζόταν επαρκώς με αγαθά που είχαν ανάγκη. Στην πραγματικότητα, ήταν μια απάντηση στην πίεση της διεθνούς κοινότητας ή αιτήματα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Σε κάθε περίπτωση, οι αυξήσεις της ανθρωπιστικής βοήθειας δεν ήταν επαρκείς για να βελτιώσουν την πρόσβαση του πληθυσμού σε βασικά αγαθά.
Επιπλέον, το Επιμελητήριο βρήκε εύλογους λόγους να πιστεύει ότι δεν μπορούσε να εντοπιστεί σαφής στρατιωτική ανάγκη ή άλλη αιτιολόγηση βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου για τους περιορισμούς που τίθενται στην πρόσβαση για επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας. Παρά τις προειδοποιήσεις και τις εκκλήσεις που έγιναν, μεταξύ άλλων, από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τα κράτη και τις κυβερνητικές και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών σχετικά με την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, εγκρίθηκε μόνο ελάχιστη ανθρωπιστική βοήθεια. Από αυτή την άποψη, το Επιμελητήριο εξέτασε την παρατεταμένη περίοδο στέρησης και τη δήλωση του κ. Νετανιάχου που συνδέει τη διακοπή των βασικών αγαθών και της ανθρωπιστικής βοήθειας με τους στόχους του πολέμου.
Ως εκ τούτου, το Σώμα βρήκε εύλογους λόγους να πιστεύει ότι ο κ. Νετανιάχου και ο κ. Γκάλαντ φέρουν ποινική ευθύνη για το έγκλημα πολέμου της πείνας ως μεθόδου πολέμου.
Το Σώμα διαπίστωσε ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύει ότι η έλλειψη τροφής, νερού, ηλεκτρισμού και καυσίμων, καθώς και ειδικών ιατρικών προμηθειών, δημιούργησαν συνθήκες ζωής που υπολογίζεται ότι θα επιφέρουν την καταστροφή μέρους του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την θάνατο αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών λόγω υποσιτισμού και αφυδάτωσης. Με βάση το υλικό που παρουσίασε η Εισαγγελία που καλύπτει την περίοδο έως τις 20 Μαΐου 2024, το Τμήμα δεν μπόρεσε να καθορίσει ότι πληρούνταν όλα τα στοιχεία του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας της εξόντωσης. Ωστόσο, το Τμήμα διαπίστωσε ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται ότι το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας του φόνου διαπράχθηκε σε σχέση με αυτά τα θύματα.
Επιπλέον, περιορίζοντας ή αποτρέποντας σκόπιμα την είσοδο ιατρικών προμηθειών και φαρμάκων στη Γάζα, ιδίως αναισθητικών και αναισθησιολογικών μηχανημάτων, τα δύο άτομα είναι επίσης υπεύθυνα για την πρόκληση μεγάλου πόνου μέσω απάνθρωπων πράξεων σε άτομα που χρήζουν θεραπείας. Οι γιατροί αναγκάστηκαν να χειρουργήσουν τραυματίες και να πραγματοποιήσουν ακρωτηριασμούς, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, χωρίς αναισθητικά, ή/και αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν ανεπαρκή και μη ασφαλή μέσα για να καταπραΰνουν τους ασθενείς, προκαλώντας σε αυτά τα άτομα έντονο πόνο και ταλαιπωρία. Αυτό ισοδυναμεί με έγκλημα κατά της ανθρωπότητας άλλων απάνθρωπων πράξεων.
Το Επιμελητήριο βρήκε επίσης εύλογους λόγους να πιστεύει ότι η προαναφερθείσα συμπεριφορά στέρησε σημαντικό μέρος του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα από τα θεμελιώδη δικαιώματά του, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων στη ζωή και την υγεία, και ότι ο πληθυσμός στοχοποιήθηκε με βάση πολιτικούς ή/και εθνικούς λόγους. Επομένως, διαπίστωσε ότι διαπράχθηκε το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας της δίωξης.
Τέλος, το Σώμα εκτίμησε ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται ότι ο κ. Νετανιάχου και ο κ. Γκάλαντ φέρουν ποινική ευθύνη ως πολιτικοί ανώτεροι για το έγκλημα πολέμου της εκ προθέσεως διεξαγωγή επιθέσεων κατά του άμαχου πληθυσμού της Γάζας. Εν προκειμένω, το Τμήμα διαπίστωσε ότι το υλικό που παρείχε η Εισαγγελία της επέτρεψε να κάνει πορίσματα μόνο για δύο περιστατικά που χαρακτηρίστηκαν ως επιθέσεις που στόχευαν σκόπιμα κατά αμάχων. Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι ο κ. Νετανιάχου και ο κ. Γκάλαντ, παρά το γεγονός ότι είχαν στη διάθεσή τους μέτρα για την πρόληψη ή την καταστολή της διάπραξης εγκλημάτων ή τη διασφάλιση της υποβολής του θέματος στις αρμόδιες αρχές, δεν το έπραξαν.
Αποφάσεις σχετικά με αιτήματα του κράτους του Ισραήλ
Το Τμήμα αποφάσισε δύο αιτήματα που υποβλήθηκαν από το Ισραήλ στις 26 Σεπτεμβρίου 2024. Στο πρώτο αίτημα, το Ισραήλ αμφισβήτησε τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου για την κατάσταση στο κράτος της Παλαιστίνης γενικά, και ειδικότερα για τους Ισραηλινούς υπηκόους, βάσει του άρθρου 19( 2) του Καταστατικού. Στο δεύτερο αίτημα, το Ισραήλ ζήτησε από το Τμήμα να διατάξει την Εισαγγελία να παράσχει νέα ειδοποίηση για την έναρξη έρευνας στις αρχές του σύμφωνα με το άρθρο 18 παράγραφος 1 του Καταστατικού. Το Ισραήλ ζήτησε επίσης από το Τμήμα να σταματήσει κάθε διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου για τη σχετική κατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης των αιτήσεων για εντάλματα σύλληψης για τους κ. Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Γιόαβ Γκάλαντ, που υποβλήθηκαν από την Εισαγγελία στις 20 Μαΐου 2024.
Όσον αφορά την πρώτη αμφισβήτηση, το Τμήμα σημείωσε ότι δεν απαιτείται η αποδοχή από το Ισραήλ της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου, καθώς το Δικαστήριο μπορεί να ασκήσει τη δικαιοδοσία του βάσει της εδαφικής δικαιοδοσίας της Παλαιστίνης, όπως καθορίστηκε από το Προδικαστικό Τμήμα Ι σε προηγούμενη σύνθεση . Επιπλέον, το Τμήμα έκρινε ότι σύμφωνα με το άρθρο 19 παράγραφος 1 του Καταστατικού, τα κράτη δεν δικαιούνται να αμφισβητήσουν τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου σύμφωνα με το άρθρο 19 παράγραφος 2 πριν από την έκδοση εντάλματος σύλληψης. Επομένως, η πρόκληση του Ισραήλ είναι πρόωρη. Αυτό δεν θίγει τυχόν μελλοντικές πιθανές αμφισβητήσεις στη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου ή/και το παραδεκτό οποιασδήποτε συγκεκριμένης υπόθεσης.
Το Τμήμα απέρριψε επίσης το αίτημα του Ισραήλ βάσει του άρθρου 18 παράγραφος 1 του Καταστατικού. Το Τμήμα υπενθύμισε ότι η Εισαγγελία ενημέρωσε το Ισραήλ για την έναρξη έρευνας το 2021. Εκείνη την εποχή, παρά το αίτημα διευκρίνισης από την Εισαγγελία, το Ισραήλ επέλεξε να μην ακολουθήσει κανένα αίτημα για αναβολή της έρευνας. Περαιτέρω, το Τμήμα έκρινε ότι οι παράμετροι της έρευνας για την κατάσταση παρέμειναν οι ίδιες και, κατά συνέπεια, δεν χρειάστηκε νέα κοινοποίηση στο κράτος του Ισραήλ. Υπό το πρίσμα αυτό, οι δικαστές διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε λόγος να σταματήσει η εξέταση των αιτήσεων για εντάλματα σύλληψης.
Ένταλμα σύλληψης για διοικητή Χαμάς (Ταξιαρχίες al-Qassam)
Σήμερα, στις 21 Νοεμβρίου 2024, το Προδικαστικό Τμήμα Ι του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, εξέδωσε ομόφωνα ένταλμα σύλληψης για τον κ. Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραήμ, κοινώς γνωστό ως «Ντέιφ», για εικαζόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στο έδαφος του κράτους του Ισραήλ και του κράτους της Παλαιστίνης τουλάχιστον από τις 7 Οκτωβρίου 2023.
Το Σώμα βρήκε βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι ο κ. Ντέιφ, γεννημένος το 1965, ο ανώτατος διοικητής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς (γνωστές ως Ταξιαρχίες al-Qassam ) κατά την εικαζόμενη συμπεριφορά, είναι υπεύθυνος για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας του φόνου, εξόντωση, βασανιστήριο, και βιασμό και άλλη μορφή σεξουαλικής βίας, καθώς και τα εγκλήματα πολέμου για φόνο, σκληρή μεταχείριση, βασανιστήρια, λήψη ομήρων, προσβολές κατά της προσωπικής αξιοπρέπειας, και βιασμό και άλλη μορφή σεξουαλικής βίας.
Οι δύο αποφάσεις του ΔΠΔ:
–Situation in the State of Palestine: ICC Pre-Trial Chamber I rejects the State of Israel’s challenges to jurisdiction and issues warrants of arrest for Benjamin Netanyahu and Yoav Gallant (εδώ)
–Situation in the State of Palestine: ICC Pre-Trial Chamber I issues warrant of arrest for Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri (Deif) (εδώ)