Το Αρμενικό Κοινοβούλιο επικύρωσε το Καταστατικό της Ρώμης του ΔΠΔ. Εντάσεις στη σχέση της με τη Ρωσία.
Αυτό ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας σήμερα 3 Οκτωβρίου 2023. 60 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της επικύρωσης του Καταστατικού της Ρώμης του ΔΠΔ και την υιοθέτηση δήλωσης για την αναδρομική αναγνώριση της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και 22 ψήφισαν κατά.
Η Αρμενία υπέγραψε αρχικά το Καταστατικό της Ρώμης την 1η Οκτωβρίου 1999, αλλά έπειτα η διαδικασία επικύρωσης ανεστάλη, καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριο το 2004 θεώρησε ορισμένες από τις υποχρεώσεις που ορίζονται στο καταστατικό αντίθετες με το Σύνταγμα.
Οι συζητήσεις για την επικύρωση του Καταστατικού ξεκίνησαν ξανά πριν από ένα χρόνο, όταν το Αζερμπαϊτζάν πραγματοποίησε μια μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά του κυρίαρχου εδάφους της Δημοκρατίας της Αρμενίας. Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησαν ξανά οι συζητήσεις για την κύρωση του καταστατικού και το ζήτημα της αναδρομικής αναγνώρισης της δικαιοδοσίας. Ως αποτέλεσμα, το σχέδιο επικύρωσης και αναγνώρισης της δικαιοδοσίας του Καταστατικού της Ρώμης που εγκρίθηκε το 1990 εγκρίθηκε από την κυβέρνηση στις 29 Δεκεμβρίου 2022, και στη συνέχεια υποβλήθηκε στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Στις 24 Μαρτίου 2023, το Συνταγματικό Δικαστήριο έλαβε απόφαση δηλώνοντας ότι οι υποχρεώσεις που προβλέπονται στον χάρτη αντιστοιχούν στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Αρμενίας.
Με την ένταξη στο Καταστατικό της Ρώμης, οι αρχές της Αρμενίας μπορούν να στραφούν κατά του Αζερμπαϊτζάν με την κατηγορία ότι είναι υπεύθυνο για εγκλήματα πολέμου καθώς και για την απέλαση Αρμενίων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ).
Όπως δήλωσε ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, το Ερεβάν αποφάσισε να επικυρώσει το Καταστατικό της Ρώμης του ΔΠΔ, καθώς τα μέσα του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας και της αρμενικής-ρωσικής εταιρικής σχέσης είναι ανεπαρκή για να διασφαλίσουν την ασφάλεια της χώρας. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Άλεν Σιμονιάν ισχυρίζεται ότι υπάρχουν πολλά οφέλη για τη χώρα από την επικύρωση του Καταστατικού της Ρώμης, αφού “έγιναν και διαπράττονται εγκλήματα πολέμου κατά της Αρμενίας”. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με τη Ρωσία για επίμαχα ζητήματα.
Στον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας – ΟΣΣΑ μέλη είναι η Ρωσία, η Αρμενία, το Καζακστάν, το Κιργιζιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.
Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, του οποίου τη δικαιοδοσία δεν αναγνωρίζει πέρα των άλλων η Ρωσία, η Τουρκία, εξέδωσε ένταλμα σύλληψης τον Μάρτιο του 2022 για τον Βλαντιμίρ Πούτιν και την Μαρία Αλεξέγιεβνα Λβόβα-Μπέλοβα για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών) και της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού (παιδιών) από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Η Ρωσία θεωρεί την επικύρωση του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου από την Αρμενία ως λανθασμένο βήμα από την άποψη των διμερών σχέσεων, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου και πάλι δεν αποδέχτηκε τις κατηγορίες κατά της Ρωσίας και του ΟΣΣΑ για μη διασφάλιση της ασφάλειας της Αρμενίας, λέγοντας ότι πιστεύει ότι οι μηχανισμοί του ΟΣΣΑ και της αρμενικής-ρωσικής εταιρικής σχέσης είναι απολύτως αναντικατάστατοι κατά την άποψη της πλειοψηφίας στην Αρμενία.
Σημειώνεται ότι οι χώρες που έχουν επικυρώσει το Καταστατικό της Ρώμης υποχρεούνται να συλλάβουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.