10.2 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Σαν Σήμερα 22 Δεκεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Δεκεμβρίου....

Ένοπλες Δυνάμεις: Οι νέες Μονάδες 1864, 1821 και 1912

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην κυριακάτικη ανάρτησή...

Αντιτορπιλικό του 7ου Στόλου ΗΠΑ πλέει στο στενό της Ταϊβάν

ΑρχικήΔιεθνήΑντιτορπιλικό του 7ου Στόλου ΗΠΑ πλέει στο στενό της Ταϊβάν

Το αντιτορπιλικό USS Milius του 7ου Στόλου ΗΠΑ έκανε “μια συνηθισμένη διέλευση στα στενά της Ταϊβάν”

“Το αντιτορπιλικό USS Milius (DDG 69) με κατευθυνόμενους πυραύλους κλάσης Arleigh Burke πραγματοποίησε μια συνηθισμένη διέλευση στα στενά της Ταϊβάν στις 16 Απριλίου (τοπική ώρα) μέσω υδάτων όπου ισχύουν οι ελευθερίες πλοήγησης και υπερπτήσεων ανοικτής θάλασσας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο”, αναφέρει ο 7ος Στόλος του Ναυτικού των ΗΠΑ.

“Το πλοίο διήλθε μέσω ενός διαδρόμου στα στενά που είναι πέρα ​​από τα χωρικά ύδατα οποιουδήποτε παρακτίου κράτους. Η διέλευση του Milius μέσω του στενού της Ταϊβάν καταδεικνύει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό. Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών πετά, πλέει και επιχειρεί όπου το επιτρέπει το διεθνές δίκαιο, καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Κίνα καταδίκασε το πέρασμα του πλοίου από τα στενά της Ταϊβάν, το οποίο συνέβη μια εβδομάδα αφότου ανέπτυξε στρατιωτικές δυνάμεις γύρω από τη Ταϊβάν.

Η παρουσία του αμερικανικού αντιτορπιλικού στην περιοχή συμπίπτει με την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ λόγω της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Καλιφόρνια (ΗΠΑ) στις 5 Απριλίου από την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ Γουέν (Tsai Ing-wen) και τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, Κέβιν Μακάρθι (Kevin McCarthy).

Το ίδιο αντιτορπιλικό του Ναυτικού των ΗΠΑ πλοίο έπλευσε την περασμένη εβδομάδα κοντά στα νησιά Σπράτλι (Spratly), στο αρχιπέλαγος στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Σύμφωνα με το The World Factbook της CIA (Ανάκτηση 17/4/23 με τελευταία ενημέρωση σελίδας: 11 Απριλίου 2023) “τα νησιά Σπράτλι αποτελούνται από περισσότερα από 100 μικρά νησιά ή υφάλους που περιβάλλονται από πλούσιες αλιευτικές περιοχές – και ενδεχομένως από κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου. Διεκδικούνται στο σύνολό τους από την Κίνα, την Ταϊβάν και το Βιετνάμ, ενώ αριθμό αυτών διεκδικούν η Μαλαισία και οι Φιλιππίνες. Περίπου 45 νησιά καταλαμβάνονται από σχετικά μικρό αριθμό στρατιωτικών δυνάμεων από την Κίνα, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊβάν και το Βιετνάμ. Από το 1985, το Μπρουνέι έχει διεκδικήσει μια υφαλοκρηπίδα που επικαλύπτει έναν νότιο ύφαλο, αλλά δεν έχει κάνει καμία επίσημη αξίωση για τον ύφαλο. Το Μπρουνέι διεκδικεί αποκλειστική οικονομική ζώνη σε αυτήν την περιοχή.”

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα