21.2 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Σπάρτη: Σύλληψη ανηλίκου για εκδικητική πορνογραφία

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνέλαβε ανήλικο...

Λαϊκό Λαχείο Black Friday 2024: Ειδική Κλήρωση στις 29/11/24

Το Λαϊκό Λαχείο θα πραγματοποιήσει ειδική κλήρωση...

Άρτα: Στρατιωτικοί δεν θέλουν να κλείσει το Στρατόπεδο ΒΕΡΣΗ

Η Ένωση Στρατιωτικών Άρτας εκφράζει ανησυχία για...

Ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός τίμησε την επέτειο των 79 χρόνων από την μάχη στο Ελ Αλαμέιν

ΑρχικήΔιεθνήΟ Αιγυπτιώτης Ελληνισμός τίμησε την επέτειο των 79 χρόνων από την μάχη στο Ελ Αλαμέιν

Ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός έκλινε ευλαβικά το γόνυ στους νεκρούς της ηρωικής μάχης του Ελ Αλαμέιν

Ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός έκλινε ευλαβικά το γόνυ στους νεκρούς της ηρωικής μάχης του Ελ Αλαμέιν, χθες 23 Οκτωβρίου 2021, κατά τη 79η επέτειο του γεγονότος αυτού που αποτέλεσε την αρχή του τέλους του ιταλογερμανικού άξονα και του Β ‘ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο Μνημείο Ελλήνων Πεσόντων της αιγυπτιακής πόλης, που χρόνο με το χρόνο μετατρέπεται σε μία τουριστική μεγαλούπολη, όλη η παροικία της Χώρας του Νείλου και οι διπλωματικές και προξενικές αρχές έδωσαν το δυναμικό παρών, αποτίοντας φόρο τιμής σε όσους πολέμησαν και έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος, όπως εψάλλη στο συγκινητικό τρισάγιο που ετέλεσε ο Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας Μητροπολίτης Ναυκράτιδος κ. Νάρκισσος.

Παρούσα και η Αίγυπτος που κατέθεσε στέφανο μαζί με όλους τους εκπροσώπους του Ελληνισμού από κοινού με την Κύπρο, της οποίας πολίτες έπαιξαν και κείνοι καθοριστικό ρόλο στη μάχη του Ελ Αλαμέιν, με τον Πρέσβη κ. Όμηρο Μαυρομάτη να εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία.

Συγκινητικός και ο λόγος του Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Νίκου Γαριλίδη, που έχει ζήσει ως Αιγυπτιώτης από πολύ μικρός αυτές τις εκδηλώσεις στο Ελ Αλαμέιν, με τον ελληνικό και τον αιγυπτιακό ύμνοι να διαπερνά τους ήχους του παραθαλάσσιου δρόμου και να δείχνει την κοινή πορεία που έχουν επιλέξει πλέον τα κράτη, που τότε ήταν αντίπαλοι και σήμερα είναι σύμμαχοι.

Είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Πρέσβης ότι «σήμερα, τα Έθνη που πολέμησαν στη θρυλική μάχη του Ελ Αλαμέιν, τη μάχη που κόστισε τόσες ψυχές, είναι σύμμαχοι και εταίροι: συνεργάζονται για τη διαφύλαξη της Ειρήνης, της Ασφάλειας και της Ανάπτυξης σε έναν καλύτερο κόσμο».

Και σε αυτήν την μεγάλη ημέρα για τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό, με τις σημαίες της Ελλάδας και της Αιγύπτου να ανυψώνονται ένθεν και ένθεν του Ελληνικού Μνημείου, ο κ. Γαριλίδης μίλησε για το παράδειγμα συνεργασίας που δίνουν πλέον η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος.

«Λαμπρό παράδειγμα συνεργασίας στην περιοχή μας, είναι η Τριμερής Συνεργασία της Αιγύπτου με την Ελλάδα και την Κύπρο. Η υπογραφή στην Αθήνα την περασμένη Τρίτη, Μνημονίων για τη διασύνδεση των τριών χωρών στον τομέα της Ηλεκτρικής Ενέργειας, αποτελεί σημαντικό βήμα για την εμβάθυνση της συνεργασίας αυτής. Συνεργασίας, που εγγυάται ταυτόχρονα την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην περιοχή μας», τόνισε ο κ. Γαριλίδης.

Μάλιστα, δανειζόμενος από μία φράση του Ομήρου από την Ιλιάδα, ο Έλληνας Πρέσβης έδωσε το στίγμα της μεγάλης αυτής μάχης του Ελ Αλαμέιν, όπου «ζύγισε ο Θεός τους αντιπάλους και έδωσε τη νίκη στους Συμμάχους».

Και αναφερόμενος με αριθμούς στη συμβολή της Ελλάδας στην ηρωική μάχη του Ελ Αλαμέιν, ο κ. Γαριλίδης, ο οποίος μάλιστα είναι και Αιγυπτιώτης, επεσήμανε ότι «στη μάχη έλαβαν μέρος 5.500 Έλληνες στρατιώτες, εκ των οποίων το 1/5 ήταν Αιγυπτιώτες επίστρατοι αλλά και πολλοί εθελοντές Κυπριακής ή Δωδεκανησιακής καταγωγής. Σημαντικός αριθμός Κυπρίων είχε καταταγεί εξ αρχής στον Βρετανικό Στρατό, στελεχώνοντας το κυπριακό σύνταγμα. Ο Ελληνικός Στόλος ναυλωχούσε μπροστά στον τότε Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξανδρείας, στο κτίριο του οποίου είχε εγκατασταθεί το ΓΕΝ. Η εξόριστη Ελληνική Κυβέρνηση, στο κτίριο της Πρεσβείας μας στο Κάιρο».

Το τιμητικό παρών στις εκδηλώσεις έδωσαν οι δύο Ελληνικές Κοινότητες Αλεξάνδρειας και Καΐρου και πολλά σωματεία του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, στο μεγαλόπρεπο και απέριττο αυτό μνημείο, όπου δεσπόζει η επιγραφή «ΟΥ ΕΝΕΚΕΝ ΖΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΘΑΝΕΙΝ ΜΗ ΚΑΤΟΚΝΕΙ», που σημαίνει «Για αυτό που αξίζει να ζεις, μη διστάζεις και να πεθάνεις».

Εκ μέρους της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, στέφανο κατέθεσε ο Κοινοτικός Επίτροπος και πρώην Πρόεδρος της πρεσβυγενούς Ελληνικής Κοινότητας κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, εκπροσωπώντας αντίστοιχα και την Κυπριακή Αδελφότητα Αλεξανδρείας, ως Οικονομικός Επόπτης του εν λόγω ιστορικού παροικιακού σωματείου.

Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε και κατέθεσε στεφάνι ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Ανδρέας Γιόσρι και εκ μέρους της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου ο κ. Στέφανος Αργυρίου.

Τον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξανδρείας και τον Σύλλογο Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας «Πτολεμαίος Α΄» εκπροσώπησε και κατέθεσε στέφανο η Πρόεδρος των δύο Σωματείων κα Λιλίκα Θλιβίτου.

Τους Προσκόπους της Αλεξάνδρειας εκπροσώπησε και κατέθεσε στέφανο ο Έφορος Διοίκησης κ. Άρης Μαρκοζάνης, παρουσία πολλών Προσκόπων από το Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, αλλά και μαθητών από τα ιστορικά ελληνικά σχολεία των δύο πόλεων.

Ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός έκλινε ευλαβικά το γόνυ στους νεκρούς της ηρωικής μάχης του Ελ Αλαμέιν

Εκ μέρους του Αβερώφειου Γυμνασίου και Λυκείου της Αλεξανδρείας στεφάνι κατέθεσε η Αναπληρώτρια Δ/ντρια κα Λίνα Κηροποιού Λίνα και εκ μέρους του Πρατσίκειου- Τοσίτσειου Δημοτικού Σχολείου ο Δ/ντής κ. Κωνσταντίνος Ρήγας.

Ο κ. Γιώργος Κοκορέλης κατέθεσε στεφάνι εκπροσωπώντας την Αμπέτειο σχολή και ο κ. Βασίλης Λάγιος εκπροσωπώντας την Αχιλοπούλειο σχολή, ο κ. Άγγελος Αθανασούλης ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής.

Την τελετή μνήμης τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Μαρία Ζήση και ο Ακόλουθος Άμυνας της Κυπριακής Πρεσβείας στο Κάιρο, Αντισυνταγματάρχης Μηχανικού κ. Κωνσταντίνος Χατζηκωστής, ενώ ο Ακόλουθος Άμυνας της Ελληνικής Πρεσβείας Πλοίαρχος ΠΝ κ. Γιώργος Χατζής ήταν εκείνος που έκανε το συγκινητικό προσκλητήριο των ηρώων εκείνων Ελλήνων ηρώων, που έπεσαν υπέρ πίστεως και Πατρίδος, έχοντας το γενικό πρόσταγμα της όλης εκδήλωσης, που τίμησε και φέτος ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός.

Αμέσως μετά τη λήξη της εκδήλωσης, αντιπροσωπείες από διάφορες χώρες κατέθεσαν στέφανο και μεταξύ αυτών η υπεύθυνη της Πολιτικής Διεύθυνσης στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κάιρο κα Μαρίνα Βράιλα καθώς επίσης και στρατιωτικές αντιπροσωπείες από το Μεξικό, την Βραζιλία, την Ινδία και το Βέλγιο.

Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, Νίκος Κάτσικας

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα