Η Κίνα αναπτύσσει το διαστημικό τηλεσκόπιο Chinese Space Station Telescope (CSST), γνωστό και ως Xuntian, ένα προηγμένο διαστημικό παρατηρητήριο που προορίζεται να ανταγωνιστεί τα κορυφαία τηλεσκόπια όπως το Διαστημικό Τηλεσκόπιο James Webb.
Σύμφωνα με αναφορές από το Live Science, αυτό το φιλόδοξο έργο, που προγραμματίζεται για εκτόξευση όχι νωρίτερα από το 2026, θα διαθέτει έναν κύριο καθρέφτη 2 μέτρων και προηγμένα οπτικά συστήματα, προσφέροντας πεδίο θέασης 300 φορές μεγαλύτερο από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble.
Τα χαρακτηριστικά του τηλεσκοπίου Xuntian της Κίνας
Το κινέζικο Διαστημικό Τηλεσκόπιο Xuntian, που σημαίνει “παρατηρώντας τον ουρανό” στα Μανδαρινικά, διαθέτει εντυπωσιακές τεχνικές προδιαγραφές.
Ο κύριος καθρέφτης του, με διάμετρο 6,6 πόδια (2 μέτρα), αν και ελαφρώς μικρότερος από αυτόν του Hubble, θα συμπληρώνεται από υπερσύγχρονα οπτικά που επιτρέπουν ένα πεδίο θέασης 300 φορές μεγαλύτερο. Οι παρατηρησιακές δυνατότητες του τηλεσκοπίου εκτείνονται από τα κοντινά υπεριώδη έως τα κοντινά υπέρυθρα μήκη κύματος, επιτρέποντας ολοκληρωμένες κοσμικές έρευνες.
Σχεδιασμένο να διεξάγει μια δεκαετή έρευνα που καλύπτει 17.500 τετραγωνικές μοίρες ουρανού, το Xuntian θα επεκτείνει τα όρια της κοσμολογικής έρευνας με την ικανότητά του να πραγματοποιεί ταυτόχρονα πολυφασματική απεικόνιση και φασματοσκοπικές παρατηρήσεις χωρίς σχισμή.
Επιστημονικοί Στόχοι του CSST
Το CSST στοχεύει να αντιμετωπίσει θεμελιώδη ερωτήματα στην κοσμολογία και την αστροφυσική. Οι κύριοι στόχοι του περιλαμβάνουν:
- Τη μέτρηση της σκοτεινής ενέργειας με πρωτοφανή ακρίβεια, στοχεύοντας σε ακρίβεια καλύτερη από 5%.
- Τη χαρτογράφηση της κατανομής της σκοτεινής ύλης μέσω τεχνικών ασθενούς βαρυτικού φακού.
- Τη διερεύνηση της εξέλιξης των γαλαξιών και του σχηματισμού κοσμικών δομών.
- Τη διεξαγωγή ερευνών βαθιού πεδίου για την εξερεύνηση του πρώιμου σύμπαντος.
Αυτοί οι φιλόδοξοι στόχοι τοποθετούν το CSST ως βασικό παράγοντα στην προώθηση της κατανόησής μας για το σύμπαν, μαζί με άλλα μεγάλα παρατηρητήρια όπως το Euclid του ESA και το Nancy Grace Roman Space Telescope της NASA.
Η ανάπτυξη του Κινεζικού Τηλεσκοπίου Διαστημικού Σταθμού (CSST) σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στο τοπίο της εξερεύνησης του διαστήματος, ενδεχομένως αμφισβητώντας την κυριαρχία του Διαστημικού Τηλεσκοπίου James Webb της NASA (JWST).
Xuntian vs James Webb
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα διαστημικά τηλεσκόπια James Webb και Xuntia έχουν σχεδιαστεί με διαφορετικούς επιστημονικούς στόχους.
Το JWST επικεντρώνεται στην εξερεύνηση του σχηματισμού των πρώτων άστρων και γαλαξιών, στην ανίχνευση ατμόσφαιρων εξωπλανητών και στην παροχή βαθιών γνώσεων για την κοσμική εξέλιξη.
Ο Xuntian στοχεύει να χαρτογραφήσει μεγάλα τμήματα του ουρανού με υψηλή ανάλυση, υποστηρίζοντας μελέτες της σκοτεινής ύλης, της σκοτεινής ενέργειας και της μεγάλης κλίμακας δομής του σύμπαντος. Η απεικόνισή του σε ευρύ πεδίο θα συμπληρώσει τις παρατηρήσεις σε βάθος, στενού πεδίου, όπως αυτές του JWST.
Ενώ η συνεργασία μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ σε διαστημικές προσπάθειες παραμένει περιορισμένη λόγω της Τροπολογίας Wolf, οι δυνατότητες του CSST θα μπορούσαν να προωθήσουν υγιή ανταγωνισμό και να ενισχύσουν την καινοτομία στις διαστημικές επιστήμες. Το 2011 το Κογκρέσο ψήφισε την Τροπολογία Wolf η οποία απαγορεύει στη NASA να χρησιμοποιεί ομοσπονδιακά κεφάλαια για να συμμετάσχει σε άμεση, διμερή συνεργασία με την κινεζική κυβέρνηση.