Ανησυχίες για τα AI-generated έργα τέχνης σε στυλ Studio Ghibli και άλλων: Χαρά ή παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων;
Η πρόσφατη τάση χρήσης της γεννήτριας εικόνων AI του ChatGPT για τη δημιουργία έργων τέχνης σε στυλ Studio Ghibli έχει συναρπάσει τους χρήστες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αλλά έχει επίσης πυροδοτήσει συζητήσεις σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα.
Η ανάδυση του trend Studio Ghibli
Το τελευταίο μοντέλο του OpenAI, το GPT-4o, που κυκλοφόρησε στις 25 Μαρτίου, επιτρέπει στους χρήστες να μεταμορφώνουν φωτογραφίες σε εικόνες που μιμούνται το ξεχωριστό καλλιτεχνικό στυλ της ιαπωνικής εταιρείας παραγωγής anime Studio Ghibli.
Πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το X, το Facebook και το Instagram έχουν πλημμυρίσει από αυτές τις δημιουργίες, που κυμαίνονται από επανασχεδιασμένες σκηνές από δημοφιλείς ταινίες μέχρι προσωπικές φωτογραφίες. Πολλοί χρήστες εξέφρασαν την χαρά τους για τις εικόνες που δημιουργήθηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη, εκτιμώντας την ομοιότητά τους με το ιδιότροπο και περίπλοκο στυλ των κλασικών έργων του Studio Ghibli όπως το Spirited Away (Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων) και το My Neighbor Totoro (Η γειτονιά του δάσους: Οι περιπέτειες του Τοτόρο).
Ακόμη και ο Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI, Sam Altman, πήγε στο X – πρώην Twitter – για να αστειευτεί με το ότι μετατράπηκε σε “στυλ twink ghibli”.
Φυσικά υπάρχουν δυνατότητες για επεξεργασία φωτογραφιών σε διάφορα στυλ, πέρα του Studio Ghibli, όπως: Pixar, 8-bit, LEGO, Family Guy, Simpsons, Comic Books, Manga Style, Pokemon, Mickey mouse και η λίστα συνεχίζεται…
Πνευματικά δικαιώματα και ανησυχίες
Παρά τη δημοτικότητα του trend, υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες σχετικά με την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.
Αρκετοί θεωρούν ότι το ίδιο το στυλ δεν πρέπει να υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα, αλλά προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με το εάν το OpenAI εκπαίδευσε τα μοντέλα του σε έργα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα χωρίς άδεια. Εάν οι ταινίες του Studio Ghibli χρησιμοποιούνταν για εκπαίδευση, αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να παραβιάζει τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Ενώ το περιεχόμενο που δημιουργείται από AI δεν αντιγράφει απευθείας μια συγκεκριμένη εικόνα, η ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να μιμείται το μοναδικό καλλιτεχνικό στυλ ενός στούντιο όπως το Ghibli θα μπορούσε να θεωρηθεί γκρίζα περιοχή. Το ερώτημα παραμένει: σε ποιο βαθμό αυτή η χρήση παραβιάζει την πνευματική ιδιοκτησία ή θεωρείται μια νέα μορφή δημιουργικής έκφρασης;
Ο συνιδρυτής του Studio Ghibli, Hayao Miyazaki, έχει καταδικάσει στο παρελθόν (2016) την τέχνη που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη, αποκαλώντας την “προσβολή για την ίδια τη ζωή“. Ο σκεπτικισμός του αντανακλά ανησυχίες σχετικά με την υποτίμηση της ανθρώπινης δημιουργικότητας και τα προς το ζην των καλλιτεχνών σε μια εποχή που κυριαρχείται ολοένα και περισσότερο από εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης.
Η τάση με τα στυλ αναζωπυρώνει τις συζητήσεις σχετικά με τα εργαλεία παραγωγής που βασίζονται στη τεχνητή νοημοσύνη, τα οποία έχουν αντιμετωπίσει αγωγές από εκδότες, συγγραφείς και καλλιτέχνες που ισχυρίζονται ότι δεν επιτρέπεται η χρήση υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα για εκπαίδευση. Το OpenAI ισχυρίζεται ότι τα εργαλεία του αποφεύγουν να αναπαράγουν τα στυλ μεμονωμένων καλλιτεχνών, αλλά επιτρέπουν την ευρύτερη αισθητική του στούντιο.
Ενώ ορισμένοι δημιουργοί υποστηρίζουν ότι η ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να δημιουργεί τέχνη στο στυλ των εμβληματικών στούντιο δεν πρέπει να υπονομεύει τα πρωτότυπα έργα τους, άλλοι επισημαίνουν ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια αγορά από πλαστά έργα τέχνης που θα μπορούσε να βλάψει τους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς.
Ενώ η τεχνολογία προσφέρει νέες δυνατότητες για δημιουργικότητα, είναι σημαντικό να εξεταστούν οι ηθικές και νομικές επιπτώσεις της. Καθώς η γενετική τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να εξελίσσεται, ενδέχεται να χρειαστούν σαφέστεροι κανονισμοί για την εξισορρόπηση της καινοτομίας με τον σεβασμό των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.
ΥΓ. Στην εικόνα, ένας από εμάς έγινε κόμικ για τις ανάγκες του άρθρου…