14.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

parco.gov.gr: Νέα πλατφόρμα για την προστασία των παιδιών στα social media

Νέα εργαλεία για γονείς, η πλατφόρμα parco.gov.gr...

Αλβανία: Απαγόρευση TikTok μετά τη δολοφονία εφήβου

Η κυβέρνηση Ράμα αντιδρά και απαγορεύει το...

Τουρκία: 4 νεκροί από πτώση ελικοπτέρου H135 στο Νοσοκομείο Μούγλων

Ένα ελικόπτερο H135 του Υπουργείου Υγείας της...

Όλοι στον κόσμο θα χάσουν ένα δευτερόλεπτο στα επόμενα χρόνια

ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΌλοι στον κόσμο θα χάσουν ένα δευτερόλεπτο στα επόμενα χρόνια

Μια μέρα στα επόμενα χρόνια, όλοι στον κόσμο θα χάσουν ένα δευτερόλεπτο από τον χρόνο τους.

Το πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό θα καθοριστεί από τις επιπτώσεις των ανθρώπων στη φύση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Αυτό θα συμβεί, επειδή το λιώσιμο των πολικών πάγων αλλάζει την περιστροφή και τον χρόνο της Γης.

Οι ώρες και τα λεπτά που καθορίζουν τις μέρες μας καθορίζονται από την περιστροφή της Γης. Ωστόσο, αυτή η περιστροφή δεν είναι σταθερή. Θα μπορούσε να αλλάξει ελαφρώς ανάλογα με το τι συμβαίνει στην επιφάνεια της Γης και στον λιωμένο πυρήνα της. Αυτές οι σχεδόν ανεπαίσθητες αλλαγές σημαίνουν ότι από καιρό σε καιρό τα παγκόσμια ρολόγια πρέπει να ρυθμίζονται με “άλματα δευτερολέπτου”.

Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια μικρή αλλαγή, αλλά μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στα υπολογιστικά συστήματα.

Πολλά δευτερόλεπτα έχουν προστεθεί στον χρόνο με τα χρόνια. Αλλά μετά από μια μακρά τάση επιβράδυνσης, η περιστροφή της Γης τώρα επιταχύνεται λόγω αλλαγών στον πυρήνα της.

Σύμφωνα με το Τμήμα Χρόνου του Διεθνούς Γραφείου Μέτρων και Σταθμών (International Bureau of Weights and Measures) στη Γαλλία, ένα δεύτερο θα πρέπει να αφαιρεθεί σύντομα.

Πώς μετριέται ο χρόνος;

Πριν από το 1955, ένα δευτερόλεπτο ορίστηκε ως το κλάσμα του χρόνου που χρειαζόταν για να περιστραφεί η Γη μία φορά σε σχέση με τα αστέρια.

Στη συνέχεια ήρθε η εποχή των ατομικών ρολογιών υψηλής ακρίβειας, τα οποία αποδείχθηκαν ένας πολύ πιο σταθερός τρόπος καθορισμού ενός φυσικού δευτερολέπτου.

Ξεκινώντας από τα τέλη της δεκαετίας του 1960, ο κόσμος άρχισε να χρησιμοποιεί τη συντονισμένη παγκόσμια ώρα (UTC) για να ορίσει τις ζώνες ώρας. Το UTC βασίζεται σε ατομικά ρολόγια, αλλά εξακολουθεί να συμβαδίζει με την περιστροφή του πλανήτη.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η ταχύτητα περιστροφής δεν είναι σταθερή, οι δύο χρονικές κλίμακες σταδιακά αποκλίνουν. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προστεθεί περιστασιακά ένα “άλμα δευτερόλεπτο” για να τα επαναφέρει την ευθυγράμμιση.

Οι επιπτώσεις του λιωσίματος των πολικών πάγων που προκαλούνται από τον άνθρωπο που καίει ορυκτά καύσιμα που θερμαίνουν τον πλανήτη έχουν γίνει επίσης σημαντικός παράγοντας.

Καθώς οι πάγοι λιώνουν στον ωκεανό, το λιωμένο νερό κινείται από τους πόλους προς τον Ισημερινό, επιβραδύνοντας περαιτέρω τον ρυθμό περιστροφής της Γης.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα