Ένα ορυκτό που ανακαλύφθηκε πρόσφατα σε ένα εγκαταλελειμμένο ορυχείο χρυσού στην Ουγγαρία ονομάστηκε κανατζιδισίτης προς τιμήν του Μερκούρη Κανατζίδη, ενός διακεκριμένου Έλληνα χημικού στο Πανεπιστήμιο Νορθουέστερν στο Σικάγο.
Το ορυκτό κανατζιδισίτης (kanatzidisite), που φέρει το όνομα και συγκεκριμένα το επώνυμο του Μερκούρη Κανατζίδη, ονοματίστηκε από την Διεθνή Ένωση Ορυκτολογίας (IMA: International Mineralogical Society) και αποτελεί αναγνώριση της σημαντικής του δουλειάς στον τομέα της χημείας και τη συμβολή στη μελέτη των χαλκογονιδίων.
Το ορυκτό κανατζιδισίτης βρέθηκε στο κοίτασμα Nagybörzsöny στο Alsó-Rózsa της Ουγγαρίας και τώρα βρίσκεται στη συλλογή του Museo di Storia Naturale στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας στην Ιταλία.
“Ελπίζω ότι ο κανατζιδισίτης θα χρησιμεύσει ως έμπνευση για τις μελλοντικές γενιές επιστημόνων και εξερευνητών, ενθαρρύνοντάς τες να εμβαθύνουν στα μυστήρια της φύσης και να αποκαλύψουν και να δημιουργήσουν ακόμη πιο ασυνήθιστα ορυκτά. Ποιος ήξερε ότι η αγάπη μου για τα ορυκτά θα οδηγούσε σε αυτό; Υποθέτω ότι μπορώ τώρα με υπερηφάνεια να ισχυριστώ ότι έχω μια «στερεά» κληρονομιά στον τομέα της γεωλογίας!”, δήλωσε ο Καθηγητής.
Ο Μερκούρης Κανατζίδης (Mercouri Kanatzidis) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1957 και είναι απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Κατέχει τη θέση του Καθηγητή Χημείας στο Πανεπιστήμιο Northwestern και του Ανώτερου Επιστήμονα στο Εθνικό Εργαστήριο Argonne του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.
Ο Μερκούρης Κανατζίδης ανέπτυξε μεθοδολογίες σύνθεσης για τη σύνθεση νέων υλικών χαλκογονιδίων και διαμεταλλικών. Μία από τις αξιοσημείωτες συνεισφορές του είναι η μέθοδος της πανοραμικής σύνθεσης, η οποία επιτρέπει το σχεδιασμό και την ανακάλυψη νέων υλικών.
Σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση της wikipedia, έχει δημοσιεύσει πάνω από 1.655 χειρόγραφα και έχει πάνω από 60 πατέντες. Έχει καθοδηγήσει πάνω από 90 Ph.D. φοιτητές και σχεδόν 130 μεταδιδακτορικούς υπότροφους. Περισσότεροι από 90 από αυτούς τους αποφοίτους κατέχουν ακαδημαϊκές θέσεις σε όλο τον κόσμο.