11.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Στρατός Ξηράς: 42 παραιτήσεις ΕΠΟΠ και 6 απολύσεις (ΕΔΥΕΘΑ 13/2025)

42 ΕΠΟΠ παραιτήθηκαν από τον Στρατό Ξηράς. Οι...

Σαν Σήμερα 22 Ιανουαρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Ιανουαρίου....

Δορυφορικό Διαδίκτυο: Iris² το δίκτυο της Ευρώπης, ανταγωνιστής του Starlink του Έλον Μασκ

Επιστήμη & ΤεχνολογίαΔορυφορικό Διαδίκτυο: Iris² το δίκτυο της Ευρώπης, ανταγωνιστής του Starlink του Έλον Μασκ

Οι Βρυξέλλες έδωσαν το πράσινο φως για την ανάπτυξη του αστερισμού δορυφόρων Iris².

Συνολικά, περίπου 170 δορυφόροι πολλαπλών τροχιών αναμένεται να αναπτυχθούν μεταξύ 2025 και 2027.

Στόχος είναι η παροχή δορυφορικού διαδικτύου και η διασφάλιση των επικοινωνιών των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το έργο Iris² ήταν στα χαρτιά για πολύ καιρό στις Βρυξέλλες. Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο συζητήσεων, οι Βρυξέλλες έδωσαν το πράσινο φως στις 14 Φεβρουαρίου 2023, για την εκτόξευση ενός νέου αστερισμού δορυφόρων. Στόχος, η ενίσχυση της ασφάλειας των τηλεπικοινωνιών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και η παροχή πολύ υψηλής ταχύτητας πρόσβασης στο διαδίκτυο από το διάστημα, όπως το δίκτυο Starlink της αμερικανικής SpaceX. Το νέο δίκτυο δορυφόρων πολλαπλών τροχιών ονομάζεται Iris² και θα είναι λειτουργικό το 2027, αν όλα πάνε καλά.

Το Iris² είναι το τρίτο μεγάλο ευρωπαϊκό δορυφορικό πρόγραμμα, μετά το Copernicus (σύστημα παρατήρησης της Γης, με 8 επιχειρησιακούς δορυφόρους) και το Galileo (το “GPS” της ΕΕ, με 22 δορυφόρους) που λειτουργούν αντίστοιχα από το 2014 και το 2016.

Όσον αφορά το κόστος του έργου, υπολογίζεται στα 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,4 δισ. θα προέλθουν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τα 750 εκατ. ευρώ από την Esa, τα υπόλοιπα θα είναι από τον ιδιωτικό τομέα. Για το σκοπό αυτό, η ΕΕ σκοπεύει να ενώσει τις δυνάμεις της με ιδιωτικούς φορείς στον τομέα των τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη.

Iris²: 170 δορυφόροι μέχρι το 2027 ο στόχος

Ο πολυτροχιακός δορυφορικός αστερισμός θα αποτελείται από περίπου εκατό δορυφόρους που θα καλύπτει όλο το φάσμα των αναγκών για ασφαλείς υπηρεσίες επικοινωνίας προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έως το 2025 και εμπορικές υπηρεσίες σε μεταγενέστερο στάδιο.

Για να διασφαλίσει την ασφάλεια των επικοινωνιών μεταξύ του διαστήματος και της Γης, η Ευρώπη σκοπεύει να βασιστεί στην τεχνολογία κβαντικής κρυπτογράφησης. Σε αντίθεση με τις συμβατικές μεθόδους ασφαλούς μετάδοσης, το κβαντικό σύστημα χρησιμοποιεί φως, πιο συγκεκριμένα φωτόνια, για να στείλει τα κλειδιά κρυπτογράφησης που απαιτούνται για την αποκωδικοποίηση των πληροφοριών. Τα δεδομένα που περιέχονται σε αυτά τα φωτόνια είναι αδύνατο να υποκλαπούν, κάθε προσπάθεια κατασκοπείας θα προκαλεί την αυτοκαταστροφή τους.

Στις αρχές Ιανουαρίου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ζήτησε από μια κοινοπραξία ευρωπαϊκών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των Thales και Airbus ειδικότερα, να εργαστούν σε ένα σύστημα που καθιστά τις επικοινωνίες απαραβίαστες.

“Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας απέδειξε την ανάγκη μας να γίνουμε πιο αυτοδύναμοι. Αν και χαιρετίζουμε το γεγονός ότι ιδιωτικές εταιρείες όπως η Starlink βοηθούν τους Ουκρανούς φίλους μας παρέχοντας Διαδίκτυο μέσω δορυφόρου, δεν θα πρέπει να βασιζόμαστε σε παρόχους τρίτων χωρών για τέτοιες σημαντικές υπηρεσίες Αυτό το πρόγραμμα είναι εδώ για να το αλλάξει αυτό”, είχε δηλώσει ο ευρωβουλευτής Massimiliano Salini της Ομάδας του ΕΛΚ, στις 11 Νοεμβρίου 2022.

Ο Γάλλος ευρωβουλευτής Christophe Grudler (Mouvement Démocrate), εισηγητής για το πρόγραμμα ασφαλούς συνδεσιμότητας της ΕΕ, δήλωσε:

“Με τον πόλεμο, η Ουκρανία χρειαζόταν δορυφορικές τηλεπικοινωνίες, αλλά η ΕΕ δεν είχε κάτι να προσφέρει. Η Ουκρανία δεν πρέπει να βασίζεται στις ιδιοτροπίες του Έλον Μασκ για να υπερασπιστεί τον λαό της. Με το IRIS², η ΕΕ θα έχει τον δικό της αστερισμό τηλεπικοινωνιών, ικανό να προσφέρει ασφαλείς επικοινωνίες σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και συμμάχους.

Είμαι περήφανος που αυτός ο αστερισμός θα αποτελέσει επίσης παγκόσμιο παράδειγμα όσον αφορά τη βιωσιμότητα, όπως ζητήσαμε. Τώρα είναι καιρός να κατασκευάσουμε αυτούς τους νέους ευρωπαϊκούς δορυφόρους και να τους προετοιμάσουμε για εκτόξευση!”

Υπενθυμίζεται ότι το δορυφορικό σύστημα Διαδικτύου Starlink, της αμερικανικής εταιρείας SpaceX, που ιδρύθηκε από τον Elon Musk, χρησιμοποιείται για την παροχή τηλεπικοινωνιών στην Ουκρανία.

“Χαίρομαι για το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας, που σηματοδοτεί μια ιστορική καμπή για τη στρατηγική αυτονομία, την ψηφιακή κυριαρχία και την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. Η ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας έδειξε πόσο κρίσιμες είναι οι κυρίαρχες και ασφαλείς υπηρεσίες επικοινωνίας που βασίζονται στο διάστημα σε περίπτωση σύγκρουσης. Αντιπροσωπεύει επίσης μια αλλαγή παιχνιδιών για τους πολίτες της ΕΕ χάρη στην ανάπτυξη ευρυζωνικής σύνδεσης υψηλής ταχύτητας που αφαιρεί τις νεκρές ζώνες επικοινωνίας και ενισχύει την πολιτική συνοχής της ΕΕ”, δήλωσε ο Thierry Breton, Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα