14.6 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Στρατός Ξηράς: 42 παραιτήσεις ΕΠΟΠ και 6 απολύσεις (ΕΔΥΕΘΑ 13/2025)

42 ΕΠΟΠ παραιτήθηκαν από τον Στρατό Ξηράς. Οι...

Σαν Σήμερα 22 Ιανουαρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Ιανουαρίου....

Πανεπιστήμιο Johns Hopkins: Διαδραστικός χάρτης με το Σύμπαν – Εξερευνήστε πάνω από 200.000 γαλαξίες

Επιστήμη & ΤεχνολογίαΠανεπιστήμιο Johns Hopkins: Διαδραστικός χάρτης με το Σύμπαν - Εξερευνήστε πάνω από 200.000 γαλαξίες

Εξερευνήστε πάνω από 200.000 γαλαξίες με αυτόν τον διαδραστικό χάρτη του σύμπαντος που δημιούργησε το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins χρησιμοποίησε δεδομένα που συλλέχθηκαν εδώ και δύο δεκαετίες από το έργο Sloan Digital Sky Survey για να δημιουργήσει έναν χάρτη του Σύμπαντος, από τον Γαλαξία μέχρι το τέλος του γνωστού Σύμπαντος.

Διαδραστικός χάρτης: Είμαστε απλώς μια κουκίδα σε αυτόν

“Όταν μεγάλωνα, εμπνεύστηκα πολύ από αστρονομικές φωτογραφίες με αστέρια, νεφελώματα και γαλαξίες. Τώρα ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε ένα νέο είδος εικόνων που θα εμπνεύσουν τους ανθρώπους”, είπε ο δημιουργός του χάρτη Brice Ménard, καθηγητής στο Johns Hopkins.

Και προσθέτει ότι “σε αυτόν τον χάρτη, είμαστε απλώς μια κουκίδα στο κάτω μέρος, μόνο ένα pixel. Και όταν λέω εμείς, εννοώ τον Γαλαξία μας, τον Γαλαξία που έχει δισεκατομμύρια αστέρια και πλανήτες!”

Κάθε μία κουκίδα στον διαδραστικό χάρτη του σύμπαντος είναι ένας Γαλαξίας. Εικόνα: mapoftheuniverse.net
Κάθε μία κουκίδα στον διαδραστικό χάρτη του Σύμπαντος είναι ένας Γαλαξίας. Εικόνα: mapoftheuniverse.net

Χαρτογράφηση ουρανού

Οι παρατηρήσεις πραγματοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας το οπτικό τηλεσκόπιο ευρείας γωνίας 2,5 μέτρων στο Παρατηρητήριο Apache Point στο Νέο Μεξικό, Ηνωμένες Πολιτείες στα πλαίσια του έργου που ονομάζεται Sloan Digital Sky Survey.

Κάθε βράδυ για περισσότερα από 15 χρόνια, το τηλεσκόπιο στόχευε σε ελαφρώς διαφορετικές τοποθεσίες για να συλλάβει αυτή την ασυνήθιστα ευρεία προοπτική. Έχει παρατηρήσει εκατομμύρια γαλαξίες. Ένα κλάσμα όλων των διαθέσιμων δεδομένων έχει χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία αυτού του χάρτη.

Ο χάρτης, τον οποίο ο Brice Ménard συνέταξε με τη βοήθεια του πρώην φοιτητή πληροφορικής του Johns Hopkins, Nikita Shtarkman, απεικονίζει ένα κομμάτι του σύμπαντος ή περίπου 200.000 γαλαξίες. Κάθε κουκκίδα στον χάρτη είναι ένας γαλαξίας και κάθε γαλαξίας περιέχει δισεκατομμύρια αστέρια και πλανήτες.

Στην κορυφή βρίσκεται η άκρη του παρατηρήσιμου Σύμπαντος. Ενδιάμεσα, βλέπουμε περίπου 200.000 γαλαξίες.

Τα διαφορετικά χρώματα των γαλαξιών που αντιπροσωπεύονται από τις τελείες προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από τη διαστολή του σύμπαντος – όσο πιο μακριά είναι ένα αντικείμενο από τη Γη, τόσο πιο κόκκινο φαίνεται.

Το Πανεπιστήμιο John Hopkins δημοσίευσε ένα βίντεο στο YouTube για να βοηθήσει στην επίδειξη του χάρτη.

Ο διαδραστικός χάρτης είναι διαθέσιμος στο διαδίκτυο, όπου μπορείτε επίσης να τον κατεβάσετε δωρεάν.

Εάν ενδιαφέρεστε να δείτε τον χάρτη, μπορείτε να επισκεφτείτε το MapOfTheUniverse.net

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα