10.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Στρατός Ξηράς: 42 παραιτήσεις ΕΠΟΠ και 6 απολύσεις (ΕΔΥΕΘΑ 13/2025)

42 ΕΠΟΠ παραιτήθηκαν από τον Στρατό Ξηράς. Οι...

Σαν Σήμερα 22 Ιανουαρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Ιανουαρίου....

Ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης

Επιστήμη & ΤεχνολογίαΗλεκτρονική πλατφόρμα για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης

Ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης θέλει η Ελλάδα.

Προτάσεις πράξεων καλούνται να υποβάλλουν το Υπουργείο Εξωτερικών και η Κοινωνία της Πληροφορίας ΜΑΕ για την “Ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης“.

Η Κοινωνία της Πληροφορίας Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία (ΚτΠ ΜΑΕ) ιδρύθηκε το 2001 και είναι ο επιτελικός βραχίονας υποστήριξης υλοποίησης έργων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στο δημόσιο τομέα, καθώς και δράσεων κρατικών ενισχύσεων στις ΤΠΕ, συνδράμοντας στην υλοποίηση της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση πρόθεσης χρηματοδότησης του έργου από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δημοσιεύθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ (ΑΔΑ: 9Ξ8Ο46ΜΤΛΠ-Λ43) στις 5 Ιουνίου 2024.

Η πράξη αφορά στη δημιουργία πλατφόρμας για την ανίχνευση και καταπολέμηση της σκόπιμης παραπληροφόρησης και παραπλανητικών αφηγήσεων, αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη και μοντέλα μηχανικής μάθησης.

Η δημόσια δαπάνη που διατίθεται με την πρόσκληση/ανακοίνωση πρόθεσης χρηματοδότησης ανέρχεται σε 4.216.000,00 ευρώ. Ως ημερομηνία λήξης της επιλεξιμότητας των δαπανών των προτεινόμενων πράξεων ορίζεται η 31/12/2025.

Διαβάστε αναλυτικά την απόφαση (αρχείο pdf στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ):

Την ίδια ώρα η Τουρκία έχει θέσει σε εφαρμογή από το 2022 ένα παρόμοιο πρόγραμμα. Η Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκίας “τρέχει” το “Τουρκικό Επικοινωνιακό Μοντέλο” (Türkiye İletişim Modeli) (σσ. σχετικό αρχείο pdf, 310 σελίδες, εδώ).

Τουρκικό Επικοινωνιακό Μοντέλο" (Türkiye İletişim Modeli)
Τουρκικό Επικοινωνιακό Μοντέλο” (Türkiye İletişim Modeli)

Το Επικοινωνιακό Μοντέλο Τουρκίας, του οποίου η βασική προσέγγιση είναι η ενίσχυση της επωνυμίας της Τουρκίας, περιλαμβάνει δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο μιας στρατηγικής επικοινωνίας.

Τον Μάιο του 2023 ο Φαχρετίν Αλτούν, Διευθυντής της Διεύθυνσης Επικοινωνιών μιλώντας για το πρόγραμμα σε εκπροσώπους εφημερίδων και τηλεοπτικών καναλιών είπε ότι “η επικοινωνία της Τουρκίας απέκτησε ένα θεσμικό πλαίσιο” τονίζοντας ότι “η ενότητα του λόγου του κράτους είναι δείκτης της ισχύος του. Η έλλειψη ενότητας λόγου ενός κράτους σημαίνει ότι το κράτος είναι ανοιχτό σε εξωτερικές παρεμβάσεις.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα