8.8 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Ιαπωνία: Ο ξύλινος δορυφόρος LignoSat έφτασε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΙαπωνία: Ο ξύλινος δορυφόρος LignoSat έφτασε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Επιστήμονες στην Ιαπωνία εκτόξευσαν με επιτυχία τον πρώτο ξύλινο δορυφόρο στον κόσμο, με το όνομα LignoSat, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο στην αεροδιαστημική μηχανική.

Αυτό το καινοτόμο έργο συνδυάζει τις παραδοσιακές ιαπωνικές τεχνικές επεξεργασίας ξύλου με τη σύγχρονη επιστήμη πυραύλων, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες του ξύλου ως βιώσιμου υλικού για την εξερεύνηση του διαστήματος.

Ο δορυφόρος LignoSat αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κιότο και την εταιρεία υλοτομίας και επεξεργασίας ξύλου Sumitomo Forestry με έδρα το Τόκιο.

Βασικά χαρακτηριστικά του LignoSat

Ο ξύλινος δορυφόρος LignoSat είναι ένας κύβος διαστάσεων 10 εκατοστών σε κάθε πλευρά, κατασκευασμένος κυρίως από ξύλο μανόλιας που προέρχεται από την Ιαπωνία. Ο δορυφόρος κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή ιαπωνική τεχνική “sashimono”, στην οποία δεν γίνεται χρήση καρφιών, βιδών και κόλλας αλλά οι ενώσεις των ξύλων γίνεται με σκαλισμένες στα ξύλα αρθρώσεις.

Ο δορυφόρος LignoSat εκτοξεύτηκε με έναν πύραυλο SpaceX Falcon 9 από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα στις 5 Νοεμβρίου 2024. Αργότερα έφθασε με επιτυχία στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και θα αναπτυχθεί σε τροχιά.

Πράσινο διάστημα: Η Ιαπωνία εκτόξευσε τον ξύλινο δορυφόρο LignoSat

Οι ερευνητές στοχεύουν στη συλλογή δεδομένων για το πώς συμπεριφέρεται το ξύλο στις σκληρές συνθήκες του διαστήματος, συμπεριλαμβανομένης της διαστολής και της συστολής του λόγω των διακυμάνσεων της θερμοκρασίας και της αντοχής του έναντι της κοσμικής ακτινοβολίας. Αυτά τα δεδομένα θα μπορούσαν να ενημερώσουν για μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη, όπου το ξύλο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή εγκαταστάσεων.

Ξύλινοι δορυφόροι στο διάστημα

Η ανάπτυξη του LignoSat αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των διαστημικών σκουπιδιών. Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς μεταλλικούς δορυφόρους που μπορούν να απελευθερώσουν επιβλαβή σωματίδια κατά την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα της Γης, οι ξύλινοι δορυφόροι όπως ο LignoSat αναμένεται να καούν πιο καθαρά, δυνητικά μετριάζοντας τις ανησυχίες για τη ρύπανση που σχετίζονται με τα διαστημικά σκουπίδια.

Η επιτυχία του LignoSat θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω εφαρμογές του ξύλου στην αεροδιαστημική τεχνολογία, ιδιαίτερα για την κατασκευή βιώσιμων οικοτόπων στο διάστημα. Ο Takao Doi, Ιάπωνας αστροναύτης, μηχανικός και βετεράνος δύο αποστολών της NASA, που συμμετείχε στο έργο, τόνισε τη σημασία της χρήσης ανανεώσιμων υλικών για μελλοντικές διαστημικές προσπάθειες, δηλώνοντας ότι αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στους ανθρώπους να “χτίσουν σπίτια, να ζουν και να εργάζονται στο διάστημα για πάντα”.

Απ’ ότι φαίνεται οι Ιάπωνες πρόλαβαν τους Φινλανδούς και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (EAS: European Space Agency) που ήθελαν να εκτοξεύσουν πρώτοι τον δικό τους ξύλινο δορυφόρο WISA Woodsat.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα