11.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Στρατός Ξηράς: 42 παραιτήσεις ΕΠΟΠ και 6 απολύσεις (ΕΔΥΕΘΑ 13/2025)

42 ΕΠΟΠ παραιτήθηκαν από τον Στρατό Ξηράς. Οι...

Σαν Σήμερα 22 Ιανουαρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Ιανουαρίου....

Εργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης θέλει η Ελλάδα

Επιστήμη & ΤεχνολογίαΕργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης θέλει η Ελλάδα

Η Ελλάδα προγραμματίζει να δημιουργήσει Εργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης, με την πρόταση να κατατίθεται σύντομα από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δημοσιεύσει νωρίτερα πρόσκληση για τη δημιουργία εργοστασίων Εργοστάσιων Τεχνητής Νοημοσύνης (AI Factories). Το έργο θα υποστηριχθεί από συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» και το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» και από ίσο ποσό χρηματοδότησης από τα κράτη μέλη.

Το εργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης θα συγκεντρώνει υπολογιστική ισχύ και δεδομένα για την ανάπτυξη και την επικύρωση βιομηχανικών και επιστημονικών εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης σε βασικούς τομείς, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η ενέργεια, η αυτοκινητοβιομηχανία και οι μεταφορές, η άμυνα και η αεροδιαστημική, η ρομποτική και η γεωργική τεχνολογία.

Την πρόταση της Ελλάδας για το Εργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης συντονίζει το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ-GRNET) το οποίο είναι ο τεχνολογικός φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το ΕΔΥΤΕ έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη και λειτουργία του υπέρ-υπολογιστή “Δαίδαλος”.

Καθοριστικό ρόλο στην πρόταση για το ελληνικό εργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης θα έχουν το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος” που θα αποτελέσει την έδρα του εργοστασίου, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά” καθώς και το Υπερταμείο.

Το Εργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης θα παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, διευκολύνοντας την πρόσβαση σε δεδομένα και εργαλεία για την ανάπτυξη εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης. Η ανάπτυξη του ελληνικού AI Factory αναμένεται να συμβάλει μέσω λύσεων βασισμένων στην τεχνητή νοημοσύνη στη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της γλώσσας.

Το ελληνικό Εργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης θα συνδέεται με όλες τις σχετικές ευρωπαϊκές δράσεις δημιουργίας οικοσυστημάτων καινοτομίας, όπως είναι οι Κόμβοι Ψηφιακής Καινοτομίας (Digital Innovation Hubs), τα Κέντρα Ικανοτήτων (Competence Centers), οι Συνεργασίες Ψηφιακών Υποδομών (Digital Infrastructure Consortia) και οι Χώροι Δεδομένων (Data Spaces).

Η κυλιόμενη πρόσκληση που προκηρύχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι συνεχώς ανοικτή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, με την πρώτη προθεσμία να λήγει στις 4 Νοεμβρίου 2024 και τις επόμενες καταληκτικές ημερομηνίες κάθε τρεις μήνες για όσο διάστημα υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα