10.5 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Σαν Σήμερα 22 Δεκεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Δεκεμβρίου....

Ένοπλες Δυνάμεις: Οι νέες Μονάδες 1864, 1821 και 1912

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην κυριακάτικη ανάρτησή...

Πώς ήταν ο Φαραώ Ραμσής Β’; Επιστήμονες ανακατασκεύασαν το πρόσωπο του Αιγύπτιου βασιλιά

ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΠώς ήταν ο Φαραώ Ραμσής Β'; Επιστήμονες ανακατασκεύασαν το πρόσωπο του Αιγύπτιου βασιλιά

Οι επιστήμονες ανακατασκεύασαν το πρόσωπο του Αιγύπτιου Φαραώ Ραμσή Β’

Χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό που επιτρέπει την ακριβή αναδόμηση του προσώπου, οι επιστήμονες λένε ότι είναι σε θέση να αποκαλύψουν το πρόσωπο του αρχαίου Αιγύπτιου ηγεμόνα σε ηλικία 45 και 90 ετών.

Η ανακατασκευή πραγματοποιήθηκε από Αιγύπτιους και Βρετανούς ειδικούς. Έκαναν αξονική τομογραφία του κρανίου και ένα τρισδιάστατο μοντέλο. Στη συνέχεια “αναζωογόνησαν” το πορτρέτο που προέκυψε με τη βοήθεια ενός ειδικού προγράμματος για να πάρουν το πρόσωπο του φαραώ όχι πριν τον θάνατό του όταν ήταν περίπου 90 ετών, αλλά στο απόγειο των δυνάμεών του.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ που συμμετείχαν στη μελέτη περιέγραψαν τη διαδικασία αναδόμησης του προσώπου. Ένα πρόγραμμα υπολογιστή ανακατασκεύασε σταδιακά τα χαρακτηριστικά με βάση το σχήμα του κρανίου, αναδημιουργώντας τη μυϊκή δομή, τα στρώματα λίπους και τέλος το δέρμα.

Οι ειδικοί αντιμετώπισαν ορισμένα προβλήματα. Δεν είχαν στοιχεία για το χρώμα των μαλλιών και των ματιών, καθώς και για μεμονωμένα χαρακτηριστικά όπως ρυτίδες και κρεατοελιές. Για το τελικό πορτρέτο επέλεξαν τις “πιο πιθανές” επιλογές, έχοντας αναλύσει και γραπτές πηγές. 

Επιστήμονες ανακατασκεύασαν το πρόσωπο του Αιγύπτιου Φαραώ Ραμσή Β'
Επιστήμονες ανακατασκεύασαν το πρόσωπο του Αιγύπτιου Φαραώ Ραμσή Β’

Ο Ραμσής Β’ ήταν αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος Αιγύπτιος βασιλιάς της περιόδου του Νέου Βασιλείου και έζησε από το 1303 έως το 1213 π.Χ. Ο τάφος του ανακαλύφθηκε το 1881 και το περιεχόμενο του εκτίθεται τώρα στο Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού.

Δείτε το βίντεο από το εργαστήριο Face Lab:

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα